(17.40 hodin)
(pokračuje Stanjura)

K vystoupení pana předsedy Faltýnka bych chtěl říct, aby řekl s kým je ve sporu. S námi ne. My jako klub občanských demokratů říkáme, že zaměstnanci nemají být ze zákona povinně členy dozorčí rady. Takže s námi ve sporu nejste. A pokud říkáte, že jste ve sporu, tak řekněte s kým. S vaším koaličním partnerem. Ne s námi. Škoda, že ten pravicový přístup neuplatňujete někdy jindy, například když chceme rušit některé daně. To jste s těmi socialisty na jedné lodi a říkáte: To by nám vypadly čtyři miliardy. A my máme pouze 1 250 miliard výdajů, a kdybychom měli ušetřit čtyři z 1 250 miliard, tak říkáte a přebíráte levicovou rétoriku: No s tím si ten stát přece nemůže poradit, s tak velkým výpadkem. Čtyři nebo pět miliard.

Včera, nebo dneska, už nevím, když pan předseda poslaneckého klubu socdem navrhuje změnu toho, jak vláda může valorizovat důchody, to je taky zásah do státního rozpočtu. To vám nevadí. (Předseda Faltýnek: Vadí. Vadí. Vadí.) Tak vadí. Tak uvidíme to při hlasování. Rád to slyším. Ještě se o tom pobavíme. Chtěl jsem říct jediné, pokud jste ve sporu, tak říkejte s kým. S námi ne. My ten názor zastáváme taky. My jsme taky tu změnu prosadili, aby tam nebyli povinně. Ale nikomu to nebrání, aby tam zaměstnanci byli. A bavme se o tom, jak to bude u těch podniků se státní účastí, protože o to ve skutečnosti v té dnešní debatě jde.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan ministr Mládek. Stahuje svoji přihlášku, tudíž pokud se již nikdo nehlásí do rozpravy, rozpravu končím.

Nyní poprosím pana zpravodaje, aby kontroloval můj postup, protože jsem přebrala řízení v projednávaném bodu, abych na něco nezapomněla. Eviduji tady hlasování o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, poté návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Je tomu tak. Takže v tuto chvíli svolám kolegy z předsálí a zahajuji hlasování o návrhu na vrácení předloženého... (Rozruch v sále.) Ještě je tady požadavek na odhlášení, všechny vás odhlásím. Poprosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 108, do kterého je přihlášeno 153 přítomných, pro 40, proti 74. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 109, do kterého je přihlášeno 154 přítomných, pro 39, proti 78. I tento návrh byl zamítnut.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Pan poslanec Kučera. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Dovoluji si navrhnout přikázat hospodářskému výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Garančnímu? (Poslanec Kučera z uličky: Ne. Jako další.) Jako další výbor, ano, já si to tady poznamenávám. Pro stenozáznam, je to návrh k projednání dalšímu výboru. Poprosím pana navrhovatele. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Sociálnímu výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Jako dalšímu výboru, nebo garančnímu? (Dalšímu.) Tak jsme u garančního výboru v tuto chvíli. Jiný návrh na garanční výbor zde není.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Opakuji, garanční výbor je ústavněprávní. Kdo je proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 110, do kterého je přihlášeno 160, pro 150, proti 3. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán ústavněprávnímu výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru, avšak zazněly tady návrhy na hospodářský výbor, sociální výbor - a ještě pan Kalousek se svým návrhem.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Vzhledem k argumentaci, kterou jsem tady vznesl, a myslím ji vážně, navrhuji také přidělit bezpečnostnímu výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ještě nějaký návrh jinému výboru k projednání? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích.

 

Nejdříve budeme hlasovat o hospodářském výboru jako dalším výboru, který se tímto má zabývat.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 111, přihlášeno 161 přítomných, pro 107, proti 18. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o sociálním výboru.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 112, přihlášeno 160 přítomných, pro 97, proti 35. I tento návrh byl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem pana poslance Kalouska, a to je výbor bezpečnostní.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 113, přihlášeno 160 přítomných, pro 66, proti 59. Tento návrh byl zamítnut.

 

V tuto chvíli konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání dále hospodářskému výboru a sociálnímu výboru jako dalšímu výboru. V tuto chvíli končím projednávání tohoto bodu.

Pro stenozáznam, paní poslankyně Havlová ruší svoji omluvu.

 

Nyní se budeme zabývat bodem

 

16.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 349/1999 Sb.,
o Veřejném ochránci práv, ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 379/ - druhé čtení

Tímto sněmovním tiskem jsme se zabývali v pátek 11. března 2016 na 42. schůzi Poslanecké sněmovny, kdy jsme přerušili obecnou rozpravu. U stolku zpravodajů již zaujal místo za navrhovatele ministr Jiří Dienstbier a zpravodaj garančního výboru pan poslanec Lukáš Pleticha. Sněmovní tisk byl dále přikázán petičnímu výboru a zpravodajkou tohoto výboru je paní poslankyně Zuzka Bebarová Rujbrová.

Nyní tedy budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě. O slovo se přihlásila paní poslankyně Dobešová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Dobešová: Dobrý podvečer, dámy a pánové. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, ráda bych pokračovala v diskusi, která byla přerušena před několika týdny na téma rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv. Dopředu předesílám, že nejsem příliš nakloněna rozšiřování pravomocí a soustřeďování pravomocí v jedné osobě, a ráda bych podpořila tento svůj názor některými argumenty, které jsou z mé předchozí praxe. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP