(13.20 hodin)
(pokračuje Benda)

Současně si opravdu přiznejme, že dlužníci, vždycky je na začátku nějaká jejich chyba, ať už vědomá, nebo nevědomá, ať už související s tím, že se zadlužují neodpovědně, nebo že někde jenom zapomněli zaplatit pokutu, bydlí na jiných adresách, kašlou na přebírání pošty, ale téměř nikdy těch opravdu případů, kdy někdo těžce onemocněl a přestal být schopen splácet, asi takové jsou, ale téměř nikdy, a i tam se samozřejmě dá řešit mnohem dřív a žádat o různé splátkové kalendáře a rozložení a pomoc rodiny a pomoc přátel a dalších. A mnohdy se takové věci dají dohromady. Vždycky je to o tom, že někde je ze začátku dluh, na který kašlu, který, mám pocit, že ono to nějak dopadne, a pak se strašně divím, že ho nejsem v nějaké situaci schopen splácet. A já si tady myslím, že opravdu - říkával to tady poměrně často pan kolega Blažek, který upozorňuje na to, že stát a jeho občané, resp. požadavky na občany, nejsou jenom práva, ale jsou také povinnosti. A jestli mám dluh, tak je mou povinností ten dluh zaplatit, a ne pak chodit po světě a do novin vykládat tklivé příběhy, jak mě nějaký zlý exekutor chce exekuovat, protože já chudáček jsem se zadlužil. Vždycky jsem se já nějak musel zadlužit, vždycky tam musí být soudní rozhodnutí. Není to rozhodnutí toho exekutora. Musí tam být vykonatelné soudní rozhodnutí, které řeklo: Ano, milý pane nebo paní, dlužíš a musíš zaplatit. A teprve potom může nastoupit nějaká exekuce. A dokonce máme dneska samozřejmě předexekuční výzvu: Zaplať, nebo se rozeběhne. Těch procesů je tam velmi mnoho.

Tím, že je tady poukazováno, že už se blížíme téměř ke konci dnešního jednání, že bych neměl prodlužovat své vystoupení nade všechny meze, souhlasím s tím. Vězme, že návrh kolegy Ondráčka si zaslouží podporu, i když nic moc nepřinášel, myslím, že vyrovnává tu míru spravedlnosti mezi zletilými a nezletilými, vůči kterým není plněna vyživovací povinnost, a že návrh kolegy Marka Černocha si naši podporu při vší úctě k Marku Černochovi prostřednictvím pana předsedajícího nezaslouží a myslím, že si ji nezaslouží ani do budoucna.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Marku Bendovi, máme ještě tři faktické poznámky. První je Karel Fiedler, druhý Zbyněk Stanjura, třetí Štěpán Stupčuk. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Karel Fiedler: Ve dvou věcech s Markem Bendou souhlasím, v jedné nikoli. S Markem Bendou prostřednictvím pana předsedajícího určitě souhlasím s tím, že ty problémy kolem exekucí má řešit exekuční řád. Kolegové, proboha, co nám svítí na tabuli? Není tam náhodou napsáno Exekuční řád? A jak správně říkal některý z předřečníků, vláda na to měla dva roky od té doby, co ten sněmovní tisk 499 tady ležel, a nevím, jak dlouho tady leží dvěstětřicetosmička. Tři roky. Pan předkladatel říká tři roky. Takže tři roky na to měla vláda, aby to řešila.

S čím souhlasím s kolegou Markem Bendou, je to, že by hodně vyřešilo slučování exekucí. Určitě, to není teritorialita, to je slučování exekucí. V čem s Markem Bendou nesouhlasím, je to, že ta teritorialita nepřinese nic tomu dlužníkovi. Přece proboha, jestliže ten exekutorský úřad je na Moravě, nechci vyloženě říkat ten Přerov, ale už jsem to řekl, a ten povinný je z Ústeckého kraje, a já už jsem vám to tady říkal, kolegové, že největší část těch exekucí dělají náklady, ani ne ta dlužná částka, ani ne ta odměna exekutora, ale ty naúčtované náklady, tak prostřednictvím pana předsedajícího pane kolego Bendo, tam já přece tím mířím. To je ten největší problém, že tam vznikají ty největší náklady. Copak nevíte o exekucích, kdy dlužná částka byla 20 tisíc, vyrostlo to na 400 a prodal se kvůli tomu barák nebo bytová jednotka? Neříkám, že by to absolutně vyřešila teritorialita, ale je to jeden ze zdrojů. Souhlasím s tím, že dluhy se platit mají, že jsou různé povahy. A znovu opakuji, mířím na ty zbytečné náklady.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Zbyněk Stanjura s faktickou poznámkou, připraví se kolega Stupčuk, poté Blažek a Benda. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Jenom drobná oprava. Za tři měsíce jsou volby, vláda na to neměla tři roky, vláda na to měla skoro čtyři roky. A nic.

Za druhé, to je spíš technické. Když o někom mluvíme, tak nemusíme prostřednictvím, jenom když oslovujeme. Jen tak že se to tady hrozně rozmohlo, že když řeknu: Nesouhlasím s panem poslancem Bendou prostřednictvím... Já tedy nesouhlasím s panem poslancem Fiedlerem sám, bez předsedajícího, s jeho názorem, ale když budu chtít pana poslance Fiedlera oslovit, tak ho oslovím prostřednictvím pana předsedajícího.

Ale já chci zmínit jeden aspekt, o kterém mluvil Marek Benda - bez prostřednictví to řeknu - a to jsou firmy. A o tom se málo mluví, jaké to přináší administrativní náklady pro mzdová oddělení, personální oddělení, čím menší firma, tím větší problém. Takže pokud budeme chtít řešit spravedlivé rozdělení nákladů, tak to jsou náklady, které nese úplně někdo jiný. A kompenzace je nula. A o tom bychom měli mluvit. A v tom ministr Pelikán taky absolutně selhal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Štěpán Stupčuk s faktickou poznámkou, připraví se pan kolega Blažek. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Štěpán Stupčuk: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já jsem tu diskusi pozorně poslouchal a musím říci, že argumentace kolegy Bendy byla poměrně přesvědčivá, já se k ní zcela přikláním. Není náhodou, že teritorialitu si odhlasovali exekutoři. Ona je totiž ve prospěch především těch exekutorů. Chtěl bych taky podnikat nebo být činen v oblasti, kde by mi ze zákona vznikl právní nárok na nápad agendy, aniž bych musel vykazovat nějakou, řekněme, konkurenční výhodu. Ten současný stav, který existuje, je takový, že je různá úroveň exekutorských úřadů, v mnohých případech je to dáno právě tím, že někteří exekutoři jsou schopni vymáhat svěřené pohledávky efektivněji, a to je také důvod, proč mají větší nápad. Jenom abychom se zamysleli nad tím, že možnost volby věřitele nad tím, kdo bude podle zákona vymáhat jeho pohledávku, bychom principem teritoriality vyloučili. Ten efekt omezení toho práva volby na straně věřitele vůči tomu domnělému efektu, tedy snížení těch "účelově vynaložených nákladů" v důsledku teritoriality, ten je, myslím, nepřesvědčivý a není dostatečně kompenzující to omezení právě práva věřitele na výběr svého exekutora. Navíc my ze zákona nutíme věřitele, aby si svou pohledávku nevymáhal sám, ale právě prostřednictvím exekutora. Takže ani já se nemohu s tímto návrhem ztotožnit.

Nebudu o tom déle hovořit, protože kolega Benda byl velice, velice přesvědčivý a vysvětloval to erudovaně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Štěpánu Stupčukovi. Nyní pan poslanec Pavel Blažek, připraví se pan poslanec Marek Benda, poté Karel Fiedler. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Blažek: Děkuji za slovo. My tu mluvíme asi dvě hodiny o tomhle zákoně, bavíme se o exekucích, dojímáme se nad tzv. exekucemi vícečetnými apod., což je problém, a možná v průběhu naší debaty ten, kdo má na sobě už dvacet exekucí, stihl uzavřít další půjčku třeba na deset tisíc. Co tím chci říct? My se bavíme o konci toho celého procesu poté, co je všechno a možná i několik let vysouzeno, prozkoumáno soudními orgány, a nevyřešíme začátek toho celého. Já už jsem o tom mluvil. Od začátku je to problém etický, právní, možná sociálních rozměrů dnes, to je pravda, ale těmi exekucemi to nevyřešíme.

A když pan kolega Benda říká, že ten návrh mnoho nepřinese, ten dnešní, já to beru jako symboliku. Svět se mění. Karel Marx by se divil, ale to jediné za čtyři roky, co se tady udělalo pro věřitele, je tenhle návrh navrhovaný komunisty. No svět se mění, nedá se nic dělat. Vláda nehnula prstem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Pavlu Blažkovi. Nyní pan poslanec Marek Benda a poté pan poslanec Karel Fiedler, také s faktickými poznámkami. Prosím. Ještě než vám dám slovo, požádám sněmovnu o klid. Děkuji. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Benda: Já budu hodně stručný, ale jenom jsem chtěl zareagovat na pana kolegu Fiedlera. Náklady řízení pro exekutora jsou léta letoucí zredukovány, některé jsou v těch paušálních nákladech, všechno podřízeno Ministerstvu spravedlnosti. Náklady na dopravu, které tvořily problém - ano, ale tvořily problém mezi léty 2002 a 2006 nebo 2007. Dneska si nemůžu vykazovat jako exekutor ježdění z Přerova do Ústí. Musím si to zařídit nějak jinak. Takže neříkejme opravdu věci... já jsem na to hrozně opatrný. Spousta věcí, které se tady používají, jsou právě příběhy, které byly před 15 lety, ale které dneska už neplatí a které v průběhu času byly jinými změnami exekučního řádu dávno eliminovány. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP