(15.00 hodin)
(pokračuje Marksová)

Nicméně si musíme uvědomit, že za vlád ODS a TOP 09 se pracovníkům ve veřejné správě celkově snížily platy o 10 procent. Takže v podstatě to, o co my se tady snažíme poslední roky naší vlády, pořád ještě dorovnává to, co tady bylo sníženo. A já bych mnohem radši viděla, abychom to výrazně navyšovali. Nicméně každé navýšení peněz znamená prostě navýšení ve státním rozpočtu a všichni tady víme, jak to pak vypadá, jak je boj o každou jednotlivou položku, o její navyšování, a jak řada lidí obviňuje Ministerstvo práce z toho, že chce neustále více peněz.

My jsme zaslali na navýšení platů a mezd sociálním službám ze svých rezerv každý rok. V roce 2014 šlo na zvýšení platů pracovníků v sociálních službách 338 milionů, v roce 2015 to bylo 720 milionů a za loňský rok 650 milionů. A když se podívám na celkové částky dotací na sociální služby, tak bych ráda připomněla, že v roce 2013 šlo do sociálních služeb ze státního rozpočtu pouhých 6,5 miliardy korun a v roce letošním už je to 9,27 miliardy korun, takže ten celkový nárůst je asi o 3 miliardy korun. To znamená, že tohle dostatečně ilustruje fakt, že současná vláda, současné Ministerstvo práce řadu potřebných kroků už učinilo. Ale jak říkám, já bych samozřejmě ráda viděla výrazně vyšší navýšení. A také bych tady ráda zdůraznila, že je to vždy Ministerstvo práce a sociálních věcí, které o to navýšení bojuje a které, jako ostatně je to nejen v této vládě, ale ve všech vládách předtím a nepochybně to bude i ve vládách následujících, tak je zde neustálý boj mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem financí. Ale to je takový řekla bych evergreen poměrně bez ohledu na politickou situaci.

Nicméně my samozřejmě bojujeme dále. A tady to usnesení, které je zde navrženo, já proti němu vůbec nic nemám, já s ním vlastně souhlasím. Jediné, co se domnívám, že je trochu nadbytečné. Ale to je jediné, a to "nadbytečnost" říkám proto, protože už teď je připravena změna nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, u které chceme, aby měla účinnost od 1. července 2017. Díky tomuto dojde ke zvýšení platů o 5,1 procenta u pracovníků v přímé péči, i pro ostatní pracovníky, a to o 9,4 procenta. A ta celková částka, která se bude týkat jenom navýšení, ale jenom tedy v sociálních službách, protože s tím se svezou ještě pracovníci v jiných oblastech, tak je to asi 650 milionů. A to je vlastně část toho usnesení. Takže to už je na cestě. A ono je to připraveno už hodně dlouhou dobu, ale protože tady jde o navýšení finančních prostředků, tak to samozřejmě bylo předmětem dlouhého vyjednávání.

A jinak je zde ještě další varianta, o které také hovoří tohle usnesení, tu teď požadují odbory a jedná se o to, že by pracovníci v přímé péči měli být odměňováni jako zdravotní personál, kde by se jednalo zhruba asi o dvacetiprocentní navýšení, což by pro sociálního pracovníka mohlo činit až 4 000 měsíčně. To bych samozřejmě já velmi, velmi ráda viděla, abychom prosadili, nicméně právě bohužel vzhledem k finančním prostředkům toto vidím reálné až od 1. ledna 2018, nikoliv bohužel od 1. července. Nicméně já ponesu za asi čtrnáct dní na vládu podklad, kde budou obě varianty, tzn. že vlastně to, co navrhuje to usnesení, na vládě asi tak za čtrnáct dní bude.

A znova tedy musím konstatovat, že my nemáme vládu, kde je jen jedna strana a kde by ministr nebo ministryně práce a sociálních věcí byli osobou, která může rozhodovat sama za sebe. My jsme vždycky v koalici, musíme se dohodnout, a pak se rozpočet předkládá Poslanecké sněmovně, kde je také mnoho protichůdných zájmů, a zase musíme se dohodnout. A já jsem velice ráda, že tady ten dnešní bod byl zařazen, protože bych řekla, že to posiluje argumentaci, kterou já jsem mnohokrát říkala na vládě - a to, že za prvé my ty lidi potřebujeme pořádně zaplatit, protože jak už tady bylo řečeno, nikdy nevíme, kdy je budeme potřebovat buď my osobně, nebo kdy je budou potřebovat naši nejbližší, a za druhé, je prostě skandální, aby nám lidé z takhle důležitých postů museli odcházet do soukromého sektoru, neřkuli že s vysokou školou se jim vlastně víc vyplatí možná jít za pokladnu nějakého velkého supermarketu, protože tam mají prostě o několik tisíc více. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni práce a sociálních věcí. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Jana Hnyková. Připraví se s přednostním právem paní poslankyně Černochová a pan poslanec Kučera. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Hnyková: Děkuji, pane předsedající. Já se vám všem moc omlouvám, že jsem vám tady předtím neřekla tu pátou platovou třídu, protože jak jsem si to kopírovala a chtěla jsem mít co nejlepší projev pro Poslaneckou sněmovnu, takže v páté platové třídě nebo ten základní, s čím nastupují zaměstnanci do sociálních služeb, je 10 470 korun a po 32 letech mají 15 770. Nechci nikoho uvést v omyl, toto jsou částky hrubého, bez příplatku samozřejmě za směnnost, ale ta není až tak vysoká.

Ještě když využiji této příležitosti, chtěla bych samozřejmě poděkovat paní ministryni, že nás podpořila v tomto mimořádném bodu. Přesto vás chci, kolegyně a kolegové, upozornit, že to navýšení pro pracovníky v přímé péči na tom, na čem se dohodla paní ministryně a pak předseda vlády se sociálními partnery, je pouze o 5 procent. A když se podíváte na základní částky těch platů, tak je to navýšení velmi minimální a to nevyřeší danou situaci.

Prosím, já bych byla velmi ráda, abychom ty pracovníky v přímé péči, kteří provádějí ošetřovatelskou péči u těchto klientů, opravdu převedli do zdravotnické tabulky, tam, kam patří, a patří tam i sociální pracovníci se svou náplní práce. Mockrát vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Hnykové. Teď nyní s přednostním právem paní poslankyně Jana Černochová. Připraví se pan poslanec Kučera, potom další přihlášení. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Hezké odpoledne, dámy a pánové. Já už delší dobu mám z této vlády pocit, že si neuvědomuje, že jsme na konci volebního období a že jste to vy, ministři vlády ČSSD, KDU-ČSL a ANO, kteří máte skládat účty voličům za to, co jste 3,5 roku dělali nebo nedělali.

Jsem fascinována tím, co tady teď zaznělo od paní ministryně Marksové. Výmluvy na to, že vláda TOP 09 a ODS něco nezařídila. Vláda TOP 09 a ODS vládla před více než třemi lety. Tři a půl roku vládnete vy. A jak tady správně řekla vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, paní kolegyně Hnyková, to navýšení pro pracovníky v přímé péči je naprosto směšné. Je mi i líto, že paní ministryně Marksová se v tomto ohledu nepoučí třeba z toho, jak to děláme na Praze 2, kde je zastupitelkou a kde v této oblasti byla i pár měsíců místostarostkou pro oblast sociální, kde máme zřízené centrum sociálních služeb, které poskytuje od paliativní péče přes pečovatelskou službu po DPS, po odlehčovací službu, skutečně ten sortiment je velmi široký. A moc dobře paní ministryně ví, s jakými problémy se toto centrum, finančními problémy právě, které chybí na platy zaměstnanců, potýká a že to musíme, protože chceme našim seniorům, zdravotně postiženým tuto službu zachovat, naopak ji vylepšovat a dávat do ní více finančních prostředků. Takže jako Praha 2 dodotováváme nemalými finančními prostředky sociální služby z našeho rozpočtu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP