(13.40 hodin)
(pokračuje Babiš)

Tady máme další, 12. 7. 2012. Kalousek prý vyhrožoval policejnímu prezidentu Lessymu kvůli CASA. Říká: Je to lež. Ministr financí Miroslav Kalousek telefonoval kvůli vyšetřování nákupu dopravních letadel CASA policejnímu prezidentu Petru Lessymu. Údajně mu vyčítal postup policie a zastrašoval. No umíte si představit, že já bych někomu telefonoval? Ne. Jednou jsem to zkusil, ještě když mi ty noviny patřily, a hned jsem byl nahrán. Takže ne. Nikomu jsem ne. Tak není tohle ovlivňování? Není tohle zneužívání politické moci? Tak mi řekněte, kdy já jsem zneužil politickou moc.

Potom tady máme, pan Kalousek vyhrožoval vyšetřovateli. Ministr to popírá. Vyhrožoval vyšetřovateli, který má na starost případ jeho stranické kolegyně Vlasty Parkanové. A řekl mu, že u policie skončil. Tak to je co? To není zneužívání politické moci? Slyšeli jste někdy, že já bych někomu vyhrožoval? Že jsem zneužil moji pozici ministra financí nebo místopředsedy vlády? Nikdy! Nikdy.

Takže prosím vás, byl bych strašně rád, kdybyste přestali tady o mně říkat věci, které nejsou pravda. Nejsou pravda. A já to zásadně odmítám. Zásadně to odmítám.

Takže já nerozumím tomu, že vláda, která vládla tři a půl roku, má premiéra, který zničí její práci.

Pan premiér říká, že já mám nějaký mocenský pakt s prezidentem Zemanem. A jaký? Jaký mocenský pakt? Vždyť pan prezident měl na policejní reformu, když pan ministr vnitra zlikvidoval ten útvar Šlachty, jiný názor než já. Jiný názor. Takže mocenský pakt žádný není.

Teď je mocenský pakt pana Kalouska s panem premiérem na odstranění Babiše. A to samozřejmě se můžeme vrátit k lex Babiš atd. A já nevím, proč to je. Proč? Jde o Počerady, jde o ČEZ, jde o soud s OKD nebo jde o kšefty lidí, kteří tunelují Škoda Transportation? Nebo... proč já jsem zkoušen z mého podnikání? Na všechno jsem odpověděl. Ne? Proč?

Znovu opakuji, nemáte na mě jako politika vůbec nic! A já jsem se mohl ptát pana premiéra, proč privatizoval napřímo OKD, Škoda Holding, proč tam poslal 11,5 mld. ekologických zátěží, peněz. Proč vlastně jsme prohráli arbitráže, proč nasekal dluhy za 400 mld. a taky proč, když už jsme od roku 1996, vlastně podváděl při první kandidatuře do Sněmovny, když jeho organizace říká, že zfalšoval přihlášky a podpisy členů na prezenčních listinách výroční členské schůze? Taky jsem se neptal proč. Tak já nechápu, nechápu, proč já jsem ten, který má stále na něco odpovídat.

A já znovu opakuji, že mám svoji politickou kariéru čistou. Takže já tuhle kampaň, kterou jste připravili - a je mi to strašně líto, že byla poškozena vláda, že občané mají z toho strašně zlý pocit. A já můžu říct, že jsem na všechno odpověděl, není nejmenší důvod, abych rezignoval, a nebudu rezignovat. Můžete mě i zabít, ale nebudu rezignovat! A neodejdu z politiky! Takovou radost vám neudělám. Budu bojovat proti téhle korupční hydře celý život. Celý život. A to můžu lidem slíbit! (Potlesk z lavic ANO.)

Tady někdo povídá o médiích. No, už jste zapomněli, jak v Economii odešli redaktoři po tom, co byl korigován rozhovor Jančury? Stalo se to někdy v Mafře? Že by někdo upravoval rozhovor a dával pryč nějaká jména? No nikdy se to nestalo!

Takže já to zásadně odmítám! Nevím o tom, že bych zneužíval moji politickou moc. Jakou mám politickou moc? Já to nevím! Žádnou nemám! Nikdy jsem ji nezneužil. Nejsem jako vy. Tak já chci, abyste přestali lhát. A dejte na stůl něco. Dluhopisy? Že mě někdo vyšetřuje? Finanční správa kontroluje dluhopisy, kterých bylo vydáno 525 firem a 75 tis. lidí. Kontroluje to běžně. Byly útoky na šéfa Finanční správy. Asi byste ho chtěli úkolovat. Asi o to jde, já nevím. Takže to odmítám. Neexistuje žádná věc, pro kterou bych měl rezignovat.

A samozřejmě my jednáme v rámci koalice. Uvidíme, jak to dopadne. Já rozumím tomu, že Ústava je nad koaliční smlouvu. Ale já jsem se ptal pana premiéra, jestli uznává tu koaliční smlouvu, nebo neuznává. On ji uznává, jenom když mu to vyhovuje.

Takže samozřejmě očekávám, že tady zazní zase, jaké jsem já nebezpečí demokracie. Tak mi řekněte, co já jsem udělal nedemokratického! Naše hnutí? Ano, je demokratické. To je důkaz i to, že jsem, například jak volíme kandidátky. Já jsem ohrožení vašeho zkorumpovaného systému, který jste tady vybudovali za 26 let a proti kterému budu dál bojovat.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Prosím pana předsedu Kováčika a připraví se pan ministr zahraničních věcí.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, paní a pánové, i já budu proti té korupční hydře bojovat, co budu schopen. Například návrhem plošného zákona o majetkových přiznáních, který sem znovu a znovu budeme my komunisté nosit, a budeme přicházet s tím, aby každý, kdo jde do politiky či do jiné veřejné funkce, složil svoje účty, ukázal svoje účty a rovněž při odchodu. Možná, kdybychom v té době, když to tady bylo začátkem tohoto volebního období námi předloženo, více přemýšleli dopředu a přece jenom ty principy plošných majetkových přiznání přijali do našeho právního řádu, nemuseli jsme tady dnes sedět. Ale co vám to tady vykládám, vždyť je před volbami a nejde o věcnou podstatu, ale jde o předvolební kampaň.

Slyšel jsem - a bylo to velmi závažné - co tady předřečníci říkali. Ať už to byli navrhovatelé onoho programu, trošku kostrbatého názvu, ale přece jenom je z něj patrné, o co jde, nebo ať už to byl pan vicepremiér Babiš. Mě zejména zaujalo vedle těch dalších závažných sdělení ono tvrzení o nejúspěšnější vládě. A tak se v souladu s tím, co jsme zde už v lednu říkali, ptám, co tato tzv. nejúspěšnější vláda už řadu měsíců dělá pro občany? Vedle toho, že se mezi sebou vzájemně dohaduje o to, kdo je větší lupič, o to, kdo koho sleduje, o to, kdo koho má odvolat nebo kdo má podat či nepodat demisi. Co se od té doby, co v lednu jsme zde poprvé žádali, aby tato vláda skončila a byla nahrazena novým rozdáním karet tehdy ještě v možných předčasných volbách, stalo? Které zákony byly přijaty, důležité pro občany? Ať už sociální, ať už třeba o exekucích, ať už třeba o tom, co skutečně pálí a zajímá občany. Já mám pocit, že toho moc nebylo. Zato se dnes a denně dozvídáme o nejrůznějších nařčeních, napadeních, kauzách, vzájemném osočování, prostě o tom, proč rozhodně my komunisté jsme do politiky ať už komunální, či nejvyšší nešli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP