(10.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

Potom tedy druhá fáze, vylepšil první místopředseda vlády své praktiky a poslal někde do médií nějaký obrázek toho, jak je v pracovní neschopnosti, a proto tady nemůže být, měl tehdy, říkal, napsal, že má nějaký lehký zápal plic. Tak ten lehký zápal plic dopoledne dostal a večer ho přešel, protože už mohl být na nějaké besedě a řekl, že ta byla moc důležitá. Jinými slovy, poslanci a jejich dotazy, které v podstatě, tyto dotazy, zprostředkovávají pohled veřejnosti. My přece dostáváme podněty od veřejnosti, v nichž nás vyzývají občané z našich volebních krajů nebo i odjinud, abychom se ptali na to, co je jejich problémem. My máme úkol tuto žádost splnit a můžeme se ptát buďto tedy písemně, jak jsem vysvětlovala, nebo ústně, ale obojí vlastně padá úplně do prázdna, protože sem schválně ti ministři nechodí. Jim to nepadá prostě do noty, nelíbí se jim, že se mají veřejně na mikrofon zodpovídat, protože toto veřejné zodpovídání znamená, že také mohou být chyceni za slovo, že může být zkontrolováno, jestli skutečně každý argument, který uvedli, pravdivý je, nebo není, a v podstatě se sem bojí chodit na tuto disciplínu a odmítají se jí zúčastňovat. Nechodí prostě do práce. Pan ministr Babiš měl jako hlavní heslo "makáme", tak prostě jeho prázdná židle, která je prázdná po většinu času, odpověď na otázku, jak moc maká, dává naprosto spolehlivě.

A poslední věc. Jestliže se bavíme o tom, co s tím, že to fakt nedává smysl, abychom tady ve čtvrtek dopoledne si vykládali o tom - no on sem nikdo nechodí, tak co s tím budeme dělat? Počkáme na čtvrtek odpoledne, odpoledne. Dnes například zde pan předseda vlády nebude. Já jsem se ho chtěla ptát např. na to, proč paní ministryně Marksová Tominová utrácí 400 milionů korun za nějakou genderovou politiku. Chtěla jsem se ho ptát na to, co to znamená, že včera si celá koalice, představitelé tří politických stran, KDU-ČSL, sociální demokracie a ANO, vykládali, kdo z nich víc je zlobbován tabákovou lobby vlastně v důsledku toho včerejšího hlasování o protikuřáckém zákonu, no a tyhle otázky, které jsou aktuální a žhavé, za týden už tak aktuální a žhavé nebudou, protože prostě je přebije něco jiného, přes tyhle padne prach zapomnění a jedeme dál močálem kolem černých skal.

Mně se tohleto nelíbí. A jediné řešení, které jsme pro sebe vyvodila a které chci nabídnout i těm poslancům, které to zajímá, je toto: Protože sem ministři nechodí ani na ústní ani na písemné interpelace, tak prosím vás všechny, kteří jste si připravili interpelace, máte dotazy a chcete je položit, budeme muset využít jediné možnosti, a to vždy v začátku schůze navrhnout tuto interpelaci jako zvláštní bod. Máme tam v podstatě neomezenou možnost svého vystoupení, můžeme říct, v čem problém je. Samozřejmě že vládní koalice nám sice tento bod zamítne, ale ta interpelace, to téma tady alespoň zazní. Myslím si, že tento postup by mohl vést k tomu, že se alespoň část vládní koalice vzpamatuje.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Také děkuji. Pokud se již nikdo... Ještě pan ministr. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Děkuji. Já bych chtěl jen pro korektnost tady uvést, protože tady zaznělo něco o panu Rozšafném.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pardon. Kolegové vlevo, prosím o klid, resp. kolega zprava vlevo.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Kolega zprava, který je teď kolegou vlevo. Já bych chtěl jen pro korektnost uvést, protože tady vůči panu Rozšafnému zaznělo, jako by jediným kritériem tady bylo to, že je člen KDU-ČSL, jeho členství v dozorčí radě. Já jsem si to nechal velice rychle prověřit. Já chci jen uvést, aby bylo jasno, jakou má odbornou kompetenci. Střední průmyslová škola stavební, obor vodohospodářské stavby, Vysoká škola zemědělská, obor meliorace. Člověk, který dlouhé roky dělal praktickou oblast problematiky hospodaření s vodou, projekční činnost, oblast ochrany před povodněmi včetně melioračních zařízení. Proto ten člověk je v dozorčí radě. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Žádné další přihlášky nevidím. Vzhledem k tomu, že nepadl návrh na usnesení, tak končím projednávání této interpelace a budeme pokračovat.

Další interpelací je interpelace pana poslance Stanjury na ministra financí a místopředsedu vlády Andreje Babiše ve věci daňového výběru. Je to tisk 775. Projednávání bylo přerušeno do doby přítomnosti pana ministra financí. Ten zde není, je omluven, tudíž podmínka trvá a interpelace je přerušena.

Další interpelací je interpelace pana poslance Marka Ženíška na předsedu vlády Bohuslava Sobotku ve věci rostoucího vlivu Číny na Českou republiku, tisk 779, která byla přerušena do přítomnosti předsedy vlády, ten tu není, tudíž podmínka trvá a interpelace je přerušena.

Další interpelací je interpelace paní poslankyně Jany Fischerové na ministryni školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinu Valachovou ve věci dlouho očekávaného koncepčního materiálu Národní plán výuky cizích jazyků pro další období, to je tisk 803. Otevírám rozpravu a ptám se, zda paní poslankyně Fischerová chce něco navrhnout.

 

Poslankyně Jana Fischerová: Pane předsedo, děkuji za slovo, ale tím, že není paní ministryně přítomna, tak já samozřejmě podle jednacího řádu a tak, jak se to zde už událo, tak požaduji její přítomnost a přerušení této interpelace z důvodu její nepřítomnosti.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Je tedy návrh na přerušení této interpelace do doby přítomnosti paní ministryně.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování 182. Přihlášeno je 103, pro 82, proti 1. Návrh byl přijat a interpelace byla přerušena.

 

Další interpelací je interpelace paní poslankyně Miroslavy Němcové na předsedu vlády Bohuslava Sobotku ve věci návštěvy prezidenta Čínské lidové republiky a jeho delegace v České republice, tisk 813. Pan předseda vlády je omluven, otevírám rozpravu. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Já jsem tady před chvílí docela obšírně mluvila o tom, co si myslím, jak interpelace probíhají, a nemohu rezignovat na to, že bych tady mluvila do prázdných řad za mnou a interpelace by probíhala jako jakési loutkové divadlo, kdy ti hlavní by tady nebyli a nemohli by mi odpovědět, takže žádám o přerušení této své interpelace, i když jsem si vědoma toho, že toto téma staré dva měsíce za další měsíc zestárne ještě víc, a je to strašně nešťastné, že k takovým důležitým věcem se v podstatě Poslanecká sněmovna ani nedostane. Velmi mě to mrzí, myslím si, že to je záměr předsedy vlády a záměr těch, kteří se chtějí vyhnout těm nejpalčivějším otázkám. Svědčí to také jednak o jejich přístupu k práci poslance, k práci ministra a člena vlády, ale také o osobním charakteru. Myslím si, že jsou zbabělí.

Žádám o přerušení této interpelace.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano, to je procedurální návrh. Jakkoli tady mám faktickou poznámku pana poslance Kudely... Ten stahuje, to bylo pouze omylem.

 

Teď tedy budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Němcové, aby tato interpelace byla přerušena do doby přítomnosti pana předsedy vlády.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 183. Přihlášeno je 104, pro 64, proti 10. Tento návrh byl přijat.

 

Další interpelací je interpelace pana poslance Zdeňka Ondráčka na paní ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou ve věci pěstounské péče v České republice, tisk 814. Paní ministryně je omluvena, otevírám rozpravu. Prosím pana poslance.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedo. Nebudu dále zdržovat, protože vše bylo řečeno mými předřečníky o docházce a o významu interpelací, takže i já žádám o přerušení projednání této interpelace do přítomnosti paní ministryně. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano, o tom rozhodneme hlasováním, které jsem zahájil.

Kdo souhlasí s přerušením této interpelace do doby přítomnosti paní ministryně práce a sociálních věcí? Kdo je proti?

Je to hlasování 184. Přihlášeno je 105, pro 80, proti nikdo. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP