(19.10 hodin)
(pokračuje Válek)

Děkan není volen jen tak, děkan je volen akademickým senátem, musí být volen nadpoloviční většinou, dvoutřetinovou většinou, a musí být potvrzen rektorem. Odvolat děkana může akademický senát. Kdykoli ho může odvolat. To je právo akademického senátu a jeho povinnost. To znamená, pokud je v Ostravě na lékařské fakultě děkan, který nemá být děkanem, pak jsme řekli a slyšeli jsme tady, že akademický senát lékařské fakulty nekoná. Pokud tomu tak opravdu je, tak je to velmi, velmi vážná situace.

A že nemá konsekvence - ano, má konsekvence. V tomto roce měl organizovat atestace, v tomto roce měla organizovat atestace Lékařská fakulta v Ostravě. Bude je organizovat? Nebude. Organizuje je 1. lékařská fakulta. Ostrava vypadla, nebudou tam zástupci KOR, nebudou organizovat atestace, znovu se přesouvají na 1. lékařskou fakultu. Právě z těchto důvodů. Z chaosu, který tam vládne.

Proto je potřeba ten chaos co nejrychleji ukončit. Já nevím, jací jsou odborníci jednotliví kolegové. Já jsem čestný člen Chirurgické společnosti, nikdy jsem se s docentem Zončou nesetkal, nikdy jsem ho neslyšel přednášet, neznám ho osobně. V Gastroenterologické společnosti jsem ve výboru byl, jsem místopředseda Společnosti gastrointestinální onkologie, nikdy jsem neslyšel přednášek doktora Machytku, nemohu je jako odborníky hodnotit a je nesmysl se takhle o tom bavit. Je tady řada lékařů, kteří jsou špičkoví odborníci, a personifikovat to nemá smysl. Nechci být vážný, chci být lehce nadlehčený. Je to stejné, jako když se v Rychlých šípech ptali, jestli volit Losnu, nebo Mažňáka. Z mého pohledu třeba Bahňáka. Ale ať to funguje. Ať to funguje rychle ke spokojenosti pacientů, ke spokojenosti akademiků, ke spokojenosti studentů a k fungování lékařské fakulty.

Lékařská fakulta v Ostravě vznikla ne šťastným způsobem. Od začátku jsou pochybnosti o tom, jestli vůbec splňuje požadavky na fungování lékařské fakulty, jestli je tam dostatek akademiků s dostatečnou akreditací, jestli je dostatečně kvalitní. My chceme, aby ta fakulta byla, my potřebujeme, aby zůstala, aby byla kvalitní, a toto neskutečným způsobem podrývá důvěru jednak v tu lékařskou fakultu, jednak ve fakultní nemocnici.

Samozřejmě, že nejsou postiženi pacienti, protože lékaři se ze všech sil snaží, aby postiženi nebyli. Sestry se snaží, všichni zaměstnanci se snaží, ale ten výsledek v očích odborné veřejnosti a v očích laické veřejnosti je katastrofální. Mně neskutečně vadí, když poslední ne měsíc, ale posledního půl roku na našich odborných setkáních, kde přednáším, debatujeme o Ostravě. To je prostě strašné. Je to nepříjemné a mně to vadí jednak jako lékaři a jednak jako poslanci.

Já bych chtěl, aby se ta situace opravdu rychle vyřešila. Já bych chtěl, aby se ke kulatému stolu posadili všichni zúčastnění, klidně ať je nějaká komise, ale považuji to za zbytečné, je to zcela v kompetenci obou ministrů, tak aby zůstaly zachovány v plné míře akademické svobody senátu, tak aby bylo akceptováno rozhodnutí senátu lékařské fakulty a univerzity a postoje rektora, s tím se nedá nic dělat, protože tyto osoby jsou řádně zvoleny řádným procesem, a tak aby se vztahy uklidnily a aby začala fakulta a fakultní nemocnice fungovat.

Ano, souhlasím s tím, že řada těch problémů je historických a bohužel za ně nemůže nikdo z nás, kdo tady sedí. Nicméně můžeme za to, pokud to bude pokračovat. Tak ať to skončí. Myslím si, že těch otázek, které v Ostravě jsou, je celá řada. My bychom mohli debatovat o laboratořích, ale myslím si, že to nepatří jako debata na půdu parlamentu. Stejně tak bychom mohli debatovat, a pan ministr to ví, protože jsem mu to dával a bavili jsme se o tom, o léčbě řady onkologických pacientů. Já nechci ta témata otevírat, nechci to dělat, ale pokud se ta situace nevyřeší, tak mi nic jiného nezbude. Byl bych velmi rád a velmi za to prosím v zájmu nás všech, vyřešme to co nejrychleji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To byl pan poslanec Válek. Mám tady jednu faktickou poznámku. Požádám o vystoupení paní poslankyni Helenu Válkovou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, já vlastně kdykoli slyším zmínku o plzeňských právech, tak se mi vynoří ta minulost a moje milovaná fakulta, a jak jsem tenkrát velmi váhala ještě s asistenty, teď už docenty, třeba docentem Bezouškou, co dělat v situaci, když jsme věděli, co se tam děje, a věděli jsme, že musíme vystoupit, a současně jsme věděli, že se může stát - a to jsme zdaleka tenkrát nevěděli, jakou škodu způsobilo tehdejší vedení na pověsti plzeňských práv, co se stane po tom našem vystoupení. Nakonec jsme to udělali, nelitujeme toho, fakulta se očistila, dostala všechny akreditace, byť jí to trvalo zhruba deset let.

Takže z hlediska minulosti ve všech situacích, i v těch nejtěžších, jsme vždycky respektovali akademický senát. I tehdy, když se nám to vůbec nelíbilo. My jsme potom za rok odešli, protože jsme nedostali důvěru, kterou jsme potřebovali, protože řada lidí nás nevolila, protože v tajných volbách se ukázalo, že nám nemohli zapomenout, že jsme pověst plzeňských práv, byť to bylo oprávněné, v podstatě poškodili svým oznámením. Trvalo to potom moc dlouho, než se zase k té - doufám že zasloužené - prestiži plzeňská právnická fakulta dostala.

Čili souhlasím naprosto s tím a podtrhuji význam toho, co řekl můj předřečník, jmenovec, pan poslanec Válek, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, že se nikdy nesmí stát, že by se zpochybňovaly akademické svobody a práva akademického senátu.

Poslední moje věta. Právě teď skočím do přítomnosti, ale trošku i do budoucnosti, protože v akademické obci teď hrozí také škoda na pověsti ostravské lékařské fakulty, a to proto, že teď běží, jak všichni víte, akreditační procesy (upozornění na čas) a řada mých kolegů a kolegyň se ptá, jak můžou žádat o akreditaci, jak můžou -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Paní poslankyně, čas. Je mi líto.

 

Poslankyně Helena Válková: - jak můžou dostat akreditaci, když tam mají dva děkany. Čili ono to může mít bezprostřední -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Paní poslankyně, čas. Já vás musím, je mi to líto, ale -

 

Poslankyně Helena Válková: Dobře. Tak končím jenom s tím mementem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Klidně se přihlaste znovu. Děkuji.

Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Juříček. Prosím, vaše dvě minuty. Mimochodem, jelikož není nikdo přihlášen do obecné rozpravy, tak jestli chcete do obecné? Dobře. Ale to bylo až následně.

 

Poslanec Pavel Juříček: Já jsem jenom chtěl říci několik faktů. Krajský soud a Nejvyšší správní soud řekl, že akademický senát je špatně zvolen a zmanipulován. Jenom pro zajímavost, z hlediska odbornosti v akademickém senátu Lékařské fakulty v Ostravě jsou slovy tři lékaři z fakultní nemocnice. Ostatních pět lékařů nejsou z fakultní nemocnice a zbytek akademického senátu je tvořen nelékaři a studenty. To je jen faktická poznámka k tomu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní tedy pan ministr s přednostním právem. Ještě mi tady naskočila faktická poznámka pana poslance Válka. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji, pane místopředsedo. Já to nechci úplně protahovat, těch argumentů tady zazněla celá řada. Je třeba říci, že skutečně dvojvládí je špatné. To je nesporné. Ono skončí, protože ke konci října skončí pan docent Zonča, a pokud vím, tak už jsou i vypsány nové volby na děkana lékařské fakulty. Věřím, že tím se situace uklidní. Já to považuji za jedno z bazálních řešení problému, které nejde úplně na mou hlavu, protože zkrátka to, že tam ty problémy na lékařské fakultě jsou, za to nemůže také nikdo z nás. To, že tam proběhl ten proces asi ne podle práva, protože třikrát pravomocně soud rozhodl, že to tak nebylo, je asi pravdou, byť můžeme s právním názorem prostě nesouhlasit, ale věřím, že situace se zkrátka vyřeší tím, že ke konci října docent Zonča skončí jako děkan a pak budou nové volby.

Pro mě ta celá diskuse, a už to nechci dále protahovat - samozřejmě si z ní vezmu vše, co zde zaznělo, ty argumenty, a podle toho se rozhodnu. Myslím, že k tomu skutečně nepotřebuji ani žádné usnesení a nic podobného. Jak jsem říkal, já jsem byl přesvědčen o tom, že tu situaci chci dořešit v tomto týdnu tak či tak bez ohledu na to, že o tom jedná tato Sněmovna. Tak také učiním v co nejlepší prospěch Fakultní nemocnice v Ostravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, to byl pan ministr. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Válek a připraví se pan poslanec Svoboda. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP