(13.30 hodin)
(pokračuje Babiš)

Pamatujete na kupónku, pane předsedo Fialo prostřednictvím předsedajícího? Pamatujete, ne? Ten - toho času na útěku - Boris Vostrý mě vyhodil z práce. A Agrofert jsem vymyslel já a měl základní jmění milion. A navyšoval na čtyři. A to, že jste četl nějaké nesmyslné odhady, tak si nastudujte, za kolik Warren Buffett kupoval první akcie a jakou mají hodnotu dneska. Jak vám to mám vysvětlovat, když tomu nerozumíte? Všechno jsem vysvětlil, všechno. Nechť mi někdo ukáže, na co jsem neodpověděl.

Vrátím se k naší vládě. Absolutně nepochopitelná situace. Zničená pověst. Mohli jsme vejít do historie, mohli jsme klidně možná i vládnout po volbách, když jsme byli úspěšní. Ale proč? Proč to tak dopadlo? No jednoduše. Protože ČSSD má nízké preference a pan premiér potřeboval něco vymyslet, něco ukázat. Ukázat, že nerespektuje koaliční smlouvu. Tomu nerozumím.

Když se v minulosti pan premiér odvolával na koaliční smlouvu a říkal, že nemůžu odvolat ministry, musím se zeptat předsedů koaličních rad, tak jsme se dneska ptali, jestli ta koaliční smlouva funguje. A vlastně říkali, že ano. Ale co byla demise? Proč byla demise všech ministrů bez toho, aby to někdo věděl? To je porušení koaliční smlouvy. Tak platí ta koaliční smlouva? A návrh odvolání. Moje odvolání, které je bezdůvodné? To je taky porušení koaliční smlouvy.

Chápu, že Ústava je víc než koaliční smlouva, ale proč jsme ji potom podepisovali? (Smích vpravo.) Všichni ji podepsali. Všichni koaliční poslanci. Jednou se to hodí, podruhé se to nehodí.

Mě to strašně mrzí. Lidi jsou zmatení, nechápou, co se vlastně děje, proč někdo ničí práci všech ministrů. Musím se smát, když něco říká o zneužívání politické moci. Ale jaké politické moci? Řekněte mi, co jsem já udělal, kde jsem co zneužil. Mluvíte o těch nesmyslech na těch zvukových nahrávkách? Já myslím, že každý ví, jak se to dá sestříhat, ta videa. Není tam žádná evidence o tom, že bych já dával nějaké příkazy médiím. Není to tam. A vy to dobře víte. Ale samozřejmě, všem to vyhovuje, tak už říká, že je tam nějaký živý spis. Já o ničem nevím. V životě jsem žádný živý spis neviděl. Ani nedržel v ruce.

Co ten člověk, který - ano, udělal jsem obrovskou chybu, že jsem se s tím člověkem vůbec bavil, který za mnou přišel a říkal, co všechno se na mě chystá, že jsem byl dokonce agent KGB. Nejenom StB, ale i KGB! Že se chystá nějaká konspirace, další zpráva, jak ovlivní nějaký soud StB atd.

Já zásadně odmítám, že bych něco ovlivňoval. A řekněte mi, jakou politickou moc já zneužívám. Já vůbec žádnou politickou moc nemám. Jakou? Však nás je šest ve vládě. (Hluk v sále.) Řekněte mi, kterou instituci já jsem ovlivnil z funkce ministra financí. (Odpovědi ze sálu.) Řekněte mi jeden případ! Já nejsem, jak v minulosti některý ministr zneužíval FAÚ atd. To máte asi špatné představy.

Je jasné, že ty nahrávky jsou sestříhané. Že tam je můj hlas a to se nedá upravit? Samozřejmě že dá. Je jasné, že to slouží jenom k mé dehonestaci.

Já jsem podal trestní oznámení a ptám se, proč to nenecháte na policii, to vyšetření té kauzy. Ne? Tak vzpomeňme si, když byly zveřejněné soukromé maily pana premiéra Sobotky. Dneska říká, že jsou to ukradené maily. A jaký je rozdíl mezi těmi maily a těmi zinscenovanými nahrávkami? Jaký je v tom rozdíl? Kde bylo jasně vidět z těch nahrávek, a tehdy všichni říkali, že je to neetické, jak ČSSD ovlivňuje předvolební průzkumy veřejného mínění, výběr ředitele Českého rozhlasu, jak využívá svoji stranickou hlásnou troubu deník Referendum. Tam to bylo jasné. Jak to přebírají ostatní média, jak dosazují svoje lidi do mocenských struktur.

Ale na Babiše je jiný metr. Teď to všichni řeší. A tam to bylo jasné. Ale proč se to tehdy neřešilo? Proč? Koho to zajímalo? Že je tam mail, kde nějaký pan Přikryl říká: podle našeho dohovoru jsem učinil úkony v kauze OKD, tak jak jsme o nich hovořili. Pro budoucí vývoj v předpokládaném soudním řízení je rozhodující dosud nepředložený dopis Evropské komise ministru zahraniční z roku 2011. Říká, měl jsem možnost nahlédnout do spisu. A teď co? Kdo to je? Měl jsem možnost nahlédnout do spisu? Já? Já jsem nikdy do žádného spisu nenahlížel.

Prosím vás, já bych byl strašně rád, kdyby někteří kolegové, bohužel i z vlády, si uklidili před vlastním prahem. Pokud dneska někdo říká, že já mám rezignovat, protože paní ministryně Valachová rezignovala - ještě včera odpoledne nerezignovala, potom jí asi domluvili.

A vy máte informaci, že na Ministerstvu financí bylo podezření z korupce? Že tam zasahovala policie? O čem to je? Proč o tom někdo mluví? Jaký to má souvis? Vy mě tady zkoušíte z mého podnikání z roku 1995. To je 22 let.

Takže já skutečně nevím. Respektive vím, že to je super načasovaná, perfektně zorganizovaná kampaň. Ano, kampaň. Té agentury, která samozřejmě organizuje na mě všechno.

Nezávislost médií jsme viděli v neděli u Václava Moravce. Ani jednu se nezeptal na korupci na Ministerstvu školství, kde byl poradce blízký přítel pana premiéra pan Březina, v minulosti odsouzený. Ani jednou. O čem se bavil? O Kapschi. O Kapschi. A co hnutí ANO mělo s Kapschem? My jsme ho zdědili.

Manipulativně tam mluvil o dluhu. Navýšil se dluh. Ano. V prvním kvartálu jsme si napůjčovali víc, protože jsme spláceli 11. 4. skvělý Kalouskův dluhopis. Jeho dluh 90 mld., desetiletý, za 4 %. Za to jsme, vážení občané, zaplatili 36 mld. úroků! Za mě první kvartál jsme si půjčili bezúročně de facto.

A můžeme se vrátit do doby, když pan poslanec Kalousek říká, co já všechno ovlivňuji. Tak se můžeme vrátit do historie, do 10. 3. 2011, když volá: Přísahám na děti, tajnou nahrávku nemám. Jak vlastně volal do médií. Kalousek šokoval šéfredaktory. Mám vás na tajném videu, říká. Kalousek vyhrožoval šéfredaktorům. Prý jen fabuloval. Prohlášení Miroslava Kalouska k tajnému videu. A to jste měli tehdy schůzi? Nebo děláte jenom schůzi na Babiše, který nic neřekl? A tady je ten rozhovor. Přísahám na své děti, že žádná nahrávka neexistuje. Fakt.

Vy říkáte, že já lžu? Ne. Vy lžete. Já nelžu. Já jsem nikdy neobjednával žádný článek. Žádný. A mimochodem, z těch blbostí, co tam říká ten redaktor, nic ani nevyšlo. Nic nebylo publikováno.

Takže tady říká, že o tom, jak bylo zorganizované a jak vyhrožoval. Slyšeli jste, že bych já někomu vyhrožoval? (Smích, potlesk vlevo.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP