(9.40 hodin)
(pokračuje Kovářová)

Samozřejmě paušální daň, pokud se toto téma otevře, je téma, o kterém hovoří opozice již dlouhá léta. Také je potřeba říci, že vláda ovšem živnostníkům neříká, že jestliže zavede paušální daň, tak to bude určitá úleva pro drobné živnostníky, ale zároveň se uvažuje o tom, že by se zvedlo zdravotní pojištění, popřípadě sociální pojištění.

Pokud tedy vláda a my poslanci chceme skutečně ulehčit podnikání drobným živnostníkům, zrušme tedy povinnost EET pro neplátce DPH, tedy pro ty, kteří mají tržby do jednoho milionu korun, a zároveň začněme tedy hovořit o paušální dani. Proto jsme do systému vložili pozměňovací návrh, který hovoří o tom, že podnikatelé - neplátci DPH budou vyňati z povinnosti mít EET.

Klub Starostů a nezávislých bude hlasovat pro návrh zamítnout novelu tohoto zákona. Pokud toto neprojde, tak budeme v druhém čtení prosazovat pozměňovací návrh, o kterém jsem hovořila, a budeme vás žádat o podporu z těch důvodů, které tady zaznívají zcela oprávněně.

Na závěr lze říci: stát má být dobrým sluhou a nikoliv zlým pánem.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Nyní přednostní právo pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi přece jenom za hnutí SPD ještě pár slov k EET.

Za prvé chci připomenout, že hnutí SPD pro EET nikdy nehlasovalo. Pro žádnou vlnu. A pro žádnou vlnu hlasovat nebude. Tak mi dovolte, abych to ještě krátce zdůvodnil. Samozřejmě je to ta dostupnost služeb, obchodu a dalších věcí hlavně v malých obcích, o kterou přicházíme. Pamatujeme si možná ještě doby, kdy na každé obci bylo holičství, byla hospoda, byl řezník, uzenář. Dneska už máme jenom nadnárodní koncerny. Plno politických stran tady ve Sněmovně má plná ústa toho, jak podporuje malé živnostníky, podnikatele. Ale na tomto zákonu je vidět, že je to přesně naopak. Tento zákon ničí drobné živnostníky, drobné podnikatele, dokonce střední firmy a nahrává velkým nadnárodním koncernům. Nahrává prostě světové globalizaci. A já se ptám, jestli je to pro Českou republiku dobře. A rozhodně není, protože ty nadnárodní koncerny vyvádějí 300 až 500 miliard korun ročně z České republiky. Takže to rozhodně není to, co bychom si přáli.

Dále chci říct, že ty nadnárodní koncerny platí rozhodně numericky nejvyšší daň. Mají nejvíc zaměstnanců, nejvyšší obrat, nejvyšší zisk a z toho zisku patrně platní nejvyšší daň. Ale možná nevíte, že právě malí a střední podnikatelé jsou ti, jejichž suma daní dělá v rozpočtu největší část příjmů. A my se o to začínáme připravovat. Teď si řekněme jednu věc. Já jsem seděl několikrát, například v České televizi, vedle pana ministra financí Pilného za hnutí ANO, který tam tenkrát říkal "je to skvělé, vybereme dvacet miliard, nebo přes dvacet miliard". Dneska víme, že to možná bude jedna čtvrtina. A já pořád říkám, že i ta jedna čtvrtina bude díky ekonomickému růstu.

Ale to je přece jenom jedna strana mince. Kde je ta druhá strana mince? O kolik daní jsme u těch malých a středních živnostníků přišli, o tu sumu? Kolik jich muselo skončit? A to prosím nejde vyčíslit. Takže my máme jenom jednu stranu věci, ale druhou stranu věci nedokážeme vůbec vyčíslit. Ale samozřejmě ty maily každý z vás poslanců dostává. O tom, že v té vesnici, v té obci už není to nebo to, že tam nejsou služby, že musí dojíždět do okresního města, aby si vůbec mohli něco koupit. Vždyť si zkuste vzpomenout sami na sobě, kde na těch vesnicích kolem měst nebo tam, kde žijete, jestli je tam malý obchod, jestli je tam kadeřnictví, holičství, hospoda, jestli ji náhodou nemuseli zavřít.

To jsou všechno důvody, proč my pro EET hlasovat nebudeme. My prostě v SPD nebudeme podporovat globalizaci. My chceme, aby se tady zase rozjelo malé a střední podnikání, a myslíme to vážně. Jedna věc je samozřejmě kritika, byť konstruktivní kritika, ale málokdo nabízí řešení. My o tom řešení mluvíme od začátku a to je, a bylo to tady už dnes zmíněno, paušální daň. Každý by měl jasně stanovenou paušální daň. Jestli je kadeřník, řezník, hospodský, všichni by měli paušální daň. Nepotřebovali bychom další státní zaměstnance na výběr této daně, nemuseli bychom mít další zaměstnance na to, aby museli kontrolovat složitě výběr těchto daní. A samozřejmě všichni ti zaměstnanci státní správy musí někde sedět, musí svítit, musí topit, musí mít materiály a další věci. Takže to jsou věci, které my samozřejmě podporovat nemůžeme. Protože například v roce 2017 se státní správa navýšila o 18 tisíc nových zaměstnanců. To jsou obrovské miliardy, které ve státním rozpočtu doslova projíme. Které můžeme řešit jinak a konstruktivně.

Takže závěrem mi dovolte za hnutí SPD říct, že my se připojíme k návrhu na zamítnutí a budeme hlasovat pro zamítnutí tohoto zákona už v prvním čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku pana poslance Ferjenčíka.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl jenom požádat paní ministryni, aby na ty naše výhrady reagovala ještě v rozpravě, abychom se k nim mohli vyjádřit. Myslím, že asi nikdo v opozici se dneska nechystá to nijakým způsobem protahovat, ale myslím, že by bylo fajn, kdyby ta debata zde mohla skutečně proběhnout.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Dalším do rozpravy je pan poslanec Krejza.

 

Poslanec Karel Krejza: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, všechny argumenty už asi zazněly, nemá cenu je opakovat, jenom ve stručnosti.

Číslům o ohromném navýšení výběru já nevěřím. A ani to nevyčítám Ministerstvu financí. Asi každý, kdo něco předkládá, tak se snaží, aby to vypadalo dobře a výsledky byly dobré. Takže to tak je.

Co bych vám chtěl ovšem poradit - abyste si urychleně opravili všechny vaše rozvody plynu, elektřiny, abyste si vymalovali a všechny zednické práce udělali pokud možno co nejrychleji. Protože je evidentní, že koalice ČSSD, KSČM a ANO tento zákon přijme, a důsledky jsou nabíledni. Všichni řemeslníci, které teď potkáte, nebo většina z nich je ve věku padesát plus. Co můžeme očekávat? Tak buď ti poctiví se naučí s EET pracovat a služby zdraží, ve většině případů však možná odejdou do důchodu a nebudou dělat. V každém případě je neseženete, tak jako je to problém už dnes, a pokud je seženete, tak za ně zaplatíte mnohem, mnohem více.

A přínos do státní pokladny? Tak v tomto případě mu nevěřím už vůbec.

My budeme hlasovat jako Občanská demokratická strana pro zamítnutí tohoto zákona. Jsem přesvědčen, že to je ve prospěch všech našich občanů. Koneckonců objevily se už nápady, že vesnické hospody, které díky zákazu kouření a zavedení EET skončily, že je budeme dotovat. To, myslím, velmi dobře vypovídá o tom, co se stane s našimi živnostníky. Takže prosím, použijte hlavu a zamítněte tento zákon. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám také děkuji. Dovolte mi přečíst několik omluv. Omlouvá se pan místopředseda Tomio Okamura mezi 9.00 do 9.30 z pracovních důvodů, omlouvá se pan ministr Lubomír Metnar z celého jednacího dne z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Lubomír Zaorálek z dnešního jednání od 9.00 do 11.30 ze zdravotních důvodů, omlouvá se pan poslanec Lipavský od 15.15 do konce jednacího dne z důvodu služební cesty, omlouvá se pan poslanec Onderka dnes od 17 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Nyní si počkal pan předseda Bartošek a bez přednostního práva přišel na řadu v rozpravě. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP