(12.00 hodin)

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, děkuji za slovo. Já nechci, aby to vypadalo tak, že ten svět je černobílý. Někdo je ten, kdo chrání ty pacienty, a někdo je ten, kdo je nechrání. Přece to není nic proti pacientům. Já jenom říkám, že ten výstřel je prostě veden špatným směrem.

Dám příklad. Tuším, že to je v zákoně o spotřebitelském úvěru, kde je jasně napsáno, co všechno musí obsahovat reklama na úvěr. Protože dřív se to také zneužívalo. Prostě se tam dala úroková sazba. Všichni víme, úroková sazba může být nula, a ten člověk se pak nedoplatí. Takže tam musí být dneska výše RPSN, výše měsíční splátky, musí tam být, kolik ten člověk přeplatí. A víte, jak to stejně dopadlo? Takhle je to regulováno. A stejně to dopadlo tak, a já to při svých přednáškách ukazuji - půlminutovou reklamu a tahle ta informace je těch pět řádků, když si to zastavíte, těch posledních deset vteřin dole. Doporučuji všem. Takže ono ne vždy jde regulovat všechno.

Já s tím, co říkali moji všichni předřečníci z klubu hnutí ANO, souhlasím, ale ať se to řeší někde jinde, ať se to řeší směrem k tomu zadavateli. Ať ten má nějaké povinnosti. Neumím si představit praxi, že ten, kdo šíří tu reklamu, může jít do vnitřností. On může zkontrolovat, jestli zadavatel dodržel všechny zákonné předpoklady, to ano. Ale nemůže jít přece do vnitřností, zkoumání, jestli to má ty či ony prvky.

Kdybych dal jiný příklad, ať to není jen o financích. Když si koupím auto na základě reklamy, kdy mi bude namlouváno, že je nejbezpečnější, a pak se mi něco stane, tak se přece také nemůžu vymlouvat na to, že jsem si to auto koupil na základě reklamy a myslel jsem, že to je nejbezpečnější vůz na trhu.

Jinými slovy, rozumím tomu pozitivnímu záměru, nemám nic proti spotřebitelům a proti klientům samozřejmě, ale pojďme to řešit správným směrem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: (Vstupuje do řeči.) Pane poslanče, uplynuly dvě minuty... Tak. Dobré poledne, vážené paní kolegyně, páni kolegové, členové vlády. Budeme pokračovat, a to další faktickou poznámkou pana poslance Válka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já bych ústy pana předsedy chtěl říct profesoru Vyzulovi: S bolestí srdce, Rosťo, ale nemohu souhlasit. A ústy pana předsedy chtěl bych panu poslanci Nacherovi říct, že s ním plně souhlasím. A řeknu velmi stručně důvod.

Všichni znáte reklamu na Wobenzym. Já bych velmi ocenil, kdybychom se lékaři, co jsme tady, sešli a shodli se na tom, jestli je to klamavá reklama, nebo není klamavá reklama. Nevěřím tomu, že se nám to povede. Trochu se bojím, že budeme mít naprosto rozdílné názory, a někteří z nás velmi agresivní.

Mně vůbec nevadí, když budou média odpovídat za to, že nesmí být zveřejněna klamavá reklama nebo že ta reklama nesmí být nějaká poškozující pacienta, pokud se dozvím, kdo bude ta autorita, která o tom rozhodne. Předem vám můžu říct, že výbory odborných společností to nebudou, protože ty se taky nedomluví. Kdyby se domluvily, už máme dávno atestaci z pediatrie hotovou. Můžu vám předem říct, že to nebude Česká lékařská společnost, ta se taky nedomluví. A můžu vám předem říct, že to nebude nějaká rada starších odborníků a profesorů, protože ti už se nedomluví vůbec na ničem. To znamená, jistě že to může být teoreticky bohulibý zámysl, ale prakticky nerealizovatelný.

A závěrem bych vznesl dotaz, i když netuším na koho, tak ho vznesu do pléna. Za tu dobu, co existuje v médiích reklama na léky, existovala aspoň jedna jediná stížnost, žaloba na výrobce toho léčebného zdravotnického prostředku, že by ta jeho reklama byla klamavá, anebo se bavíme o něčem, co hypoteticky může nastat? Mě by to strašně zajímalo. Protože řada těch reklam na léčivé přípravky, které já v televizi vidím, považuji za hranicí klamavých reklam, řada těch zubních reklam na to, jak budu mít zdravé zuby a nikdy nebudu muset k doktorovi. (Předsedající upozorňuje na čas.) Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce a budeme pokračovat další faktickou poznámkou, zatím poslední, pana poslance Stanislava Berkovce. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážené dámy, kolegyně, vážení pánové, vážená vládo, přeji vám hezký den. Dovolte, abych reagoval velmi krátce na kolegu Patrika Nachera.

Tady je, pěkně prosím, potřeba rozlišit tvorbu a kvalitu reklamy a parametry reklamy, které jsou u nás samozřejmě jasně vymezeny tiskovým zákonem a vůbec souborem nějakých zákonů a nařízení, a kvalitu a parametry výrobku. A provozovatel, který vysílá tu reklamu nebo který ji prezentuje ať už v rozhlasovém vysílání, nebo v tištěné reklamě, přece nemůže kontrolovat jako odborník, jako garant, kvalitu toho výrobku.

Já dám příklad, který je nám všem blízký. Některá automobilka vyrobí skvělá auta, mají skvělé parametry, a pak se zjistí, že na airbagu byla výrobní vada, a dojde k tzv. svolávací akci. To je dnes běžné. Jak proboha může zjistit provozovatel toho vysílání a vysílatel té reklamy, že byly nekvalitní airbagy? Nemůže. Takže prosím, nesměšujme tyhle dvě věci.

Škoda, že to nemůže být tématem pro volební, tedy tzv. volební, tedy mediální výbor, protože si myslím, že jemu by to příslušelo. Ale prosím, nesměšujme tyhle dvě věci. Nám jde právě o ochranu spotřebitelů. Já myslím, že to tady jasně Patrik řekl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Berkovcovi za dodržení času k faktické poznámce. To byla poslední faktická poznámka.

Máme stále neukončenou obecnou rozpravu, ale mimo rozpravu zazněl požadavek zpravodaje v jeho zprávě na zkrácení lhůty. To musí ale padnout v rozpravě. Ptám se, jestli to chce pan zpravodaj říct teď, nebo v rozpravě podrobné. (Zpravodaj poslanec Vyzula chce v podrobné.) Dobře, takže mohu ukončit obecnou rozpravu, pokud se do ní nikdo nehlásí. Ukončuji obecnou rozpravu.

Otevírám rozpravu podrobnou. Jako první je přihlášený pan poslanec Dvořák. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Dvořák: Děkuji za slovo. Dobrý den, dámy a pánové. Chci se přihlásit s pozměňovacím návrhem k vládnímu zákonu o léčivech, sněmovní dokument 207. Týká se to opět zákona o elektrickém receptu, a to v tom principu, že by byl nepovinný. Bližší zdůvodnění je pak uvedeno přímo v tom sněmovním dokumentu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Dvořákovi. Mám tady faktickou poznámku. Prosím, má přednost, ale uvědomujeme si, že faktická poznámka slouží k reakci na vystoupení, nikoliv k přesunu přihlášených v rozpravě. Takže pan poslanec Petr Třešňák s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Petr Třešňák: Hezké poledne už teď. Já zkusím využít tu faktickou, ale skutečně chci hlavně reagovat na pana poslance Dvořáka, protože my jako Piráti jsme vždycky také tvrdili, že eRecept nemá být povinný a že skutečně musí dojít k elektronizaci zdravotnictví jakýmsi přirozeným vývojem. Ale u tohoto protinávrhu mi právě chybí jakýsi přirozený motivátor. Takže já sám opravdu nevím, jestli hlasovat pro, nebo proti v případě takového protinávrhu. A asi bychom se měli bavit o tom, pokud by skutečně - a já to beru jako takový krok o hodně let zpět - měla být e-preskripce nepovinná, jaké by měly být ty pozitivní motivátory, aby se k ní stejně časem došlo.

A omlouvám se, využiji čas k faktické a možná bych i rozvedl tu debatu zpátky do té obecné rozpravy a zeptal se posléze i pana ministra, nebudu to odkládat na odpolední interpelace, jestli bude předložen ministerstvem a SÚKLem jakýsi harmonogram implementace těch dalších funkcionalit, o kterých se bavíme - zmiňoval je tuším i pan Kaňkovský apod. Děkuji. Vešel jsem se do času? Vešel.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní řádně přihlášený v podrobné rozpravě pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Já už to nebudu zdržovat, jenom využiji toho, že bych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu, jehož obsah jsem vysvětloval v obecné rozpravě, a odkazuji se na dokument 228, což je ten pozměňovací návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan zpravodaj se hlásí. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Rostislav Vyzula: Děkuji, pane předsedající. Já se hlásím k návrhu, který jsem zde uvedl, a to je, abychom odhlasovali zkrácení lhůty jednání garančního výboru na sedm dní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP