(12.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A nyní tedy vaše vystoupení, vážená paní ministryně, vyvolalo faktické poznámky. Takže nejprve pan poslanec Mikuláš Ferjenčík, připraví se pan předseda poslaneckého klubu ODS Zdeněk Stanjura. Vaše dvě minuty prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Jen velmi stručná reakce. To je právě to, co my považujeme za problém. Vy říkáte: velmi intenzivně na tom pracujeme, za dva roky to snad bude. Za dva roky slibujete to zjednodušení, zatímco EET zavádíte teď, tu třetí a čtvrtou vlnu. To je přece úplně absurdní přístup. Nejdřív má být zjednodušení, a pak ty povinnosti.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji a nyní tedy předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Dvě minutky. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Není důvod nevěřit paní ministryni, že na tom intenzivně pracují už pět let. Pět let má hnutí ANO ve svých rukou Ministerstvo financí. Vzpomeňme si, teď nevím, jestli to byl rok 2016, tehdejší ministr financí s velkou pompou, velká tisková konference, na konci volebního období takhle v mašličkách předám svému nástupci nebo své nástupkyni úplně nový návrh zákona o dani z příjmu, který velmi razantním způsobem zjednoduší daňové přiznání. Nebyla to tisková konference opozice, nebyl to slib opozice.

Můžeme se zeptat, jsme rok po volbách: Co jste dostala v těch mašličkách, paní ministryně? Buď měl pravdu Andrej Babiš a vy to rok držíte někde v šuplíku, ten skvělý nápad v mašličkách zabalený v deskách, nebo Andrej Babiš přecenil své síly a žádný takový razantní návrh změny o dani z příjmu připraven není.

Ale chtěl bych ocenit vynalézavost, kreativitu a marketing hnutí ANO v této oblasti. Mnozí z vás, pokud si podáváte sami daňové přiznání jako já a nepodnikáte, tak zjistíte, že už máte na výběr. Že buď máte ten starý špatný nepřehledný formulář, který má čtyři strany, nebo po intenzivní práci hnutí ANO Ministerstvo financí dostalo ten formulář, který má jenom dvě strany. A v čem se liší? Zásadně se liší ve velikosti písma, zásadně. Zásadně se liší v tom, že tam například odpočitatelné položky nejsou každá na řádku a někdy jsou na řádku i dvě. A pak je tam plno zbytečných, které tam skutečně nejsou, které skoro nikdo nepoužíval. Máme někde analýzu počtu daňových výjimek, kolik jich využívá? Ta analýza existuje, a co s tím udělalo Ministerstvo financí? Vůbec nic. Žádné překvapení.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: S přednostním právem paní ministryně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně financí ČR Alena Schillerová Tak já musím reagovat, pane předsedo Stanjuro. Já jsem si to v těch růžových mašličkách napsala sama pro sebe. Netušila jsem, že to píšu pro sebe, ale takže já to napsané mám. A je to moje práce. Jenomže samozřejmě zákon o dani z příjmu a i ty výjimky máme zpracované, všechno je hotové. Ale teď jsme před tím, že musíme najít politický konsenzus, a v tuto chvíli začínáme jednání s koaličním partnerem. Nemáme ho zas tak dlouho a řešili jsme rozpočet a celou řadu věcí. Takže rozhodně zpoždění není. A bude se hledat vlastně to, jestli jsme vůbec schopni se domluvit na těch návrzích, zejména na těch výjimkách. To je politické téma, to už není prostě téma věcné a odborné a podle toho se postavím k tomu, jestli půjdeme do novely stávajícího zákona - po čemž volá třeba Komora daňových poradců, a s nimi o tom také budu mluvit, protože je to profesní komora, je to pro mě partner, jasný partner, který mi zase přináší informace z druhé strany - anebo jestli tento zákon půjde dál.

Ale celá řada věcí, které jsme slíbili, jako jsou zrychlené odpisy, jako je vytváření rezerv u pojišťoven a tak dále, ty důležité věci pro podnikatele prostě budou tam či jinde. Takže tyto věci připraveny jsou. A to daňové přiznání, a vy to víte, já vím, že to víte, to daňové přiznání na dvě strany - vy mě zkoušíte, jestli vás poslouchám, já vás poslouchám velmi pečlivě - to přiznání na ty dvě strany je pouze pro zaměstnance. Je jich necelý milion. A je to jediné, co vlastně ta Finanční správa mohla zjednodušit při stávající složité legislativě.

Takže jenom tak, abychom si to vyjasnili. Ale já vím, že to víte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji a opět dvě faktické poznámky. Pan předseda Stanjura a připraví se pan poslanec Španěl. Tak prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já to nejenom vím, paní ministryně, já jsem to řekl, že je to pro ty, kteří nepodnikají. To jsem řekl, takže to je v pořádku. A představte si, kdybychom se tady takhle chytali za slovo. Já nejsem zaměstnanec a přitom to používám logicky. Nejsem zaměstnanec Poslanecké sněmovny, nejsem zaměstnanec a používám to proto, že používám odpočitatelné položky, samozřejmě. A tak dále.

Ale zase si pamatuji velkou pompu a to zavádějící tvrzení, jak jste to zjednodušili. To zjednodušení není... a skutečně tam máte... to jste klidně mohli nechat ten formulář, jak byl. Mnohem lepší by bylo, kdybychom ty papíry neměli vůbec, než že tam mám dva typy formuláře, které se liší tím, že mají některé (nesroz.) položky vedle sebe. To se ale fakt shodneme. Já myslím, že oba dva ten formulář máme před očima. Já jsem ho vyplňoval naposled někdy koncem března.

Když jsem se ptal, kde to je, (nesroz.) v šuplíku. Já vám věřím. Povedeme politická jednání, máme teprve chvíli koaličního partnera. Pět let, od ledna 2014 jste v koalici se sociálními demokraty. Pět let! A podívejte se na jejich reálnou sílu. Patnáct hlasů. S nimi žádnou změnu daňového systému neprosadíte. My jsme pro, abychom vedli politická jednání. My těch hlasů máme mnohem víc než sociální demokraté, tak o tom jednejme. Ne že to budete mít ještě rok.

Já jsem schopen odhadnout - omlouvám se panu předsedovi Chvojkovi - jaký bude přístup sociální demokracie. Sektorová daň, zvýšení sazby, na to jdeme, všichni ostatní jsou proti. Moje doporučení je, neztrácejte s nimi čas. Samozřejmě můžete. Jednejte s opozicí. Přece nový zákon o dani z příjmu by měl přežít volební období. To by měla být společná snaha a my jsme na takovou debatu připraveni.

A víme, jak je těžké jednu jedinou výjimku vymýtit a jak je velmi lehké novou výjimku schválit v Poslanecké sněmovně a v Senátu. Ten poměr politických nákladů je nesrovnatelný. Jednou co se zavádí, je takřka nemožné zrušit.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji a nyní tedy pan poslanec Španěl. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Lubomír Španěl: Dámy a pánové, já se omlouvám, že vás dneska trochu zdržuji, ale je to tak trochu moje téma, ve kterém jsem se jako drobný živnostník pohyboval. Můžeme to vzít jako takovou malou otázku na paní ministryni. Řeknu vám to asi takto. Já jsem začal podnikat v devadesátém prvním roku a v podstatě ihned, jak to šlo, jsem se zcela dobrovolně přihlásil k placení DPH.

EET se zavedlo hlavně z důvodu, že drobní živnostníci volali po narovnání podnikatelského prostředí. Já vám řeknu, že celou tu dobu jsem se s nekalým podnikáním setkával a že jsem byl právě tím, kdo volal po narovnání tohoto podnikatelského prostředí. Jak dobře víte, tak drobné provozovny si rozepsaly celé rodiny, tím se vyhnuly plátcovství DPH, zaměstnávalo se načerno, protože ta nekalá konkurence držela docela nízko marže v restauracích.

Přesto bych měl prostřednictvím pana předsedajícího na paní ministryni takovou otázku. To jsme skutečně byli po ta léta tak neschopní, že nešlo toto prostředí narovnat i jinou cestou než zavedením EET? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A nyní tedy standardní pořadí. Nemám tady žádný zájem o faktickou poznámku, takže vyzývám tedy k vystoupení paní poslance Dominika Feriho.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pan kolega Bláha vždycky s láskou a pochopením říká jednu skvělou větu. Říká - já vám něco řeknu, ať víme, o čem se tady bavíme. A mě to je hrozně sympatické, takže vám tady něco řeknu, ať víme, o čem se tady bavíme. Seznámím vás tady s odlišnými stanovisky ústavních soudců týkajícími se onoho nálezu, který rozmetal třetí a čtvrtou vlnu EET. Bude to kratší.

Takže nejdříve odlišné stanovisko soudkyně Milady Tomkové k části výroku I nálezu spisová značka Pl. ÚS 26/16 a jeho odůvodnění. Vezmu to, řekněme, kontextuálně, jsem v tom férový. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP