(9.40 hodin)
(pokračuje Vondráček)

Vnímám ze sálu, že by byl zájem o orientační hlasování. Takže v orientačním hlasování budeme hlasovat pouze pro, a to o tom, zda upřednostňujeme dnešní termín hlasování o vydání či nevydání, nebo v pátek jako první bod.

S přednostním právem pan Stanjura. Doufám, že se domluvíme. Kdyby diskuse měla nějak extendovat, poprosil bych předsedy klubů, ať se poradíme o dalším postupu. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pane předsedo, zazněly tři návrhy. Proto jsem chtěl orientační, kdyby byly dva, tak to rozhodneme poměrně jednoduše. Jeden návrh přednesl pan předseda Bartošek dnes jako druhý bod, jeden návrh pan předseda Faltýnek v pátek jako první bod a třetí návrh přednesl pan předseda Bartoš, aby to bylo dnes po bodu Dublin. Mně přijde nejlepší, že bychom teď hlasovali o Dublinu, tam byly dvě varianty. Díky tomu se nám zprůchodní všechny tři varianty, které padly k termínu bodu projednávání. Není to úplně obvyklé, ale pokud by nebyla námitka, mohli bychom se nejdřív vypořádat s dvěma návrhy, kam zařadit Dublin, a potom se vypořádat s návrhy, kam zařadit vydávání. Pokud byla námitka, tak o tom vydávání musíme hlasovat třikrát.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Jestliže by proti tomu nebyla námitka, nemám problém postupovat tímto způsobem. Nehlasovali bychom tím pádem o pořadu tak, jak byly jednotlivé návrhy předkládány, nechali bychom hlasování až třeba na závěr, a nyní bychom tedy přistoupili k návrhům pana předsedy Bartoška týkajícím se Dublinského protokolu, který ho navrhoval v pátek jako první bod.

 

Dublinský protokol byl zařazen z grémia. Nyní budeme hlasovat o tom, jestli bude projednáván v pátek jak první bod.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 4 přihlášeno 187 poslanců, pro 74, proti 103. Návrh nebyl přijat.

 

A nyní budeme tedy postupovat v pořadí, jak byly jednotlivé návrhy předkládány. Další je návrh pana místopředsedy Okamury, abychom Dublin zařadili dnes jako druhý bod jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 5 přihlášeno 188 poslanců, pro 120, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Teď zde máme návrh pana Faltýnka, který navrhoval, aby bylo vydání či nevydání zařazeno v pátek 19. 1. jako první bod. Je tu návrh ze strany pana Bartoše, aby tento bod byl zařazen dnes v podstatě jako třetí bod. První je komise, druhý je Dublin a třetí by bylo vydání. Jestli jsou to pouze dvě hlasování? Pan Bartoš vystoupil jako první. Měli bychom o jeho návrhu hlasovat jako o prvním.

 

Návrh pana Bartoše, aby vydání či nevydání k trestnímu stíhání poslanců Faltýnka a Babiše bylo zařazeno jako třetí bod dnešního jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 6 přihlášeno 187, pro 79, proti 83. Tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu pana předsedy Faltýnka, aby tento bod byl zařazen v pátek 19. 1. jako první bod jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 7 přihlášeno 188 poslanců, pro 182, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Dále budeme hlasovat o návrzích předsedy volební komise pana poslance Kolovratníka, aby byly volební body tajných voleb, jak je přednesl, zařazeny pevně na dnešní den středu 17. 1. ve 12.30.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 8 přihlášeno 187 poslanců, pro 182, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Dále pan poslanec Kolovratník navrhoval, aby body 25, 26, 27, 28, tedy body týkající se Správní a Dozorčí rady VZP, byly zařazeny pevně na středu 24. 1. od 12.30. Ještě jednou na mikrofon zdůrazňuji, že se jedná o volbu členů a náhradníků jak do Správní, tak Dozorčí rady.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 9 přihlášeno 187 poslanců, pro 184, proti nikdo. Návrh byl také přijat.

 

A nakonec tu máme návrh pana poslance Benešíka, aby bod 9 o prodejní době v maloobchodě byl předřazen před bod 8 týkající se daně z nabytí nemovitosti.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 10 přihlášeno 187 poslanců, pro 45, proti 17. Tento návrh nebyl přijat. (V sále je velký hluk a neklid.)

 

Vypořádali jsme se s jednotlivými návrhy. Nyní budeme hlasovat o pořadu ve znění schválených změn jako celku. Poprosím o klid v sále. I toto je velmi důležité hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro schválení pořadu jako celku ve znění přijatých změn. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 11 přihlášeno 187 poslanců, pro 186, proti nikdo. Pořad 6. schůze Poslanecké sněmovny byl tímto schválen. Já vám děkuji.

 

Budeme tedy pokračovat v souladu s přijatým pořadem. Jako první otevírám bod

 

23.
Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti
Úřadu pro zahraniční styky a informace

Podle § 12a zákona č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky, zřizuje Poslanecká sněmovna kontrolní orgán pro kontrolu činnosti Úřadu pro zahraniční styky a informace skládající se ze sedmi poslanců. Podle § 47 jednacího řádu navrhuji, aby tento kontrolní orgán měl postavení stálé komise Poslanecké sněmovny. Dále bychom měli rozhodnout v souladu s § 115 odst. 3 jednacího řádu, zda tuto komisi ustavíme podle zásady poměrného zastoupení, případně aby členové této komise byli voleni většinovým systémem. Jenom pro úplnost dodávám, že v předcházejícím volebním období tato komise zřízena nebyla, ale účinností novely zákona od 1. 1. 2018.

Já v této věci zahajuji rozpravu a ptám se, kdo má zájem o vystoupení k tomuto bodu. Nikoho nevidím. Končím všeobecnou rozpravu k tomuto bodu a přistoupíme k rozpravě podrobné. Ptám se, zda má někdo zájem o vystoupení v podrobné rozpravě? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP