(14.10 hodin)
(pokračuje Kobza)

Navrhovaný finanční objem výdajového bloku zahraniční rozvojové spolupráce v rozpočtové kapitole Ministerstva zahraničních věcí obsahuje další položky, které jsou ve vedlejších výdajích, jako je transformační spolupráce, humanitární pomoc, příspěvky mezinárodním organizacím a peněžní dary vybraným institucím do zahraničí, obnova Sýrie a podobně, bez dostatečné specifikace. Proto navrhujeme přesun části těchto finančních prostředků do výdajového bloku rezerva na mimořádné výdaje a do všeobecné pokladní správy, protože navrhovaný objem tam je naopak velmi nízký a neodpovídá aktuální situaci a potenciálním rizikům nejrůznějšího typu. Víme všichni, že v poslední době zejména náš integrovaný záchranný systém musel čelit mnoha klimatickým kalamitám, a výdaje, které byly na něj plánovány s ohledem na to, jakým způsobem tyto kalamity nabývají na četnosti, bylo podle našeho názoru nutné zvýšit.

Posílení části dávky osobám se zdravotním postižením v rámci rozpočtové kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, jelikož tento segment je dlouhodobě významně podfinancován a osoby se zdravotním postižením jsou, co se týče navyšování a valorizace jejich dávek, znevýhodněny. Považujeme proto za nutné, aby bylo navýšeno. Co se týče aktivit České rozvojové agentury, tak my rozhodně nemáme nic proti tomu, aby nadále podporovala produkci livaňských sýrů v Bosně nebo gruzínskou kynologii, případně protidrogové akce v Afghánistánu, ale myslíme si, že je nemyslitelné tímto zdůvodňovat, proč rozpočet pro náš integrovaný záchranný systém je tak nízký. Zrovna tak co se týče např. známé kauzy záchrany jezevčíka, která stála asi 350 tis. korun, a ten jezevčík to sám ze svých úspor určitě nezastavil.

Takže vás prosím, až budete schvalovat rozpočet, pomyslete na naše hasiče a záchranáře, pomyslete na naše lidi se zdravotním postižením, protože když ty peníze půjdou do zahraničí, tak na naše lidi budeme sbírat zase víčka. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a poprosím poslance Radovana Vícha a připraví se poslanec Lubomír Volný.

 

Poslanec Radovan Vích: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci, budu poměrně stručný. Já bych se chtěl tímto způsobem přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který byl načten pod číslem 105 a o kterém již tady hovořil místopředseda Poslanecké sněmovny pan poslanec Tomio Okamura. Cílem tohoto pozměňovacího návrhu je změna v rozpočtové kapitole 307 Ministerstva obrany, kde chceme v rámci jednoho výdajového bloku pouze změnit výdajový okruh o 300 mil. korun, který je určen pro naše vojáky pro zahraniční operace. A na druhou stranu tuto částku, tedy 300 mil. korun, bychom chtěli přesunout do bloku zajištění podpory velení Armády České republiky. Spolu se mnou toto předkládá dalších 15 poslanců poslaneckého klubu SPD.

Cílem tohoto pozměňovacího návrhu je, aby finanční prostředky, o které budou sníženy plánované výdaje z výdajového okruhu zajistit zapojení do operací a pohotovostních sil, byly použity pro zvýšení plánovaných výdajů pro výdajový okruh zajistit podporu velení Armády České republiky s důrazem na zvýšení počtu aktivních záloh, jejich intenzivní výcvik a zabezpečení. Toto opatření má za cíl zvýšení schopnosti aktivních záloh, případně nasazení při obraně státu. Z mého pohledu máme příliš mnoho zahraničních operací. Když k tomu připočteme předsunuté síly v Pobaltí a návrhy nového premiéra na výhledovém vyslání našich vojáků do Libye, já s těmito názory nebo návrhy nemohu souhlasit. Zahraniční operace by neměly být prioritou armády. Priorita armády je zabezpečení obrany území našeho státu.

Žádám vás o podporu tohoto pozměňovacího návrhu. Děkuji. (Potlesk několika poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Poprosím poslance Lubomíra Volného a připraví se poslanec Mikuláš Ferjenčík.

 

Poslanec Lubomír Volný: Dobrý den, dámy a pánové. Hlásím se tímto k pozměňovacímu návrhu zavedenému v systému pod číslem 155. Tento návrh byl podle mě již dostatečně odůvodněn předsedou našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie panem Tomiem Okamurou. Nyní bych chtěl již jen požádat prostřednictvím pana předsedajícího bohužel nepřítomného předsedu strany Pirátů, aby ve svém klubu zajistil podporu pro tento dokonale antidiskriminační a protirasistický návrh. Prostřednictvím pana předsedajícího poprosím, aby předal předsedovi Pirátů můj vzkaz: Be an example. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji a poprosím poslance Mikuláše Ferjenčíka.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já bych se chtěl přihlásit ke dvěma sněmovním dokumentům, které jsem nahrál do systému. Jde o sněmovní dokument číslo 159 a sněmovní dokument číslo 163, takže k těmto dvěma se přihlašuji a načítám je.

U toho prvního, číslo 159, je ten v tisku hojně citovaný návrh na snížení rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky. Jde o částku 1 022 000 korun a navrhujeme ty prostředky raději použít na prevenci drog, konkrétně bychom byli rádi, kdyby se využily na boj s alkoholismem.

Proč to navrhujeme? Myslíme si, že bezpečnostní opatření na Hradě nepřispívají bezpečnosti a jenom stojí daňové poplatníky peníze. Ta částka 1 022 000 je konkrétní částka, kterou Správa Pražského hradu vynaložila na to, aby se opevnila a zkomplikovala tak život třeba lidem, kteří přes Hrad chodí do práce. My si myslíme, že to bohužel neslouží ke zvýšení bezpečnosti. Tam se naopak vytvářejí velké fronty lidí, vlastně se vytváří potenciální cíl pro teroristy. A i bezpečnostní experti říkají, že zatímco například kontroly na letišti smysl mají, tak v tom areálu Hradu do není uchopeno šťastně. Tak my jsme chtěli, aby symbolicky Sněmovna vyjádřila podporu tomu, že bezpečnostní opatření se mají v tom formátu, jak jsou, tzn. ty bariéry a závory, zrušit, a snížila tedy Hradu rozpočet o tuto konkrétní částku. Myslím si, že prevence alkoholismu je dobrá věc a snad celá Sněmovna by neměla problém toto podpořit.

Další sněmovní tisk, dokument 163, tady navrhujeme navýšit rozpočet vysokých škol, tedy kapitolu 333, o 400 mil. korun. Rezervy vidíme v kapitole Ministerstva vnitra, v provozních výdajích. Jsou tam obrovské výdaje na IT. Věříme, že úspory v rozsahu 3,9 % na provozu jsou zcela reálné. Proto tedy předávám tyto dva pozměňovací návrhy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak já děkuji. První se mi hlásil ze sálu pan poslanec Jakub Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já předkládám návrh doprovodného usnesení k tomu, co již je předloženo vládou. To usnesení by znělo následovně: "Poslanecká sněmovna doporučuje vládě, aby do konce června 2018 zajistila zprůhlednění výdajů státu prostřednictvím tzv. rozklikávacího rozpočtu státu, kde bude průběžně zveřejněn v otevřeném formátu jak rozpočet státu na rok 2018, tak jeho plnění až na úroveň konkrétních výdajů, a to po vyloučení těch údajů, kde zákon zveřejnění neumožňuje." Konec návrhu, tak jak jsem ho předložil k doprovodnému usnesení.

Vycházím tím vstříc jak těm požadavkům, které zazněly během rozpravy, to znamená, že jednotliví poslanci si stěžovali např. na to, že nevědí, na co jdou výdaje z rozpočtu, ať už se jedná třeba o spolky, ale zejména tím vycházím vstříc požadavku, který zaznívá v občanské společnosti, že není jasné, na co jdou prostředky, které se utrácejí na jednotlivých ministerstvech. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP