(11.00 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Já ve světle toho, co poslední dny a týdny zaměstnává část médií a část této politické scény, bych byl velmi opatrný, protože kdybych já takto předjímal jasně, zřetelně nějaké rozhodnutí nějakého soudu, tak dopadnu zhruba jako pan prezident, kterému kdekdo hází teď na hlavu, že ovlivňuje soudy. Netroufnu si říkat s jistotou: vždyť ten Ústavní soud to zahodí, tak proč bychom pro to hlasovali, my přece nebudeme dopředu hlasovat o věci, o které víme, že Ústavní soud to zahodí. Já bych také mohl říci, že to je určité ovlivňování, tlak na Ústavní soud, aby tak rozhodl, protože tady přece v té diskusi zní od významných politických veličin, že přece Ústavní soud to zajisté, zajisté odmítne. Snad neodmítne, nechme to na tom soudu. Nebo odmítne, ale nechme to na tom soudu a nepokoušejme se jej ovlivňovat. To bych poprosil, abychom to takto brali. Jsme zákonodárci, víme, že jsou tři složky moci, že jedna druhé se do jejích výkonů pravomocí atd. míchat nemá, a když někde vzniká dojem, že se míchá, tak je hned oheň na střeše. Tak já bych ten oheň chtěl i při této pozici tak trošku zažehnat.

Nakonec k panu kolegovi Farskému jen taková drobná poznámka, když komentoval naprosto nesouvisející událost na jednom z našich okresních výborů. Při svém vzdělání, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího, byste mohl možná respektovat, že pokud probíhá nějaké policejní vyšetřování, že se do toho nemáme míchat a nemáme to komentovat a navíc ještě jenom v touze někomu zatít, jak se říká tipec, bez jakékoli souvislosti s probíhající diskusí a probíhajícím tématem.

Já, prosím pěkně, bych nerad dále diskutoval věcně. Nejde to, ta věcná diskuse tady probíhala hodně dlouho a hodně emotivně. Já bych ale rád řekl, pojďme dnes už projevit svoji vůli hlasováním. Chci požádat, abychom tuto velmi částečnou revizi podpořili, uvidíme, jak dál s tím naloží Senát, jak dál s tím naloží Ústavní soud. Netroufnu si vůbec nic předpovídat a chci poprosit, ať se nadále rozhodujeme především na základě - a nikomu nezpochybňuji jeho názor - vlastního názoru, vlastního svědomí, vlastního přesvědčení. A chci říci ano, ano, v tomto případě také jde o určitou politickou dohodu. Tu, že ten slabý a špatný, ten paskvil, který tady byl přijat tehdy jako politická dohoda, chceme alespoň částečně napravit.

A panu kolegovi Maškovi chci projevit úctu a poděkovat mu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi poslaneckého klubu KSČM Pavlu Kováčikovi. Nyní máme faktické poznámky. Nejdříve pan poslanec Marian Jurečka, poté pan kolega Válek a Kalousek. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Přiznám se, že vystoupení pana kolegy Kováčika mě nenechalo úplně chladným v tom slova smyslu, že jste tady mluvil o tom, že by církve a náboženské společnosti, a mluvím tedy především o církvích, dostatečně naplňovaly odkaz učení Ježíše Krista v dnešní době. Nevím, nakolik, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího, znáte takové lidi, jako je Marián Kuffa, jestli vám to něco říká, protože jeho dílo je i na území České republiky. Jestli vám něco říká farnost Neratov a kněz otec Suchár a jeho dílo. Jestli vám něco říká páter František Lízna, který dlouhodobě pracuje s lidmi ve vězení, s lidmi postižených návykovými látkami, a mohl bych jmenovat celou sérii dalších lidí, kteří si myslím, že jsou aktivní v rámci církve a naplňují beze zbytku odkaz učení Ježíše Krista.

A já si dovolím, pane kolego, pár čísel, a i pro lidi, kteří nás sledují. Charita České republiky, když se podívám na jejich výroční zprávu, tak poskytuje služby 1,3 milionu lidí v České republice. Je to druhý největší poskytovatel sociálních, zdravotních, terénních, konzultačních služeb po organizacích, které zřizuje stát, zřizují kraje, města, obce. Takže například jenom sociální péče se poskytuje pravidelně, trvale pro více než 27 000 uživatelů. Pro více než 18 000 uživatelů se poskytují pečovatelské služby, provozuje Charita ČR 37 domovů pro seniory, pro téměř 1 600 uživatelů. A mohl bych pokračovat. Takže prosím pěkně, nemanipulujme tady fakty a neříkejme veřejnosti, že církve - a tady je katolická církev největším zřizovatelem, zakladatelem charity - neplní ten odkaz "miluj svého bližního jako sám sebe".

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil vám čas k faktické poznámce.

 

Poslanec Marian Jurečka: Pane předsedající, bylo 0,1 sekundy předtím, než se - (Předsedající vypíná řečníkovi mikrofon.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní kolegyně, páni kolegové, jednací řád platí pro všechny a já nemohu přijmout to, že někomu může předsedající dát delší čas, než je vymezen zákonem o jednacím řádu. Nemohu za to, pokud se hlásíte, dokonce i předmět některých faktických poznámek neodpovídá zákonu o jednacím řádu a většina z nás předsedajících je tak tolerantní, že to pomíjí. Nenuťte nás, abychom i tohle kontrolovali. Děkuji.

Nyní tedy pan poslanec Válek s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající, předem. Já se začínám bát. Tak abych tedy něco neudělal špatně a jestli je to vůbec faktická poznámka.

Mám prostřednictvím pana předsedajícího faktickou poznámku k tomu, co zaznělo u váženého kolegy z komunistické strany. Já si myslím, že není dobré, abychom tady hodnotili to, s čím nemáme osobní zkušenost, byť možná kolega Kováčik je členem některé církve. Já bych si v životě netroufl hodnotit to, jestli se pěst dělnické třídy, což beze sporu komunistická strana bývala, jaksi vzdálila od toho, co hlásali její zakladatelé Lenin, Stalin a Marx, když šli tvrdě po krku těch kapitalistických bestií, které týraly do krve dělníky, a teď se s nimi spojuje do vlády. Tak já si myslím, že toto nehodnotím. Já v tom vidím strategii a přípravu na to, aby pak s nimi zatočili, jak je to v duchu jejich tradic, a ne jaksi kolaboraci a odklánění od těch myšlenek komunistické strany. A stejně tak si myslím, že je blbost hodnotit, anebo že není rozumné hodnotit, jestli se církve vzdalují nebo nevzdalují od Nového či Starého zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Válkovi za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Kováčik s faktickou poznámkou a ještě jedna faktická poznámka kolegy Jurečky. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Vidíte, kolegyně a kolegové, člověk si tady dovolí projevit svůj názor a hned je za to peskován, ale na to já jsem zvyklý.

Ano, znám, pane kolego Jurečko prostřednictvím pana předsedajícího, řadu těch aktivit znám. A dokonce bych řekl, vy mi to nebudete možná věřit, ale vážím si těch aktivit. Sdružení Neratov, to je věc, která začínala a která prostřednictvím některých svých zakladatelů mě velmi detailně, řekl bych, informovala, o čem je řeč, o co jde, a vzhledem k tomu, že občas v médiích je také vidět výsledek té práce, tak si říkám ano, výborně. Ale to je ten slavík v té pověstné paštice.

A z druhé strany, já bych doporučil - tak dobře, no tak chcete vědět, přečtěte si třeba s odhlédnutím od oficiálního hodnocení, přečtěte si tu knížku, která nedávno vyšla a která se jmenuje Ve znamení kříže. Možná pochopíte, proč ty názory veřejnosti - protože to byla přece reakce na pana kolegu Farského, o nepopularitě církví - proč jsou ty názory veřejnosti na církev takové. To není, že bychom my něco o tom tvrdili nebo to nějak hodnotili. To je z podstaty chování některých církevních představitelů některých církví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Jurečky a připraví se pan kolega Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já si dovolím zareagovat. Jsem velice rád, že pan kolega Pavel Kováčik tady trošku poupravil to, co říkal předtím paušálně, že byl schopen aspoň ocenit, že zná některé konkrétní příklady pozitivní práce, pozitivních dopadů. Mimochodem i tyto aktivity, jako je právě Sdružení Neratov nebo jako např. z Jihočeského kraje Týn nad Vltavou, kde se dělaly aktivity v sociálním zemědělství, jsou i financovány právě díky návratu majetku a díky majetkovému vyrovnání se tyto aktivity mohou více rozvíjet. Takže uvědomte si, že i na tyto aktivity budou dopady. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP