(12.00 hodin)
(pokračuje Chvojka)

My jsme před týdnem prosadili zvýšení minimální mzdy. Pravice tady za těch sedm let zvýšila minimální mzdu, tuším, o 45 nebo 75 korun, o nějaké drobné, za které si koupil za ten měsíc ten, kdo je na minimální mzdě, jedno máslo navíc. My jsme tady za těch několik let minimální mzdu zvýšili velmi zásadně. Já si myslím, že je to pozitivní, že je to věc, kterou ocení občané České republiky. Zařídili jsme nárůst platů především učitelům, sestrám nebo policistům. Konečně snad od příštího roku odpadne to, proti čemu jsme bojovali od roku 2008, kdy tenkrát v rámci toho Topolánkova batohu byla schválena takzvaná karenční doba, zjednodušeně řečeno první tři dny nemoci zdarma. To je něco, co jsme chtěli prosadit deset let, aby se to vrátilo zpátky, a konečně se nám to taky podařilo. Zvýšení důchodů - zásadní věc. Za pravicových vlád se důchody taky zrovna moc nezvyšovaly. Na dobré cestě je taky zálohované výživné.

To znamená, my ve vládě prosazujeme to, co jsme slíbili voličům, a proto jsme koneckonců také do té vlády šli. Kdyby tedy vláda dneska padla, jaký je ten plán B? Premiér bude opět Andrej Babiš, akorát že ČSSD s největší pravděpodobností ať už formální účastí, nebo nějakou tolerancí bude podporovat SPD a to bych opravdu této republice nepřál.

My jsme samozřejmě, a já jsem to sám už říkal před malou chviličkou, řekli, že ty osobní problémy pana premiéra zatěžují vládu. Předseda Hamáček přece říkal, že nejlepším řešením podle nás by byl ten slovenský model, nebo model Pellegrini, to znamená odchod premiéra a náhrada jeho osoby někým jiným za jeho hnutí. Ale to, víte, že ANO rezolutně odmítlo a Andrej Babiš i prezident Zeman trvají na současném premiérovi v případě pádu vlády. Tudíž alternativou pro tuto vládu je opravdu jen nahrazení ČSSD SPD. Anebo další alternativou při dnešní vládní krizi, nebo politické krizi, ne vládní, při současném rozložení sil jsou předčasné volby, o kterých jsme mluvili, tím myslím ČSSD, ve středu na našem předsednictvu. Tedy v případě, že se premiérovi nepodaří vysvětlit své problémy a nebude ochoten se nechat vystřídat, my můžeme jako suverénní Sněmovna si k tomu říci své, to znamená 120 hlasy tuto Sněmovnu rozpustit, znovu rozdat karty, věřit, že volby dopadnou jinak, než dopadly před rokem, a můžeme přeformátovat vládu po dalších volbách. To znamená, platí to, co jsme řekli, pokud se ve stávající Sněmovně najde 105 hlasů, tak ČSSD velmi ráda dodá zbylých 15 hlasů pro to, aby se Sněmovna rozpustila, a pojďme zkusit ve volbách uspět více, některé z těch stran, než jsme uspěli minule a třeba to bude lepší.

Já bych chtěl ještě zmínit na závěr poslední věc. Už jsem o ní mluvil včera v Událostech, komentářích. Pro mě jsou nyní, bohužel, a některé požadavky opozice, těm rozumím, jsou srozumitelné, i když s nimi nesouhlasím, zčásti požadavky opozice ne úplně srozumitelné. Ten minulý týden, tuším, že to bylo v úterý, byla tisková konference, kde jste, a to byla pro mě skoro bizarní směsice stran, vyzývali k rezignaci celou vládu od ODS, KDU-ČSL po Piráty a SPD. Byl tam i pan Okamura, který ovšem o den později zase podpořil pana Babiše, tudíž pro mě je to úsměvné.

Potom jsem také tento týden zaznamenal, že opozice řekla, že jí vadí pan premiér Babiš a že by neměl být premiérem, ale že pokud se vymění premiér, tak vláda nevadí. Tak já myslel, že opozici vláda vadí programově, ideově, a ne že je problém s postavou premiéra, a pokud se vymění, tak už vláda nevadí a získá u všech zákonů od opozice podporu, protože se změní premiér. Takže co se změnilo od minulého týdne, když už nevadí vláda jako celek, ale jenom premiér Babiš?

Zeptám se možná opozičního bloku, aby to řekl férově, protože já jsem úplně z médií jejich názor nezaznamenal. Jaký vůbec mají postoj k hlasování o rozpuštění Sněmovny? Mají vůbec na něj odvahu? Je tady odvaha toho bloku, těch šesti stran, těch 92 hlasů hlasovat o případném rozpuštění Sněmovny? Jestli by konkrétní strany, které jsou nyní pro to, aby vláda padla, byly pro to, aby se případně Sněmovna rozpustila, protože jak jsme řekli, ČSSD je připravena dodat těch patnáct hlasů, takže to řešení by mohlo být relativně jednoduché.

Takže na závěr za ČSSD. Já jsem řekl všecko podstatné. Nemůžu mluvit za pana vicepremiéra Hamáčka, který tady už vlastně i sedí, ale resumé je jasné. My tím, že odejdeme, dáváme najevo distanc od problémů pana premiéra. My věříme, že se mu podaří ve velmi blízké budoucnosti své problémy vysvětlit a možná některé věci konkretizovat, ale není řešením to, co navrhuje opozice. Ten plán B nemají, protože plán B je... Pan předseda Stanjura se směje. Ale plán B je, že prostě pan prezident Zeman, pokud padne tato vláda, je připraven jmenovat pana premiéra Babiše znovu, takže plán B je jasný.

Děkuji za pozornost. (Potlesk dvou poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To byl pan poslanec Chvojka. Přeji hezké poledne. Nyní se tedy zeptám. Pan poslanec Bartošek - jste do obecné, nebo s faktickou? Ale mám tady pět faktických, takže přečtu poslance na faktické, abyste měli přehled, protože to nevidíte na tabuli. Je to pan poslanec Jurečka, ten vystoupí jako první. Dále pan poslanec Blažek, pan poslanec Stanjura, dále pan ministr Hamáček a dále pan poslanec Ferjenčík. Takže v tomto pořadí. S přednostním právem do obecné máme pana předsedu Bartoška a potom pořadí. Takže pan poslanec Jurečka, vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Dobré poledne. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, vládo, dovolte mi fakticky zareagovat na pana poslance a předsedu poslaneckého klubu ČSSD Chvojku.

Několik faktů. Za prvé, já jsem si analyzoval vystoupení pana prezidenta Zemana a on vždy mluvil v posledních dvou týdnech o tom, že pokud by dnes byla vyslovena nedůvěra této vládě, že pověří sestavením příští vlády Andreje Babiše. Nemluvil ani jednou o tom, že ho jmenuje premiérem příští vlády. Abychom byli korektní i pro diváky a pro veřejnost, je potřeba připomenout, že v minulosti tento model tady nastal. Václav Havel po takzvaném sarajevském atentátu tehdy pověřil sestavením vlády Josefa Luxe, ale ten se nestal premiérem a navrhl a domluvil dohodu na tehdejší vládě a premiérem byl jmenován někdo jiný. Takže ten model tady byl a je potřeba se na to dívat také i touto optikou.

Nicméně vy jste v té vaší obhajobě, poté co tady bylo od předsedů jiných opozičních stran - a ten minulý týden tady nestála, jak jste řekl vy vašimi slovy, prostřednictvím pana předsedajícího, nějaká směsice podivných stran, stáli tam tehdy všichni představitelé regulérní opozice v této Poslanecké sněmovně. A dnes všichni jasně popsali, jaké jsou ty další možnosti. Ale vy jste ve vašem projevu prezentoval dnešní sociální demokracii a vaše rozhodné charakterní sociálně demokratické možná. Děkujeme za to, že to víme.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní tedy vyzývám pana poslance Pavla Blažka s faktickou a připraví se pan poslanec Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Pavel Blažek: Dobrý den. Děkuji za slovo.

Mě vždycky fascinuje, jak je v nějaké době frekventované nějaké slovo, tak teď je to slovo plán. To je teď strašně časté slovo. Tak jenom připomenu, že po Mnichovské dohodě Edvard Beneš řekl, že má plán, ujistil národ a následně odletěl. A lidé tehdy říkali "má plán - aeroplán". A jaký plán má dnes ČSSD? Mají plán - aeroplán. Na rozdíl ale od Edvarda Beneše, který odletěl a budoval novou, jinou politickou strukturu, ČSSD má dneska plán - aeroplán v té vládě zůstat, což si troufám říct, že je v podstatě minimálně evropská rarita.

A po nás chtějí neustále nějaké plány B, C. Já vás ujišťuji, že my máme plán B, pracovně se jmenuje Blažek - Benda, ať to máte tedy celé. Ten plán je zatím neveřejný, ale ujišťuji vás o jedné věci: nebude ani zbabělý, ani pokrytecký! (Potlesk poslanců ODS.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP