(17.30 hodin)
(pokračuje Munzar)

Hlavní změnou, kterou zákon navrhuje, už jsme to tu několikrát slyšeli, je vytvoření nově vázané živnosti, která byla až doposud součástí živností volných. A pro mě je to taková klasická snaha zajistit si pro nějakou činnost zákonem exkluzivitu. Je to klasická snaha všech podnikatelů, co svět světem stojí, nějakým způsobem se vydělit, vydělit sebe, svůj produkt, své služby z neúprosného koloběhu volného trhu. V tomto případě snahou omezit vstup do odvětví, nejlépe nějakým státním úředním zásahem a požadavkem, to znamená zákonem. Klasicky se to schovává za novou mantru ochrana spotřebitele, v tomto případě ochrana turistů. Jinými slovy je to zase snaha některých o paternalistický přístup státu a snaha, aby stát regulacemi mluvil do všeho. Já občany nepovažuji za hloupé jako např. vyznavači paternalistické role státu, a proto i za hloupého nepovažuji spotřebitele. On sám moc dobře ví, za co chce utratit své peníze. Pokud zahraniční turista si načerno vezme svého krajana, tak se toho o Praze moc nedozví. A předpokládám, že to i předpokládá. Zregulováním a novými požadavky na vzdělání poptávka po levném necertifikovaném průvodci načerno bez zaručeně kvalitních informací nezmizí. Já jsem toho názoru, že lidé, kteří tyto služby poptávají, jsou to typicky mladí, teenageři, ani nehledají kvalitu, po které se tak volá. Chtějí si prostě užít cool procházku Prahou. Myslím si proto, že jen minimum lidí, kteří vyhledávají služby dneska těchto pokoutních průvodců, jsou ve skutečnosti potenciálními zákazníky těch certifikovaných průvodců, které k nim my máme nahnat změnou zákona.

Já rád cestuji, rád poznávám nová místa, jsem například často v Itálii, často v Římě. Projdete-li se, kolegyně a kolegové, kolem Kolosea, tak během čtvrt hodiny vám takových deštníkářů nabídnou své služby desítky. Protože jsou jednoznačně angličtí rodilí mluvčí, nejsou to Italové, tak je to vlastně stejné jako v Praze. A Itálie má dokonce podobnou regulaci, jaká se nám navrhuje. Pomáhá to? Nepomáhá. Já bych si takového průvodce nikdy nevzal, protože bych nechtěl za to utrácet svoje peníze. Ale jsou lidé, kteří jsou za to ochotni zaplatit. Kde je totiž poptávka, tam je i nabídka. A tímto zákonem ani tu nabídku, ani poptávku neeliminujeme.

Proto budu hlasovat pro vrácení návrhu k přepracování, resp. pro zamítnutí tohoto zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Dobrý podvečer. S faktickými poznámkami tady mám dva poslance, pana poslance Patrika Nachera a pana poslance Jana Birkeho. Prosím. (Poslanec Birke se nehlásí.) No tak už máme jenom Patrika Nachera. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak vidíte, a přitom mi furt zůstanou ty dvě minuty.

Takže bych reagoval na kolegu Munzara, jestli můžu, abych upřesnil některé věci, aby tady nezůstalo ve vzduchu něco, co tak není. Za prvé ten návrh, který předkládá Hana Marvanová, je návrh Zastupitelstva hlavního města Prahy, který byl schválen zastupitelstvem, on se nedá měnit. To je prostě návrh zastupitelstva a mohlo by ho zase změnit zastupitelstvo, teoreticky. Ale ne že prostě tady po cestě směrem z Prahy do Poslanecké sněmovny se Hana Marvanová rozhodne, že by tam mohlo být něco lepšího, tak to předělá. To prostě možné není. Tak to jenom na vysvětlenou.

Pokud jde o ten pozměňovací návrh, tak to je pozměňovací návrh poslanecký, to je náš poslanecký návrh, který jsme spolu s kolegou, pražským poslancem Robertem Králíčkem, a místopředsedou výboru pro regionální rozvoj atd., jak se jmenuje ten výbor, Adamem Kalousem, dávali dohromady ve spolupráci s ministerstvem. Já při své transparentnosti, což by mohli Piráti ocenit, jsem to řekl, že to je ve spolupráci s ministerstvem. Aby nevznikl dojem, že jsme tady po nocích dělali paragrafové znění. Ale ta myšlenka, ta vize vzešla od nás.

A pokud jde o to, co pan poslanec říkal, no že by někdo využil špatně mluvícího nebo místního nebo něco, co jste řekl, že by nějaký turista vzal nějakého svého kolegu, já jsem to vůbec nepochopil. Prostě ten princip tady je v tom, že ti turisté jsou nachytáváni někým, kdo vypadá jako průvodce, působí tak, ale průvodcem není. Vůbec. A dělá ostudu hlavnímu městu. Neumí ani jazyk, ani tu historii. A my se snažíme s tímto nějakým způsobem popasovat. Když se projdete po Vídni nebo po Salcburku, tak zjistíte, že takové věci možné nejsou. (Upozornění na čas.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Tak ještě než dám slovo k faktické poznámce panu poslanci Vojtěchu Munzarovi, tak tady budu avizovat jednu žádost jménem poslaneckého klubu ODS. Žádá od 18 hodin přestávku na jednání klubu v délce 60 minut, takže jenom abyste s tím takhle počítali.

Pan poslanec Munzar a jeho faktická poznámka, dvě minuty.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji. Já bych chtěl odpovědět kolegovi Patriku Nacherovi vaším prostřednictvím.

Za prvé, to já samozřejmě vím, že to je návrh hlavního města Prahy a že nejde po cestě ho měnit. Ale pokud tady paní ministryně vystoupila s nějakými názory a návrhy Ministerstva pro místní rozvoj, resp. vlády, tak já čekám, že ty návrhy se překopou nebo přetaví, abych to řekl přesně, přetaví do nějakého vládního návrhu zákona, to znamená i ten pozměňovací návrh, aby to prošlo klasickým připomínkovým řízením. Protože hlasovat dneska pro zákon s tím, že je špatně, dnes budeme hlasovat pro zákon a víme, a tady to bylo několikrát řečeno, že je špatně, jenom říct, že se pak změní pozměňovacím návrhem, to se mi takový princip a takový přístup nelíbí. To jenom na vysvětlení první věc.

Druhá věc. Co jsem tady vysvětloval. Oni samozřejmě nezmizí, ti černí průvodci. Dneska už to taky dělají načerno. Samozřejmě že se tím zreguluje, jenom tou regulací zregulujeme ty, kteří to dělají legálně. Jenom jim zkomplikujeme tímto život. Ale černé průvodcovství změnou zákona opravdu nezmizí. Protože ta regulace nedopadne na ty černé průvodce, ale na ty, kteří to dneska dělají legálně jako volnou živnost. A podle návrhu hlavního města Prahy by dneska měli skládat zkoušky a mělo by se to měnit na živnost vázanou.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S další faktickou poznámkou pan předseda Jakub Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl jenom avizovat, že by bylo dobré zítra, předpokládám, že tady nebude pan premiér na písemné interpelace, tak se bude začínat v devět, a aby se pokračovalo od 10 hodin projednáním bloku zpráv za Českou televizi. Chtěl bych to zkonzultovat s předsedy klubů, ale některé se mi tady nepodařilo úplně dohledat. Tak to tímto způsobem avizuji, jestli bychom to nemohli takto zařídit, aby se aspoň část té rozpravy k České televizi odehrála a stihli jsme konečně schválit zprávy k České televizi, protože už se to projednávalo několikrát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pane předsedo, já k tomu podle textu platných usnesení můžu říct jedno, že pokud se zítra takhle shodnete s ostatními předsedy poslaneckých klubů, tak samozřejmě se to projednávat může. Nebyly-li podány nebo jsou již projednány odpovědi na písemné interpelace, o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, Poslanecká sněmovna projednává ve zbývajícím čase další body schváleného pořadu. Děkuji.

A do obecné rozpravy paní poslankyně Matušovská. Prosím, máte slovo. (Výrazný hluk a neklid ve sněmovně.)

 

Poslankyně Květa Matušovská: Takže vážení kolegové, vážené kolegyně, ráda bych se tu vyjádřila k problematice průvodcovské činnosti, která se na půdě Poslanecké sněmovny řeší více než deset let. Vlastně od novely živnostenského zákona, která přeřadila tuto činnost ze živnosti vázané na živnost volnou. Tím vlastně začaly -

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pardon, paní poslankyně, já vás přeruším a poprosím Poslaneckou sněmovnu, vážené kolegyně, vážené kolegy o klid! Děkuji.

 

Poslankyně Květa Matušovská: Děkuji. Tím vlastně začaly problémy, které tu byly uvedeny paní předkladatelkou a panem zpravodajem. V turisticky atraktivních lokalitách včetně městských rezervací a míst zapsaných právě organizací UNESCO na seznam světového kulturního a přírodního dědictví tak vykonávají tuto činnost, jak už tady bylo řečeno, amatéři bez potřebných znalostí. Jedná se o cizince pobývající v České republice na základě turistických víz. (Hluk v sále trvá!)

Nejde o to, že to je pouze v Praze, jak tady bylo řečeno, není to problém pouze Prahy, ale mám hlášení z Kutné Hory, Olomouce, Pardubic a dalších významných míst v ČR, že vlastně ohrožena jsou pracovní místa. Naši kvalifikovaní absolventi škol právě zaměřených na cestovní ruch - ***




Přihlásit/registrovat se do ISP