(16.20 hodin)
(pokračuje Zahradník)

Konkrétně co se týká kapitoly Ministerstva životního prostředí, tak tady máme čtyři hlavní výdajové bloky. Ty se dále člení na výdajové okruhy a na jednotlivé programy a podprogramy. Tady už to končí, dál už ta podrobnost nesměřuje a jednotlivé podrobnější výdajové položky si již neumíme ztotožnit s příslušnými částkami a čísly.

Nejprve tedy k tomu, jak vypadají výdaje. Příjmy nechci komentovat, to už tady, myslím, dělal kolega Kučera. Já se spíše zaměřím na výdaje. Tady dochází k tomu, že oproti loňskému roku zaznamenáváme nárůst výdajové položky v našem rozpočtu zhruba z 9,4 mld. Kč na 16,9 mld. Kč, tedy vlastně skoro o 80 % ve srovnání s rozpočtem kapitoly v loňském rozpočtu. To by jistě bylo možné kvitovat s nadšením, ale je to samozřejmě proto, že teprve v tomto roce začínají naplno - aspoň doufám - fungovat fondy Evropské unie a finanční mechanismy a že snad bude resort schopen začít čerpat prostředky z fondů Evropské unie. A musíme si uvědomit, že v příštím roce se ocitneme už v polovině programového období. Zatím nečerpáme nic, zatím jsme vyčerpali necelých 10 %, dokonce myslím, že ani ne 10 % ze všech možných prostředků, které nám Unie na programové období přidělila. Hrozí, že budeme v závěru opět honit finanční čerpání, že budeme opět plni obav o to, zdali stihneme finanční prostředky vyčerpat.

Co se týká prvního výdajového bloku, to je ochrana přírody a krajiny, tady bych chtěl upozornit na věc, která mě trošku zaujala a znepokojila. Tady se vyskytuje vlastně ve třech položkách otázka čerpání peněz na soustavu Natura 2000. Jednak tady je speciální položka 3.1.1.3, tam je 20 mil. Kč, pak je to dále ještě v podprogramu 115162, který je určen na zajišťování opatření k podpoře ochrany ptačích oblastí a evropsky významných lokalit, což vlastně jsou území patřící do soustavy Natura, čili podruhé Natura. Konečně potřetí v podprogramu 115315, ochrana a péče o přírodu a krajinu s celkovou dotací 1,302 mld. Kč, je zde také ještě počítáno s penězi na implementaci soustavy Natura, ale tady už na rozdíl od toho prvního případu, který jsem uváděl, v těch dalších podprogramech, které jsou sice tematicky rozepsány, jsou tady jednotlivé položky nazvány svými názvy, ale úplně tady chybí, jaké finanční prostředky budou v rámci těchto podprogramů čerpány, což znemožňuje komukoli z nás, kdo by chtěl předkládat pozměňovací návrhy, aby vůbec tyto návrhy mohl předložit.

Čili to je moje první kritická připomínka. Chybí podrobnější rozpis jednotlivých podprogramů, ze kterých se skládají jednotlivé programy příslušných výdajových bloků a výdajových paragrafů.

Pak tady mám další příklady. Technická ochrana životního prostředí, to je další blok 3.2. Tady bych chtěl upozornit zase na to, že zde úplně chybí rozpis položek čtyř hlavních oblastí podpory v rámci podprogramu zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní. To je obrovsky důležitý podprogram. Je zde 2,8 mld. Kč na to vyčleněno. Velká většina z toho bude z fondů Evropské unie. Opět tady nemáme upřesněno, jakými položkami budou dotovány výzvy v těchto jednotlivých programech.

Pak tady technicky musím zaznamenat, a to spíše považuji za omyl tvůrců zpracování rozpočtu v tištěné podobě, že zde sice avizují na stránce 15 ve výdajovém bloku 3.2 technická ochrana životního prostředí podprogram omezování průmyslového znečištění a environmentálních rizik, ale tato položka zde není přímo rozpracovaná.

Ochrana klimatu a ovzduší. U toho bych se chtěl zastavit. Máme tady dnes na pořadu rozpočet, ale podle programu - bude-li dodržen - máme zítra schvalovat Pařížskou dohodu, která je výsledkem klimatické konference, která proběhla v Paříži na závěr minulého roku. Ta konference stanovila určité závazky pro signatáře té dohody. Ale já musím říci, že se mi nepodařilo v našem rozpočtu najít žádné prostředky, abychom mohli tu pařížskou dohodu nějak reflektovat, pokud se k její ratifikaci přidáme. To je otázka. Pan ministr životního prostředí už ji podepsal, vzal na sebe velké břímě odpovědnosti, ale my jsme ji ještě neratifikovali. Čeká nás to, půjde-li všechno dobře, zítra. Počítáte vy, vládní koalice, s tím, že ji asi budete ratifikovat, ovšem v rozpočtu se tady na to nijak příliš nemyslí.

Chtěl bych zmínit ještě jednu věc. Já celkem s potěšením vidím, že se snažíte v rozpočtu alokovat peníze na energetické úspory, ale v podprogramu 115316 energetické úspory 2,1 mld. Kč se chcete zaměřit na snížení energetické náročnosti u veřejných budov, čili u budov, které budou stavět všechny složky veřejné správy. Pak tady ale ještě máte další podprogram Nová zelená úsporám zhruba 2,8 mld. Kč, který by už měl být zaměřen na energetické úspory pro veřejnost, pro rodinné domy. Ale i zde nárokujete 30 % zdrojů tohoto programu na veřejné budovy, tedy v podstatě další miliardu korun, což znamená, že pomalu 3 mld. schlamstne veřejný sektor a občané tady jaksi budou ve svých nárocích, na které čekají, kráceni.

Já bych ještě zmínil poslední věc, kterou tady mám, a to je výdajový blok 3.4 ostatní činnosti v životním prostředí. Tady to mě vždycky jaksi zajímá. Tady se dají najít dotace, které posíláme všem možným neziskovým organizacím v oblasti životního prostředí, ať už je tu DUHA, Děti země, Calla, nebo tedy Frank Bold, dříve Ekologický právní servis, jehož dcera, Rekonstrukce státu, vás obtěžuje různými požadavky na to, jak máte hlasovat. Tady je na neinvestiční dotace neziskovým organizacím plánováno 20 mil. Kč, což si myslím, že je zhruba stejné, jako bylo loni, čili určitě se tam někde peníze pro tu Duhu najdou. Je zde 15 mil. Kč pro programy na podporu projektů nevládních neziskových organizací. Ty projekty mají být v rozmezí od 30 tisíc do maximálně 200 tisíc korun na jeden projekt. Kolik to bude projektů? Jsou vůbec ty neziskovky schopné tolik projektů vyprodukovat? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP