(12.00 hodin)
(pokračuje Bláha)

A zrovna tak to je s EET. Kdybyste udělali auto napůl, to znamená, že byste třeba nedali sedačky a střechu, tak nejenom že nebude fungovat, ale nebude ani úspěšné. Takže jestliže dotáhneme EET do konce, tak věřte tomu, že ten úspěch a finanční pozitivní dopad se dostaví. Je potřeba ho dodělat, je potřeba ho dodiskutovat, je potřeba ho hlavně zavést na všechny složky, a pak to bude fungovat. A věřte tomu, že společnými silami dojdeme k tomu, že ho budeme umět posunout a kontrolovat tam, kde je potřeba. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktických poznámek se nám opět urodilo, takže paní ministryně si ještě s přednostním právem počká, ještě může sedět. S přednostním právem pan poslanec Ferjenčík, poté pan poslanec Koten. Všechno faktické poznámky.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já doufám, že debata bude ještě pokračovat v dalších jednacích dnech, protože o vhledy pana Bláhy by byla velká škoda přijít.

A potom jsem chtěl jenom na mikrofon říct, že se Zahradnictvím Ferjenčík v Českých Budějovicích nemám nic společného, a doufám, že kvůli mně na ně nepřijde nějaká kontrola z daňového úřadu. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Přeji hezké poledne. Další s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Radek Koten, připraví se pan poslanec Vojtěch Munzar. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Dámy a pánové, ještě jsem zapomněl jeden takový aspekt, který mě bohužel pronásleduje poměrně dlouhou dobu od zavedení EET. Je to rušení restaurací, protože v Jihlavě jsem kdysi dávno chodíval do Dělnického domu, kde byla velmi dobrá restaurace s dobrou kuchyní, to samé na Proseku, bohužel tyto provozovny jsou již uzavřeny. Takže tady vidím ten pozitivní přínos EET. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní tedy požádám o vystoupení pana poslance Vojtěcha Munzara na faktickou. Připraví se pan poslanec Zbyněk Stanjura. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl také zareagovat krátce na pana kolegu Bláhu vaším prostřednictvím. Srovnávat EET k automobilu, to opravdu hapruje a tahá za ušil. EET si nekupují podnikatelé proto, aby jim sloužilo. EET si kupují proto, že jim to někdo nařídil. A nařídil jim to proto, aby zajistil permanentní, preventivní on-line sledování a kontrolu, co se u nich v provozovně děje. To je EET. Takže i náklady na výnos státu stát převedl na podnikatele. Takže srovnávat to s automobilkou to opravdu není srovnání, které můžeme akceptovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, připraví se poslanec Jan Skopeček. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ono se říká, že každé srovnání kulhá, ale některé je tak unikátní, že si ho člověk zapamatuje. Tak mezi drobné podnikatele patří automobilky, to si určitě zapamatuji, to mě doposud nenapadlo, to je skutečně unikátní. A ještě mají ten model v červených číslech. No, některý nový model je i v červené barvě. To je třeba říct.

Ale já jsem chtěl reagovat na jinou věc, jak říkal pan poslanec Bláha, že to zaveďme. Kdyby to bylo najednou, tak už ten model jede, peníze se sypou. Tak jednoduchá otázka pro pana poslance prostřednictvím pana místopředsedy. Kdo zaváděl EET postupně? Kdo vymyslel čtyři vlny? Kdo to prosadil? Byla to opozice, nebo hnutí ANO? Děkuji za odpověď na mikrofon.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A nyní pan poslanec Jan Skopeček s faktickou. Připraví se pan poslanec Lubomír Španěl. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Ono už to tady bylo řečeno. Já jsem se také chtěl zeptat pana poslance Bláhy, jestli si náhodou vzpomene, kdo EET, a on to přirovnal k prototypu automobilu, a kdo ho tu zaváděl. Bylo to hnutí ANO. A už při samotné debatě jsme říkali, že ten projekt je od samého začátku špatný. Velmi jsme kritizovali to, že je to po fázích, že je to nepřipravené.

Pane kolego, vaší terminologií, vy jste připravili vrak, vy jste připravili šmejd, který jste pustili na silnice. Věděli jste, že je ten šmejd nebezpečný, že ten šmejd nebude fungovat a že ten šmejd bude ohrožovat účastníky silničního provozu, v tomto případě podnikatele. Takže ten vrak jste pustili na ty silnice vy. Měli jste to nejdřív pořádně udělat, ne žádné vlny, ale připravit zákon dobře tak, aby ho nesestřelil Ústavní soud, a pak mohlo po té silnici jezdit alespoň trochu auto, které se dá potkat a kterého se nemusíme na silnici bát. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A nyní tedy zatím poslední faktickou. Pan poslanec Lubomír Španěl. Máte dvě minuty.

 

Poslanec Lubomír Španěl: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já rozumím tomu, že když se zavede nějaký nový systém, že chvíli trvá, než si sedne. Tomu rozumím. Ale ještě před zavedením EET jsem měl strašné obavy z toho, kolik bude třeba nakonec zavést výjimek, jak tato pravidla budeme průběžně měnit. A to je právě to, co trápí české podnikatele, že se stále něco mění, že se nezavedou stálá pravidla. A teď jste si všimli, že od té doby, co se zavedlo EET, se nebavíme v podstatě o ničem jiném. To je moje poznámka. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Vrátíme se tedy do standardních přihlášek do obecné rozpravy. Pan poslanec Ferjenčík, požádám ho o vystoupení. Připraví se pan poslanec Dominik Feri. (Poznámka zpravodaje, že má mluvit paní ministryně financí.) Já jsem přebíral řízení, teď jsem vás neviděl. Mám tady poznámku paní ministryně Alena Schillerová PP, aha, přednostní právo. (Veselost v sále.) Dobře. Omlouvám se, tak prosím.

 

Ministryně financí ČR Alena Schillerová Děkuji za slovo, pane předsedající. Já se přihlásím. Já bych si dovolila zareagovat na pár věcí, které tu zazněly, protože mě samozřejmě nenechaly klidnou. Zejména to, že dnes vyšel článek v Právu. Když si ho člověk přečte celý, tak vychází z čísel, která zcela korektně poskytlo Ministerstvo financí, akorát velmi nekorektně tam byl uvedený titulek a vytržená jedna věta, která samozřejmě způsobila to, co tady pan poslanec Kupka uváděl. Teď v tuto chvíli snad už visí na Novinkách moje reakce. V pondělí vyjde v Právu a samozřejmě na webu Ministerstva financí, kdo si to chce přečíst celé, protože předpokládám, že Novinky to celé neotisknou.

Ta moje reakce zní: Odhady Ministerstva financí se naplňují. Ministerstvo financí od počátku příprav elektronické evidence tržeb odhaduje roční přínos - a to si dohledáte ve všech našich zdrojích na stránkách, opakovala jsem to x-krát v médiích - na inkasu daně z přidané hodnoty a inkasu daně z příjmů zcela konzistentně, a to ve výši 18 mld. Vždy říkáme, že pokud pojedou čtyři vlny, tak náš konzervativní odhad, konzervativní znamená, že je realistický a že počítáme spíš, že bude vyšší, bude 18 mld. To, podtrhuji, pokud pojedou čtyři vlny, jedou dvě. Zdůrazňujeme, že tento přínos představuje zvýšení inkasa po náběhu všech fází elektronické evidence tržeb. K náběhu první fáze zopakuji, že došlo 1. prosince 2016. K náběhu druhé fáze došlo 1. března 2017. Třetí a čtvrtá fáze, jak dobře víte, měla naběhnout v průběhu letošního roku, to znamená 1. března a 1. června, nicméně nálezem Ústavního soudu byly odloženy. Je tedy pochopitelné, že bez náběhu těch zbývajících dvou fází nemůže inkaso dosahovat 18 mld.

A teď prosím další čísla. V roce 2017 se jen na DPH, protože nešlo na jiné dani, když začalo EET platit od 1. prosince 2016, tak se vám to v roce 2017 projeví jenom na DPH, protože příjmovka má roční zpoždění. My jsme predikovali 4,3 pro rok 2017 a vybralo se díky EET 4,7, takže naše odhady se potvrzují - 400 mil. tam bylo navíc. Původní odhad, který počítal pro rok 2018, a tam už se kumuluje příjmovka, protože se podávají daňová přiznání 1. dubna, 1. července a samozřejmě právnické osoby, které mají hospodářský rok, tak ještě v září, říjnu, záleží, jak jim vychází hospodářský rok, tak odhady Ministerstva financí, které počítaly s náběhem třetí a čtvrté fáze, hovoří, a to je zase dohledatelné, x-krát jsem to řekla, o částce, zveřejnila jsem tabulku po posledním jednání této Poslanecké sněmovny, 12,3 mld. A přestože v letošním roce nemohly být ty fáze spuštěny - zase víme všichni proč, říkala jsem to znovu, nebudu to opakovat - tak pozitivního inkasa dosáhneme na konci roku 11,7 mld. Už když byla tisková konference, která tu byla zmiňována, tak hovořila o částce 10 mld. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP