(12.20 hodin)

 

Ministr dopravy ČR Dan Ťok Děkuji, pane předsedající. Já jsem původně nechtěl do té emotivní a populistické debaty příliš zasahovat, ale na některé věci musím reagovat.

Zesměšňovat projev je sice hezké, ale když někdo čte výčet jednotlivých států ohledně promile alkoholu, který je povolen v silniční dopravě, v projednávání bodu o tom, jestli mají mít vodáci alkohol v krvi, nebo nemají, je také nerelevantní, ale to já prostě posuzovat nebudu.

Chtěl bych říct jenom jednu věc. Zrovna na minulém formálním zasedání ministrů dopravy, kde se debatovalo o bezpečnosti, tak tam unisono i z těch států, které jste tady jmenoval, znělo, že by bylo dobře, kdyby alkohol za volantem měl nulovou toleranci i u nich, a že se o to snažit budou. Takže říkat, že by mě s tím někde kolegové vyhnali, tak také není pravda. To je zkušenost z tohoto pondělka.

A já bych jenom rád řekl jednu věc. Opravdu je problém, jestliže v zákoně, který je zákon o dopravě, o vnitrozemské dopravě a zejména o větších plavidlech, tam prolomíme kdekoliv hranici, tak tady budeme slyšet od tohoto pultu spoustu věcí: už jsme to jednou prolomili, co se stane, když to prolomíme podruhé, potřetí? Vždyť je to vlastně normální. Dali jsme tady nějaký statut, nějaký precedens, tak ten precedens už můžeme opakovat. Před tím já bych opravdu varoval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Bláha - faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl reagovat, a hlavně bych chtěl poděkovat prostřednictvím pana předsedajícího panu Stanjurovi, na to, co tady přednesl, protože řekl: pojďme se poučit od těch, kteří mají demokracii daleko déle, pojďme se poučit od států, které jsou možná, že v tvoření zákonů a předpisů daleko dál, ale pojďme to tedy aplikovat ve všech odvětvích. To znamená, já si přihřeju polívčičku, a až tady budeme jednat o práci v obchodech ve svátek, tak bych byl hrozně rád, kdybyste s touto vehementností přistupovali k řešení práce ve svátek, a věřte tomu, že většina lidí vám zatleská, protože normální lidé, kteří pracují ve svátek a musejí, tak pracovat ve svátek nechtějí. Takže já se budu těšit na to, že až se tady sejdeme nad změnou, nad zrušením nebo posunutím práce ve svátek, tak že budeme argumentovat tím, že v Německu se ve svátek nepracuje, ani v Rakousku, ani v Maďarsku, ani v Polsku, ani ve Švýcarsku a ani ve Francii. Takže já doufám, že zrovna tak budeme k tomu přistupovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: S faktickou poznámkou pan předseda Stanjura, po něm pan poslanec Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Fakt nemám rád, když mě někdo překládá z češtiny do češtiny a chválí mě nebo kritizuje mě za něco, co jsem neřekl. Já jsem neříkal "pojďme se poučit". Nic takového jsem neřekl, pane poslanče Bláho prostřednictvím pana místopředsedy. Já jsem úmyslně uváděl mnohem kontroverznější povolení určité hladiny alkoholu, a to je u řidičů. To se určitě shodneme, že to je mnohem kontroverznější než u vodáků. A nikdo z nás nenavrhuje a nebude navrhovat, aby u řidičů bylo 1,0, aby bylo úplně jasno. To je jasné. Jenom chci říct, že to je mnohem kontroverznější, týká se to mnohem silnějšího provozu, mnohem většího počtu lidí, mnohem většího počtu řidičů, přesto v těch zemích mají povolen alkohol i profesionální řidiči, ne jenom amatérští řidiči nebo ti, kteří nejsou profesionálové.

A já si myslím, že ta debata nás čeká. Jestli pan ministr Ťok říká, že když to dneska schválíme, že to prolomíme, tak Senát v minulých dnech schválil a posílá nám sem senátní návrh zákona, kde je povolená hladina alkoholu pro cyklisty například, takže se té debatě skutečně nevyhneme. Ale my jsme připraveni svázat tu debatu i s tím, že pokud bude - a teď nemluvím o vodácích, o těch ostatních - povolena hranice, tak zpřísníme tresty pro ty, kteří ji překročí. Ale fakt absurdně budeme měřit hladinu alkoholu plavců, chodců? Podívejte se do statistiky BESIPu, kolik dopravních nehod zaviní chodci a kolik z nich je pod vlivem alkoholu! Máme zákaz? Kam to vede? K absolutní prohibici, k nereálnému zákonu, který se bude v reálném životě dnes a denně porušovat.

A připomenu to - já jsem na tom hospodářském výboru nebyl, ale slyším to i od těch odpůrců: Já jsem proti, jsem pro nulu. No, já si to pivo na vodě také dám. - Co to je za přístup? Když jsem pro nulu, tak si to pivo prostě nedám! To je konzistentní postup, který má můj respekt, protože jdu vlastním příkladem. Já chci nulu pro všechny, tak já mám také nulu. Tomu rozumím.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pane předsedo, čas! Děkuji. Pan poslanec Benda - faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, k faktické poznámce mě vyprovokoval ministr dopravy, který ale mezi tím stačil zmizet, takže je to takové trošku irelevantní. Ale to, co tady říkal. Všichni ti odborníci, kteří se scházejí na evropských úrovních, doporučují také nulu. No právě proto naštěstí ještě máme ty parlamenty, právě proto naštěstí ještě máme těch 200 lidí, kteří mají také hlasovat, a nejsou to jenom ti kazatelé dobra z jednotlivých úřadů, kteří nám říkají, co máme dělat, a je to na nás, jak my tady zvážíme, co ještě pokládáme za rozumné omezování nás všech občanů ve prospěch nějakých úředníků, kteří si myslí, že takhle bude svět jednodušší a méně složitý. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A nyní s přednostním právem pan ministr Vojtěch. Po něm bude s přednostním právem pan poslanec Munzar a pak přejdeme k těm, co jsou přihlášeni do obecné rozpravy. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, také bych se k tomuto vyjádřil. Tady zazněla spousta věcí, jak je to v zahraničí. Je třeba si uvědomit, že my v tomto směru jsme skutečně trošku výjimka. Když se podíváme na poslední statistiky konzumace alkoholu, tak u nás, Česká republika je druhá na světě v konzumaci alkoholu. Více už pijí pouze Litevci. I v tom Rusku se dneska pije méně, protože ostatní státy zkrátka s tím něco dělají. U nás za posledních pět let jsme se posunuli na druhé místo v konzumaci alkoholu na světě. To je třeba si uvědomit. Takže my jsme skutečně v tomto specifičtí. A za mě jako ministra zdravotnictví zásadně s tímto nesouhlasím, protože pokud se podíváme na to jedno promile, o kterém se bavíme, a když říkáme jedno pivo - jedno promile se udává, že je pět velkých panáků. Nevím, kolik je to piv, ale zkrátka to není jedno pivo. To je skutečně poměrně výrazný stav opilosti. Udává se to názvem střední stav opilosti. Takže to není pouze, že si dám jedno pivo a jedu na vodu. To skutečně je už opilost a já si myslím, že je to symbolika.

A jak hovořil pan ministr dopravy, my tady nic nezakazujeme. My pouze prolamujeme tu nulu, tedy na jedno promile, což i z toho, co říkal pan předseda Stanjura prostřednictvím pana předsedajícího, je a bude bezesporu jedna z nejvyšších tolerancí na světě, resp. pokud popisoval, že v těch ostatních zemích je to 0,2 až 0,5, bych řekl v průměru, a my budeme mít jedno promile, pět velkých panáků, a to je skutečně výrazný nárůst. A já se ptám, kam to půjde dál. Už řekneme tedy skutečně, že jsme prolomili tu hranici a že jedno promile je nedostatečné, protože oni si chtějí dát ti vodáci ještě víc, tak dáme jeden a půl? Dvě promile? Kam až půjdeme? A pak půjdeme tedy ještě na lyžaře, kteří také samozřejmě jsou zvyklí, když jedou na lyže, si sednout na pivo a na panáka a jsou zvyklí jezdit podnapilí, a pak vidíme ty konce, kdy prostě často i zabijí nějakého lyžaře na sjezdovce díky tomu, že do něj narazí. A stávají se takové případy. Takže skutečně já si myslím, že toto je velmi nebezpečné. My tady máme stanovenu hranici nula promile alkoholu, my ji teď chceme prolomit. My nechceme nikomu nic zakazovat, my naopak chceme výrazně rozvolnit ten stav, a ve chvíli, kdy u nás skutečně společnost je velmi tolerantní k alkoholu, kdy se zvyšuje v čase konzumace alkoholu oproti celosvětovému trendu, tak si myslím, že toto je velmi špatný krok, a já zásadně budu hlasovat proti němu. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: S přednostním právem pan poslanec Munzar. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP