(12.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další s faktickou pan předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a připraví se pan ministr Jan Hamáček. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: K panu předsedovi Chvojkovi vaším prostřednictvím. Kdybyste mě poslouchal, tak odpověď občanských demokratů k otázce předčasných voleb jste jasně slyšel bez vytáček. Já jenom říkám bez vytáček. Ale přemluvte své vládní partnery - komunisty a hnutí ANO. Vy moc dobře víte, že bez hnutí ANO předčasné volby být nemohou. Taková je jednoduchá matematika.

Ale já jsem se přihlásil kvůli něčemu jinému. Ta jednoduchá a oblíbená politická figura: problém neexistuje, ale někdo ho vymyslí a pak bojuje proti tomu problému. Ten problém, který si vymysleli sociální demokraté, je podpora SPD případné příští vládě. Slyšeli jsme od premiéra, že o SPD neuvažuje. Ale chtěl jsem dát původně - znáte takové ty oblíbené obrázky, najděte pět rozdílů. To by bylo opravdu, pane předsedo Chvojko, moc těžké, prostřednictvím pana místopředsedy. Najděte mi a pojmenujte mi na mikrofon tři rozdíly v zahraniční politice SPD a KSČM. Tři, nepotřebuji pět! Shodují se v otázce NATO, shodují se v otázce EU, což je podle našeho názoru ostře proti našim národním zájmům, a jedni vám nevadí, s těmi vládnete, a před těmi druhými zachraňujete stát. Tak mi ty tři rozdíly v zahraniční politice KSČM a SPD pojmenujte tady na mikrofon, abychom viděli, co vlastně zachraňujete! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní tedy pan ministr vnitra Hamáček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Já bych se chtěl omluvit za chvilkovou nepřítomnost v sále, ale já jsem pečlivě slyšel díky moderní technice, kterou tady máme, vystoupení pana předsedy Stanjury.

Já jsem čekal, že sociální demokracie tady bude hlavním cílem útoků opozice, protože jsme prostě s vámi do toho nešli. Já to respektuji. Je to legitimní, jsme politici, musíme nést odpovědnost za svá rozhodnutí a musíme být připraveni také čelit těm argumentům.

Pokud tady zmiňujete některé kroky sociální demokracie v minulosti, já si vzpomínám na tu dobu, kdy se odvolávala vláda během předsednictví, a vzpomínám si na tu diskuzi o plánech B, a padalo tady to téma tzv. konstruktivní nedůvěry. Tehdy s tím přišla opozice, tedy vlastně vláda ODS, a vždycky vlastně se to téma vrací. Já jsem pro, abychom se k tomu v klidu na půdě komise pro Ústavu vrátili, můžeme o tom diskutovat a jsem připraven snést další útoky a argumenty, protože to je politický boj.

Co mě nepřijde fér, pane předsedo prostřednictvím pana místopředsedy, je tahat do toho policii. Vy jste tady zmínil tři jména - dvě policejní, jedno mimo policii - a na tom jste dokladoval, že nemůžu garantovat nezávislost vyšetřování, protože tam došlo ke změnám. Pane předsedo prostřednictvím pana místopředsedy, já nebudu komentovat GIBS, protože to není v gesci ministra vnitra. Já znám důvody, proč pan generál Trojánek odešel do Jihlavy, ale netroufám si je veřejně diskutovat tady na plénu Poslanecké sněmovny. Já jsem s panem policejním prezidentem Tuhým hovořil x-krát během našeho společného působení a já znám jeho důvody, pro které se rozhodl využít tuto nabídku a odejít do Bratislavy. Ale nemyslím si, že bychom to měli používat v politickém boji. A to nejhorší je naznačovat, že v situaci, kdy tady běží výběrové řízení na policejního prezidenta (upozornění na čas), včera byly uzavřeny přihlášky, tak naznačovat, že to celé výběrové řízení je nějaké cinknuté! To opravdu není fér!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: A nyní s faktickou pan poslanec Ferjenčík a připraví se pan poslanec Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl jen stručně reagovat na předřečníka pana Chvojku vaším prostřednictvím, a to že bohužel je potřeba dopočítat se až do těch 120 ohledně předčasných voleb, protože 92 + 15 je 107, což na rozpuštění této ctěné Sněmovny nestačí. Takže ta vaše nabídka je z tohoto důvodu zcela irelevantní a jenom je to taková kouřová clona k tomu, že vy jste se rozhodli, abyste si udrželi svoje vládní křesla, tak z tohoto důvodu jste se rozhodli tolerovat, že pan premiér je podezřelý z maření vyšetřování svého dotačního podvodu. A vy to tolerujete a zbaběle se schováváte za SPD. To je vaše volba. Ale logicky my si o vás myslíme své. Nicméně v jedné věci musím souhlasit a panem Hamáčkem, ten problém skutečně je na straně pana Andreje Babiše primárně, nicméně to, že vy ho v té funkci držíte, tak tím získáváte část té odpovědnosti za jeho skandály. To je vaše rozhodnutí. (Potlesk poslanců klubu Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To byl pan poslanec Ferjenčík. Já jenom, protože tady byl dotaz od poslanců, zdali bude polední pauza, tak jenom upozorním, že polední pauzu vyhlásím ve 13 hodin na jednu hodinu do 14 hodin. A nyní pan poslanec Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych vaším prostřednictvím poprosil pana ministra vnitra, aby nepřekládal má slova z češtiny do češtiny, nic takového jsem neřekl. Já jsem konstatoval fakta, co se změnilo za ty tři měsíce, a citoval jsem z Lidových novin z května, kdy jste, pane ministře, ještě ve funkci nebyl. A já se ptám, jak se někdo stane favoritem na policejního prezidenta. A položil jsem vám tři konkrétní dotazy a nic jsem nenaznačoval. Očekávám odpovědi a podle těch odpovědí si já učiním názor. A není pravda, že útok na ČSSD, a není to ani útok, prostě stanovisko, se kterým jsem vystoupil, je kvůli tomu, jak jste se rozhodli, kvůli tomu, jak nefér argumentujete a přehazujete odpovědnost za vlastní rozhodnutí na opozici s vašimi plány B, C a D. Poslanecká sněmovna je suverén a ta rozhoduje, která vláda dostane důvěru, nebo ne! Tak se zase nevymlouvejte na pana prezidenta nebo někoho dalšího!

A co mně v té debatě skutečně chybí, a mluvil o tom pan předseda Fiala na začátku a vy se tomu úplně vyhýbáte, odvádíte pozornost, tak jsou také nějaké hodnoty. Já jsem citoval váš článek, pane ministře, a ptal jsem se, co se změnilo od května 2017, kdy jste radil a napsal jste: pane Babiši, ukončete tu trapnost, a citoval jsem vaše tvrdá slova, se kterými v zásadě souhlasím. Ale vy s nimi nesouhlasíte po 15 měsících! A to je ten problém, na který já jsem poukázal. To byla vaše slova, která jsem tady četl, ne moje. To nebyl žádný útok opozice. To bylo jenom konstatování toho, co jste řekl nebo napsal. A to jste nám nezdůvodnil. Už tehdy jste říkal, potřebujeme vládu bez Andreje Babiše, aby byla vláda úspěšná, aby udělala mzdy, prostředí, zdravotnictví, to, co jste opakoval dneska. Jenom jste změnil názor. To je legitimní, ale neříkejte, že za změnu vašeho názoru může opozice! To prostě není pravda! A já jsem jasně říkal pro pana předsedu Chvojku, že tady jsou strany, které deklarovaly, že jsou ochotny vytvořit koalici bez Andreje Babiše. A nejsou to komunisté! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Slovo má ministr vnitra Jan Hamáček. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Já bych také poprosil, abychom si nepřekládali vzájemně slova z češtiny do češtiny. Já jsem neřekl nikdy, že za změnou názoru stojí opozice. Můžeme se bavit o tom, jaká byla tehdy politická realita, situace atd., ale o tom mluvit nechci. Já se chci pokusit odpovědět vám na ty otázky, které tady padly.

Já nevím, nemám diář pana předsedy vlády a nevím, jestli on se scházel s řediteli jednotlivých policejních ředitelství. Já vám mohu říci, že jsem za dobu svého působení na rezortu mluvil se všemi, a to několikrát, a mám velmi slušnou představu o tom, jaké jsou jejich kvality a kdo z nich by mohl být policejním prezidentem. A to výběrové řízení běží, je jmenována komise, její složení bude zveřejněno. Ta komise posoudí došlé přihlášky a potom navrhne ministrovi vnitra další postup. Já pouze říkám, že není fér to teď zatahovat do té velmi ostré politické diskuze. Zeptejte se pana premiéra na jeho diář, to je asi legitimní otázka na něj, a on vám asi odpoví. Ale to rozhodnutí, zda se přihlásit, či nepřihlásit do toho výběrového řízení, je na jednotlivých policistech. Já samozřejmě můžu mít svůj názor, můžu mít možná i svého favorita, ale znovu říkám, není vhodné v takto vypjaté atmosféře jakkoliv zpochybňovat běžící výběrové řízení.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní tady mám ještě dvě faktické poznámky, takže pan poslanec Bartošek bude muset chviličku počkat. Takže Marek Výborný. Pan poslanec Marek Výborný, prosím, a připraví se pan poslanec Stanjura. Takže zatím dvě faktické jsou tady přihlášeny, aby byl přehled. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP