(9.40 hodin)

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, přeji hezký, dobrý den. A jestli se mýlím, tak mi odpusťte, předem se omlouvám, ale při pohledu na tabuli koukám, jestli včera došel čas jednacího dne, a tudíž byl přerušen bod 10, po třetích čteních by pokračování bodu 10 mělo nastat. Na tabuli to nevidím. Prosím o vysvětlení. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Prověříme, zda bod 10 nebyl zařazen až na konec bloku, a vyřešíme během dalšího projednávání. Já bych tedy s dovolením pokračoval. S náhradní kartou číslo 15 hlasuje paní poslankyně Valachová.

 

Otevírám bod 120, kterým je

 

120.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění,
plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých
souvisejících zákonů (plemenářský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 169/ - třetí čtení

Poprosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr zemědělství Miroslav Toman a pan poslanec David Pražák jako zpravodaj garančního výboru, kterým byl výbor zemědělský. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 169/3, který byl doručen dne 30. října 2018. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 169/4. (Neustálý hluk v sále.)

Ptám se pana ministra, zda má jako navrhovatel zájem o vystoupení před zahájením rozpravy. (Ne.) Není tomu tak. Já tedy otevírám rozpravu a ptám se, kdo má zájem o vystoupení v rámci rozpravy k tomuto bodu. Skutečně v sále nikoho nevidím, rozpravu tedy končím a ptám se na případná závěrečná slova pana ministra. (Ne.) Ani pan zpravodaj nemá zájem o závěrečné slovo? (Nemá.)

Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Já poprosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Děkuji.

 

Poslanec David Pražák: Dobré dopoledne, dámy a pánové, vážený pane předsedající. Navrhuji proceduru hlasování, kterou doporučil a schválil garanční výbor dne 7. 11., a to za prvé pozměňovací návrhy zemědělského výboru uvedené pod číslem 1 až 4, hlasování en bloc, jedním hlasováním. Následně o zákonu jako celku ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano, děkuji. Ptám se, zda má někdo nějaký protinávrh k navržené proceduře. Jestliže tak tomu není, tak ačkoli je procedura velmi jednoduchá, já ji s dovolením nechám raději odhlasovat.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro navrženou proceduru. Kdo je proti?

Hlasování číslo 220, přihlášeno je 185 poslanců, pro je 167, proti nikdo. Procedura byla schválena. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec David Pražák: Děkuji a prosím o hlasování o pozměňovacích návrzích uvedených pod čísly 1 až 4 en bloc, jedním hlasováním.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Já zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 221, přihlášeno je 185 poslanců, pro 133, proti nikdo. Tyto pozměňovací návrhy byly přijaty.

 

Tím tedy máme splněno a můžeme hlasovat o zákonu jako celku. Je to tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec David Pražák: Ano. Děkuji. Prosím o hlasování o zákonu jako celku ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 169, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 222, přihlášeno je 185 poslanců, pro 136, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji panu zpravodaji, děkuji panu ministrovi a končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám další bod, tím je

 

123.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb., o právu
autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně
některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 175/ - třetí čtení

Své místo u stolku zpravodajů už zaujímá ministr kultury Antonín Staněk a zpravodaj garančního výboru, kterým byl výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, pan poslanec Petr Gazdík. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 175/2, který byl doručen dne 30. října 2018.

Ptám se pana navrhovatele, zda má zájem o vystoupení před otevřením rozpravy. Je tomu tak. Pane ministře, máte slovo. (Neustálý hluk v sále.) Já poprosím všechny kolegyně a kolegy, pokud mají něco k řešení, aby přesunuli diskuze do předsálí, pokud možno aby zaujali i svá místa, zvlášť když stojí třeba blízko řečnického pultu, nebo řekl bych přímo před řečnickým pultem, jestli byste někdo mohl do něho... Nechci jmenovat. A můžete rovnou ťuknout do kolegyně vedle.

 

Ministr kultury ČR Antonín Staněk Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi jen připomenout, že návrh zákona, kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, tisk 175, je výlučně implementační předpis, který reaguje na dva nové předpisy Evropské unie, nařízení a směrnici, nařízení Evropského parlamentu a Rady 2017/1563 a směrnici Evropského parlamentu 2017/1564, schválené k provedení takzvané Marrákešské smlouvy. Cílem je zlepšit dostupnost publikovaných děl, respektive jejich rozmnoženin, ve speciálních formátech nevidomým osobám, osobám se zrakovým postižením nebo s poruchami čtení tím, že bude umožněna přeshraniční výměna takových rozmnoženin.

Pozměňovací návrhy podané k tomu návrhu zákona ve druhém čtení byly projednány garančním výborem. Až na jeden z nich, týkající se nabytí účinnosti zákona, který je nutno schválit, se ostatní pozměňovací návrhy týkají ustanovení autorského zákona, která nejsou předmětem novely, a byl bych rád, kdybychom se dnes neodchýlili od jejího čistě implementačního charakteru.

Chci poděkovat vám, vážené poslankyně a poslanci, stejně tak i garančnímu výboru za věcné a racionální projednávání tohoto návrhu zákona. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane ministře. Než otevřu rozpravu, tak několik omluv. Omlouvá se pan poslanec Vojtěch Munzar od 10 do 12 hodin z pracovních důvodů. Omlouvá se pan poslanec Lubomír Španěl ze zdravotních důvodů z celého dnešního jednacího dne. A omlouvá se pan ministr obrany pan Lubomír Metnar z celého jednacího dne z důvodu zahraniční pracovní cesty.

Otevírám rozpravu k tomuto bodu, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Děkuji za slovo. Vzhledem k tomu, že paní poslankyně Kozlová, která zde má tři pozměňovací návrhy, je nemocná a nemohla se zúčastnit ani garančního výboru, tak bych tlumočil za ni přání, aby se o pozměňovacích návrzích A1, A2 a A3 hlasovalo odděleně. Toto navrhnu pak jako změnu procedury, jen to avizuji předem. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Omlouvá se pan místopředseda Tomio Okamura z dnešní schůze od 9 do 10 hodin z pracovních důvodů.

Pan předseda Michálek. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP