(11.50 hodin)
(pokračuje Stanjura)

No, já jsem si našel článek ze 22. května letošního roku, kdy sociální demokraté ještě nebyli ve vládě. To se shodujeme. V nezávislých Lidových novinách, jen tak čirou náhodou patří do holdingu Agrofert, který nemá s panem premiérem nic společného. Článek, který se zabýval problematikou budoucího policejního prezidenta, v té době se ještě nevědělo, že ten minulý skončí, a kde jsem se v tom květnu dočetl, že favoritem na příštího policejního prezidenta je plk. Jan Švejdar. A nyní přesně cituji z Lidových novin: "Právě jeho jméno údajně putuje v okolí premiéra v demisi Andreje Babiše." A jak říká Andrej Babiš, noviny jsem koupil proto, aby psaly pravdu. Z této logiky věci Lidové noviny v květnu 2018 napsaly pravdu, i když to zjemnily tím slůvkem údajně.

V této souvislosti mám několik dotazů na ministra vnitra. Kdy se Andrej Babiš poprvé sešel s plk. Švejdarem? Kdo tu schůzku zorganizoval a jaká byla agenda tohoto jednání? Za druhé, kolikrát se premiér sešel s plk. Švejdarem? Za třetí, stane se plk. Švejdar policejním prezidentem? Pokud ne, jaký je plán B nebo C? Pokud ano, kdo ho ve skutečnosti vybral? Asi ne Lidové noviny, na tom bychom se mohli shodnout.

Poslední teze, velmi oblíbená: Nebudu stát po boku Petra Fialy. Nebudu na jedné lodi s Petrem Fialou. V mnoha obdobách. No, to je logické. Kdybychom chtěli, aby sociální demokraté stáli po našem boku v každém případě, to je úplný nesmysl. Máme jiné politické názory, takže v otázkách daní, penzijní reformy logicky nemůžeme stát bok po boku a říkat jsme na jedné lodi. Ale když se hlasuje o misích, tak jste velmi rádi, že stojíme po vašem boku. Vzpomeňte si, jak tehdejší dvojministr zahraničí a vnitra nám děkoval za to, že díky opozici prošly mise. A to vám nevadilo, Jane Hamáčku prostřednictvím pana místopředsedy, že jste stál po boku Petra Fialy a ostatních poslankyň a poslanců Občanské demokratické strany?

Vrátím se k těm pěti hlasováním o nedůvěře. Kdybychom postupovali ve stejné logice jako sociální demokraté a nebyla svolána tato schůze, tak po zprávě tento týden, že policie prošetřuje něco na Ministerstvu pro místní rozvoj, kdybychom se chovali stejně jako vy, tak svoláme schůzi k nedůvěře vládě. Takhle jste postupovali vy. Tehdy, neříkám, že poprvé, ale tehdy stál Jan Hamáček v jedné řadě s Vojtěchem Filipem a Miroslavem Grebeníčkem. Stejně tak jako v dalších hlasováních o nedůvěře naší vládě stál po boku Vojtěcha Filipa a Miroslava Grebeníčka. Legitimní volba. Já si myslím, že si každý má rozhodnout a může se rozhodnout svobodně, kdo stojí po jeho boku nebo po koho boku stojí on sám. Ale nesvádějte to na nás. Neutíkejte z toho hlasování. Nebuďte alibisté.

Teď bych to chtěl shrnout - použiji název oblíbeného českého filmu s mírnou modifikací, který jistě znáte. Postoj sociálních demokratů bych shrnul do věty: Díky za každé nové ráno, v závorce: v ministerské funkci s ministerskou limuzínou. Nestojíme v řadě s Petrem Fialou, ale stojíme v řadě s Andrejem Babišem a Vojtěchem Filipem. Tímto jste definitivně uzavřeli a potvrdili svou účast v čapí koalici. (Potlesk poslanců ODS a TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážené kolegyně, vážení kolegové, na galerii pro hosty nás nyní přišla navštívit delegace Ústavněprávního výboru Národní rady Slovenské republiky vedená předsedou Róbertem Madejem. Vážení přátelé, my vás tady srdečně vítáme. (Poslanci vstávají a tleskají směrem ke galerii, odkud je potleskem hosté též zdraví.) Děkuji.

A budeme pokračovat v rozpravě. Na řadě je s přednostním právem pan předseda Chvojka. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, hezké skoro poledne. Já bych se chtěl za poslanecký klub ČSSD také vyjádřit k některým věcem. A přiznávám se, že už nebudu mít poté tendenci vystupovat, protože už nebude podle mého názoru co dalšího či co nového říci. Budu reagovat např. na pana kolegu Stanjuru, ale na některé další kolegy, snad si je budu všechny pamatovat.

Tak na pana kolegu Stanjuru prostřednictvím pana místopředsedy. Já mám na panu kolegovi rád jednu věc. Já jsem asi na to líný, on ne nebo má lepší aparát než já. On se hrozně rád v dobrém slova smyslu hrabe v tom, kdo co řekl v roce 2009, 2010 a 2006 a jak to všechno bylo. Já mu budu říkat badatel nebo archivář, protože je to většinou tak, ano, přesně jak říká.

Nicméně zaznělo tady hodněkrát od pana předsedy Stanjury, že my neustále říkáme - a řekl to i pan předseda Kalousek - něco o tom plánu B, to jste, pane předsedo, zopakoval, prostřednictvím pana místopředsedy, několikrát. A my opravdu máme názor takový, že vyvolat a odhlasovat vyslovení nedůvěry této vládě je mediálně působivé, ale Petr Fiala, pan předseda Stanjura, Miroslav Kalousek či další ten plán B nemají. A i když pan předseda Kalousek říkal prostřednictvím pana místopředsedy, že plány B jsou přece jasné, že je dává Ústava, no tak za normálních okolností by je Ústava dávala, nebo je dává, samozřejmě všichni poslanci by Ústavu alespoň rámcově měli znát. Ale my už přece víme, jaký ten plán B případně bude nebo jaký plán B nastane, protože my tady máme prezidenta, který jasně deklaroval, že pokud padne tato vláda a tím pádem premiér je v demisi atd., tak že znovu jmenuje Andreje Babiše předsedou nové vlády. To znamená, vy ten plán B máte, nemáte, můžete mít, ale já myslím, že ten plán B je jasný. Plán B je jasný, protože ho řekl pan prezident. Pokud prostě padne tato vláda, tak další, kdo dostane pověření na to, aby vládu sestavil, nebo bude jmenován předsedou další vlády, je Andrej Babiš, což jaksi z pohledu pana prezidenta logiku má, je tam zřejmě nějaký blízký vztah, ale logiku to nemá politickou v tom, že zboříme tuto vládu v čele s premiérem Babišem a potom necháme jmenovat další vládu panem prezidentem v čele s premiérem Babišem.

My jsme deklarovali - a vím, že možná zejména pro tu opozici, já chápu, že opozice tady není kvůli tomu, aby nás chválila, není tady opozice kvůli tomu, aby chválila ČSSD, a nebylo to tak třeba v těch letech 2010 až 2013, my jsme nechválili tehdejší koalici - ale my jsme deklarovali, že odejdeme dnes v pátek ze sálu, když se bude hlasovat o nedůvěře této vládě, protože to hlasování nic nevyřeší. Je to hlasování o kauzách Andreje Babiše a je to hlasování bez představy, co bude dál. Je to jen divadlo opozice a ČSSD u toho být nemusí. Respektive já tu představu jsem předestřel, co bude dál, případně bude jmenován znovu Andrej Babiš. Naše kauzy to nejsou, je to kauza Andreje Babiše, ale my nebudeme přece hlasovat proti vládě, kde máme svých pět ministrů, to by přece nemělo politickou logiku a byl by to nesmysl. Ale tímto se alespoň symbolicky od jeho kauz distancujeme a tím odchodem budeme deklarovat, že se nám nelíbí tyto jeho kauzy či případné kauzy či pseudokauzy, to ať si každý říká tomu, jak chce, a samozřejmě čekáme, že si je vyřeší. My jsme tuto krizi nezavinili, zavinil ji premiér Andrej Babiš a je na něm, aby tyto své problémy vysvětlil. Já vím, že ČSSD nešla do vlády řešit kauzy Andreje Babiše, ale chceme prosazovat náš program a myslím, že se nám to daří, že veřejnost a naši voliči zejména by měli být spokojeni. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP