(11.40 hodin)

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, vážení kolegové, nebudu vás dlouho zdržovat, jenom zareaguji na slova předřečníka. Myslím, že obrázek jste si museli udělat sami o věrohodnosti jeho slov, protože každý v naší republice má přehled o tom, co se děje v restauračním provozu, že většina lidí tam pracuje načerno nebo částečně načerno, a to má největší dopad na naši ekonomiku, protože pokud tady zmiňujeme jenom výběr daní, tak ty jsou v těchto oborech služeb opravdu malé. Nejvíce, kde získáme peněz a které nikdo do dneška nespočítal, je dopad na sociální a zdravotní. Možná kdybyste si to dali spočítat, o kolik vzrostl výběr sociální a zdravotní, a ne vlivem ekonomiky, ale vlivem EET, tak byste se divili, kolik peněz přiteklo do státní kasy.

Pokud chceme opravdu pomoci, tak bychom se měli zabývat tím, co podnikatele nejvíc trápí, a to je - vždycky to bylo number one nebo číslo jedna - statistické hlášení. Dneska je předstihly exekuce, insolvence, protože ty nejvíc v dnešní době zatěžují většinu firem. A ty nejmenší, ty už vůbec takové lidi ani nepřijímají do práce, protože si s tím nevědí rady.

Ještě bych na závěr řekl, co trápí nejvíc, jsou kontrolní záležitosti, to znamená neustále se opakující stejné kontroly se stejnými dokumenty. Kdybyste měli zájem, připravil jsem na to celý soubor, nazval jsem ho SAP - je to šest bodů, kterými chci pomoci podnikatelům, aby se snížila administrativní zátěž.

Co se týče věcí kolem poctivosti nebo nepoctivosti - ti, kteří opravdu dneska evidují a chtějí evidovat poctivě, tak těm to nevadí, v žádném případě, ba přímo jim to pomáhá odhalit nepoctivé zaměstnance. Minule jsem tady mluvil o tom, že mám deset provozoven, a ne z toho důvodu, abych se chlubil, jak jsem velký nebo malý, ale to, že mě to zatíží za měsíc maximálně dvěma hodinami, těch deset provozoven, dvě hodiny měsíčně, takže když jsem sám, tak mě to nezatíží vůbec.

V budoucnu chceme digitalizovat. A to chceme digitalizovat na papíře? Pokud chceme digitalizovat, tak musíme jít touto cestou, protože tahle cesta nám pomůže, jak pomoci ještě víc podnikatelům, že by nemuseli vůbec dělat třeba na konci daně a jiné hlášení. Pokud chceme digitalizovat, musíme jít cestou spojení s tím podnikatelem, spojení veškerých věcí, které dělá, abychom my za něj mohli udělat ty daně. Zkuste nad tím uvažovat, protože většina těch opravdu poctivých chce, aby to všechno fungovalo, a nemá problém s EET. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám také děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Hájek, poté pan poslanec Španěl.

 

Poslanec Josef Hájek: Pane předsedající, kolegyně, kolegové, já jsem pana Munzara prostřednictvím pana předsedajícího poslouchal velmi pečlivě a vy jste zase, opět, žongloval s čísly. Hovořil jste, že 20 000 korun je průměrná cena nebo náklady na zřízení EET. Já bych chtěl takovou malou edukativní vložku tady nyní předvést.

My jsme tady minule diskutovali o tom zahradnictví nebo byznysu zahradnictví, Zahradnictví Ferjenčík, takže dám takový příklad: Jsem Ferjenčík v Českých Budějovicích a jako chytrý, mladý, inteligentní člověk jsem si stáhl aplikaci nazvanou EET plus, která je zdarma k dispozici v chytrém telefonu. V té aplikaci EET plus, když se nakontaktujete nebo spojíte se s Ministerstvem financí, s tou databází, tak přijde klient, který např. chce koupit kilo semena trávy. Já nevím, pane Ferjenčíku, kolik stojí kilo trávy, semena trávy, vy byste mi poradil, neznám tuhle problematiku velmi dobře, takže dám třeba 1 000 korun. Do této aplikace, která je zdarma - pane Munzare, dívejte se na mě, vy se na mě nedíváte (předsedající upozorňuje řečníka), prostřednictvím pana předsedajícího se na mě nedíváte. Naťukám si částku 1 000 korun. Je tady tlačítko Vystavit účtenku, zmáčknu Vystavit účtenku, je tady volba, které chci DPH, v tomhle případě mám testovací účtenku, vyjde mi tady osmimístný kód. Já se buď se zákazníkem domluvím, že mu ji zašlu mailem, a v mailu po zadání toho osmimístného kódu se mu, tomu dotyčnému, objeví účtenka, anebo případně si já jako ten zahradník Ferjenčík připojím tiskárnu a tuhle účtenku mu vytisknu. Je to zdarma, je to rychlé (upozornění na čas) a v případě, že desetkrát za den prodávám, je to opravdu efektivní, zdarma a rychlé. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Španěl a připraví se pan poslanec Ferjenčík.

 

Poslanec Lubomír Španěl: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Dámy a pánové, já jsem také pozorně sledoval vystoupení pana Munzara, a jelikož jsem skutečně podnikal od roku 1991 jako drobný podnikatel, neměl jsem deset provozoven, já deset provozoven považuji již za docela dobré podnikání a spíše většího podnikatele, tak se přikláním k tomu, a myslím, že i SPD, že daleko snazší než zavést elektronickou evidenci tržeb, která opravdu ničí ty nejmenší a postihuje ty nejmenší, by bylo zavést jednoduché paušální, to už také není moc dobré slovo, spíše smluvní daně a opravdu jenom pro ty nejmenší, aby drobné provozovny na vesnicích mohly fungovat bez zbytečné byrokratické zátěže. Myslím, že i tímto jednoduchým postupem by se státní rozpočet naplnil úplně stejně jako zavedením elektronické evidence tržeb. Otázkou je, co by pak dělal celý ten byrokratický aparát, který se EET musí zabývat a živit. Já jsem se ve slovech pana Munzara doslova našel a považuji EET opravdu za buzeraci. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Pan poslanec Ferjenčík, připraví se pan předseda Stanjura, všechno faktické poznámky.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já musím reagovat prostřednictvím pana předsedajícího na poslance Bláhu, protože mě přijde, že on si nevšiml, že pro ty restaurace už EET platí. On nám říká, že v restauracích se pracuje načerno, nebo napůl načerno. Já jsem se díval na data ze statistického úřadu a skutečně platí, že v sektoru pohostinství je asi 20 % zaměstnanců, kteří berou plat velice blízký minimální mzdě, takže tam je nějaká asi relevantní argumentace o tom, že tam vysoké procento lidí, co tedy jim někdo doplácí plat na ruku, nicméně tam už tedy dva roky EET platí a nestalo se vůbec nic. To je to, co je potřeba si uvědomit. Vy tady tvrdíte, že tou třetí a čtvrtou vlnou řešíte nějaký problém, ale přitom problém, o kterém hovoříte, který měla údajně řešit ta první a druhá vlna, se vůbec nevyřešil. EET už dva roky pro restaurace platí a stejně tady podle vládního poslance Bláhy údajně se v restauracích stále zaměstnává načerno. Tak buď to opatření nefunguje, a proč ho chceme tedy rozšiřovat, anebo funguje, ale pro to nejsou data, takže mě to přijde úplně absurdní argument na podporu EET, říkat, že je potřeba řešit zaměstnávání v restauracích, když zjevně EET nepřispělo k tomu, aby restaurace sociální a zdravotní pojištění odváděly.

A druhá věc. Výnos na sociálním a zdravotním pojištění a dani z příjmu, který sledujeme jako daleko vyšší příjem státního rozpočtu, je primárně způsobený samozřejmě minimální nezaměstnaností, a tam je ten rozdíl, a růstem platů, částečně růstem minimální mzdy, ale rozhodně ne EET.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Váš čas. Děkuji. Výborně. Faktická poznámka pan předseda Stanjura, připraví se pan poslanec Kupka. Prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP