(14.20 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Další - pan místopředseda Pikal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo. Chtěl bych požádat o zařazení sněmovního tisku číslo 50 na schůzi. Jedná se o poslanecký návrh, kterým se mění zákon o svobodném přístupu k informacím a (zákon) o zvláštních podmínkách a účinnosti některých smluv a o uveřejňování smluv. Jedná se v zásadě o registr smluv a o přístup k němu pro veřejnost.

Chtěl bych, abychom tento tisk zařadili do druhého i třetího čtení, a to ve dvou možnostech. Buď podle pořadí tisku, to znamená na první místo, protože sněmovní tisk 22 byl stažen, nebo potom případně vždycky na konec daného bloku. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Takže zařazení tohoto bodu a poté dvě alternativní hlasování o zařazení. Možná že kdybychom nehlasovali vůbec, tak je automaticky zařazen na konec toho bloku, předpokládám. Ptám se, zda má ještě někdo zájem o vystoupení k pořadu 17. schůze. Není-li tomu tak, budeme hlasovat o jednotlivých návrzích, tak jak zazněly. Nejprve se vypořádáme s hlasováním o návrhu z grémia. Není-li námitky, budeme hlasovat o těchto návrzích jedním hlasováním. Nevidím žádnou námitku.

 

Tak tedy ještě jednou hlasujeme o návrzích grémia, tak jak jsem je přednesl v úvodu.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 2. Přihlášeno je 167, pro 161, proti nikdo. Návrh grémia byl přijat. Děkuji.

 

Dále budeme hlasovat o návrhu pana místopředsedy Okamury, který navrhuje zařadit nový bod a tím je projednání a odsouzení výroku kancléřky Angely Merkelové. Stačí to takhle, budeme vědět všichni, o čem hlasujeme?

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 3. Přihlášeno je 166, pro 38, proti 24. Tento návrh nebyl přijat. Děkuji.

 

Dále je zde návrh pana předsedy Michálka, abychom bod 30, sněmovní tisk 167, jedná se o platy ústavních činitelů, zařadili za bod 13.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 4. Přihlášeno je 170, pro 44, proti 43. Tento návrh nebyl přijat. Děkuji.

 

Dále je zde žádost pana předsedy Chvojky, abychom bod číslo 6, sněmovní tisk 104, senátní návrh novely zákona 320/2011 Sb., zařadili napevno na zítra ve 14.30.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 5. Přihlášeno je 167, pro 162, proti 1. Tento návrh byl přijat. Děkuji.

 

Dále je tu návrh pana místopředsedy Pikala, abychom sněmovní tisk 50, jestli se nepletu, druhé a třetí čtení, registr smluv, zařadili na pořad této schůze, protože byl původně vyřazen při jednání organizačního výboru. Nejprve budeme tedy hlasovat o zařazení nového bodu.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 6. Přihlášeno je 169, pro 34, proti 43. Tento návrh nebyl přijat. Už tedy nebudeme hlasovat o pevném zařazení.

 

To jsou všechny návrhy, které zazněly. Můžeme hlasovat o pořadu schůze jako celku.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro navržený pořad ve znění schválených změn. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 7. Přihlášeno je 168, pro 147, proti 19. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že pořad schůze byl schválen a budeme dále postupovat podle schváleného pořadu jednání.

 

Po domluvě dávám slovo předsedovi volební komise, který nás poučí o nově zařazeném bodu, který jsme zařadili, to je volba místopředsedy.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Za volební komisi reaguji na nově zařazené volební body, proto prosím, abych zde mohl vystoupit předtím, než zahájíme řádně program schůze.

V reakci na informaci a schválený program k volebním bodům za prvé vyhlašuji lhůtu pro podání návrhu na volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny, a to do zítřka, do středy 27. června, do 12 hodin. A stejně tak ještě jednou vyhlašuji lhůtu pro podání návrhu na změny v orgánech Poslanecké sněmovny. Opět ta lhůta bude stejná do zítřka, tedy do středy, do 12 hodin. Prosím, aby standardně kluby podávaly své návrhy na sekretariátu volební komise. My bleskově přijmeme usnesení, tak aby vše bylo ve čtvrtek na ty volební body připraveno.

Ještě jednou pro stenozáznam. Je to tedy lhůta na podání návrhu na místopředsedu Poslanecké sněmovny. Druhá lhůta na změny v orgánech. Obě jsou do zítřka do 12 hodin. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Stanjura. Zřejmě k té lhůtě.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ke lhůtě nic nemám, ale jsme přesvědčeni, že nemůžeme vyhlásit nominace na místo, které není volné. Tak to prostě je. To znamená, že buď se to místo uvolní, nebo až se uvolní, můžeme vyhlásit lhůtu. To jsem ještě nezažil, že bychom nominovali na obsazené místo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. No, lhůta vyhlášena byla. Myslím, ať neztrácíme čas diskuzí, tak budeme pokračovat podle schváleného pořadu schůze. Potom poprosím o nějaké stanovisko. (Připomínky ze sálu.) Tak buď je naprosto nesmyslně vyhlášena a nemusíme se tím zabývat... (K řečnickému pultu přichází poslanec Stanjura.)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pane předsedo, zrovna jste řekl, že lhůta je vyhlášena. A já říkám, že to není možné. Tak konstatujte, že lhůta vyhlášena není, a já budu spokojený.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: No, jestliže je vyhlášena lhůta, která nemůže být vyhlášena, tak už to snad ani nemusím konstatovat, pane předsedo. Tak pro pořádek konstatuji, že takto lhůtu nemůžeme vyhlásit. (Smích a potlesk v sále.) Tak.

A budeme pokračovat podle schváleného pořadu schůze. Prvním bodem, který otevírám, je

 

1.
Návrh poslanců Vojtěcha Munzara, Petra Fialy, Zbyňka Stanjury
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb.,
o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 77/ - druhé čtení

Prosím, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele poslanec Vojtěch Munzar. Prosím, pane poslanče, máte slovo. (Silný hluk v sále.)

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, kolegyně a kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych zopakoval základní teze toho našeho návrhu, který jsem tady podrobně představil v prvním čtení. Náš návrh je prostý. Klade si za cíl vrátit snížené limity pro uplatnění výdajových paušálů na úroveň dvou milionů korun, a to i při podání daňového přiznání za rok -

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Omlouvám se na chvíli, pane poslanče. Poprosím všechny poslance a poslankyně o klid v sále. Ti, kteří nutně potřebují něco probrat, nechť tak učiní v předsálí. Máte slovo, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP