(15.10 hodin)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, pan předseda Okamura omlouval svůj výrok jednak horečkou, jednak nepřesným vyjádřením. Způsobem, který, přiznám se, není pro mne příliš přijatelný, ho tady obhajoval i pan předseda Fiala a všichni tvrdí, že proti Romům - pan předseda poslaneckého klubu SPD Fiala, vidím trochu zděšení v tvářích kolegů ODS - s tím, že pan místopředseda Okamura proti Romům osobně přece vůbec nic nemá. My, kteří občas zajdeme na facebookový profil některých našich kolegů, tak víme, co říkají skutečně a jak lze jejich slova číst. Já se pokusím, snad se mi to podaří, abych necitoval nepřesně pana místopředsedu, vám pustit šestačtyřicetivteřinový záznam jeho řeči. (Pouští do mikrofonu záznam řeči na facebookovém profilu Tomia Okamury z tabletu.)

Hlas Tomia Okamury: "Milí přátelé, vážené dámy a pánové, vítám vás na svém facebookovém profilu. Za posledních 70 let stoupl počet Romů v České republice 32krát. Ano, slyšíte dobře. Je to skutečně neuvěřitelný nárůst. Zatímco v roce 1945 u nás žilo 10 000 Romů, tak letos je to podle odhadů 320 000. Jen za posledních 14 let se jejich počet zdvojnásobil. Podle mého názoru je stávající strmý růst romské populace jedním ze dvou největších bezpečnostních rizik pro Českou republiku. Samozřejmě tím druhým jsou nepřizpůsobiví imigranti." (Poslanci Pirátů bouchají do lavic.)

Prostřednictvím pana předsedajícího, položil jste si, pane místopředsedo Okamuro, otázku, proč tady v roce 1945 bylo těch Romů tak málo? A nebylo tady náhodou taky málo Židů? A nebylo to náhodou z úplně stejného důvodu? Z důvodu největšího zvěrstva v historii lidské civilizace, které vy zlehčujete a popíráte? A teď, když jste natáčel tuhle řeč pro svůj facebook, tak jste neměl horečku. Tohle je na vašem facebooku a tímhle vy oslovujete občany České republiky.

Položil jste si taky otázku, nebo nechtěl byste nám vysvětlit během té mimořádné schůze, jejíž program doufám bude schválen, proč občané České republiky s ústavními právy občanů České republiky romské národnosti - není to jediná menšinová národnost, která žije v našem státě - proč je jedním ze dvou největších bezpečnostních rizik? Proč jsou naši spoluobčané jedním z těch dvou největších bezpečnostních rizik? A nechci domýšlet, jak přemýšlíte o eliminaci a likvidaci tohoto podle vás bezpečnostního rizika!

Pan předseda klubu SPD Fiala řekl, že jste vlastenecké hnutí, a odkazoval se dokonce na Tomáše Garrigua Masaryka. Máme 7. března, slavíme den narození Tomáše Garrigua Masaryka, tak mi dovolte jeden jeho citát: "Vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoliv nenávist k jiným." Prostřednictvím pana předsedajícího vy, pane místopředsedo Okamuro, tu nenávist šíříte. Šíříte nesnášenlivost spolu s řadou dalších kolegů.

Za poslanecký klub TOP 09 chci říct, že si opravdu nepřejeme, aby člověk, který šíří nenávist a nesnášenlivost, reprezentoval Poslaneckou sněmovnu v pozici místopředsedy. Protože my jsme členové té Poslanecké sněmovny a myslíme si, že takováto reprezentace je mezinárodní ostuda. Udělal byste nám samozřejmě velikou radost, kdybyste si vzal příklad z pana poslance Zdeňka Ondráčka a rezignoval sám. V takovém případě nám klidně můžete říct, že jsme demokratická žumpa. Můžete nám to říct třeba třikrát, my to uneseme. Důležité je, že už nás nebudete reprezentovat. Pokud tak neučiníte, záleží samozřejmě všechno na hlasování poslanců klubu ANO. Je to nejsilnější klub a oni rozhodnou, zda nás někdo, kdo šíří nesnášenlivost a nenávist, bude reprezentovat dál, či ne.

Dovolil bych si podotknout, milí kolegové z klubu hnutí ANO, že před poměrně malou chvílí váš pan předseda Babiš v Muzeu romské kultury v Brně uctil oběti romského holocaustu a připomněl, že něco takového už se nikdy nesmí opakovat. No, slova jsou slova a činy jsou činy. Pokud vy se dnes rozhodnete, že popírač holocaustu a šiřitel nesnášenlivosti a nenávisti vůči jiných etnikům má dál reprezentovat Poslaneckou sněmovnu, tak se sice od něčeho slovy distancujete, ale svým vlastním činem, tedy hlasováním, to podporujete. Tady je váš Rhodos a tady teď skočte! Buď k podpoře civilizované společnosti, k ideálům humanismu, na kterých je založena naše republika, k ideálům rovnosti v právech a důstojnosti před zákonem, anebo skočte k podpoře extremismu. To se snadno ukáže podle vašeho hlasování. Já vám držím palce, abyste to zvládli.

Děkuji vám. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda Kováčik nyní nebude hovořit. Na řadě je s přednostním právem pan předseda Gazdík. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Gazdík: Hezké dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já nebudu předčítat připravené projevy. Ani nebudu mluvit asi příliš vzletně. Chci přednést věci, které mě trápí, a technicky se k problému, který tu máme, postavit.

Já jsem měl tu čest, že jsem takřka čtyři roky vykonával funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny. A učili nás, že úkolem místopředsedy Sněmovny je řídit Sněmovnu a reprezentovat ji navenek. Omlouvám se, ale když kdokoliv z místopředsedů nereprezentuje nás všechny - nejenom sebe, protože ten místopředseda už nemluví a nevyjadřuje se veřejně za sebe, ale za celou Poslaneckou sněmovnu - tak z toho musí nést následky. To, co přednesl pan místopředseda Okamura, to tady bylo rozebráno dostatečně a děkuji mým předřečníkům, že řekli to, co tu řekli.

A teď bych na závěr chtěl říct něco vám, milé kolegyně a milí kolegové z SPD. Vy máte v názvu strany přímá demokracie a před volbami jsme v každé druhé větě vašeho pana předsedy či od vás slyšeli také slova odvolatelnost politiků. Já pevně věřím, že jste to mysleli vážně a že ani v koutku duše ani na minutu neuvažujete o tom, že byste nepřipustili tajné hlasování jako nástroj demokracie a přímé demokracie o odvolání, když tady jasná část poslanců, osmdesát, nebo více než osmdesát, řekla, že si přeje o tom hlasovat. Vy, kteří máte v názvu slova přímá demokracie. A také jste prosazovali odvolatelnost politiků. Pokud si tady více, než osmdesát poslanců přeje odvolat jednoho z vašich politiků, tak věřím, že ani na chvilku neuvažujete o tom, že byste to nepřipustili. Nebo je odvolatelnost politiků jenom pro některé? A když přijde na vašeho politika, tak už se vás to netýká? Ukažte nám to nyní svým hlasováním.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Další přihlášky s přednostním právem nevidím. (O slovo se hlásí poslanec Bělobrádek.) Konstatuji tedy, že tato schůze byla svolána podle paragrafu - a pan předseda má slovo. Prosím. Omlouvám se. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP