(15.40 hodin)

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji za slovo. Budu mluvit o tom samém, o čem pan kolega Stanjura. Tady je usnesení číslo 642 z února loňského roku, ve kterém je zavázána vláda tím, že bude průběžně informovat Sněmovnu o postojích, které bude obhajovat na všech zahraničních jednáních zabývajících se bezpečnostní a imigrační politikou. To, že je to vaše povinnost, že to neděláte, že to je vykřičeno opozicí, a ještě to zamítnete, tak pak opravdu nekřičte do médií, jakým způsobem bojujete proti migraci, protože to není pravda.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Michal Kučera - nebo pan poslanec Kalousek jako předseda TOP 09 s přednostním právem. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já jsem sice nebyl přítomen na grémiu, nicméně si myslím, že z toho vede při dobré vůli cesta ven. Byla dohoda, že v úterý je opoziční okénko. Imigrantská krize - to souhlasím s panem předsedou Stanjurou - je mimořádná priorita jednání této Sněmovny. No tak co chcete dělat ve středu? Tak v úterý bude opoziční okénko a ve středu můžeme jednat o imigrantské krizi. Koneckonců můžeme potom samozřejmě zítra nebo kterýkoliv další den tento pořad změnit a v úterý může být imigrantská krize a ve středu bude opoziční okénko. O co jde? Přece nechceme jet ve středu domů. Je úterý a ve středu nechť je imigrantská krize. Já v tom problém nevidím. Ledaže by pro vás bylo něco větší prioritou než imigrantská krize. To je potom jiná věc.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak. Nyní pan poslanec Michal Kučera, pokud trvá na své přihlášce. Ano, je tomu tak. Potom pan poslanec Mihola. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Děkuji za slovo. Já víceméně jenom krátce, protože to vysvětlili mí předřečníci. Já vítám ujištění předsedy Sněmovny, že dohody z grémia platí a že ono poslanecké okénko bude zařazeno.

K vystoupení pana předsedy Miholy se vyjadřovat nebudu. Tam zaznělo to ono jasné a rázné možná.

A jenom k tomu nezařazení bodu o migraci. Chtěl bych tady skutečně podtrhnout jednu věc. Až si zejména vládní poslanci budou sypat na své facebooky, jak chtějí řešit imigrantskou krizi, tak já jim slibuji, že jim tam pokaždé nalepím tady to vaše hlasování, aby vaši příznivci viděli, jakým způsobem podporujete řešení imigrační krize ve sněmovně. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan poslanec Mihola nyní. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mihola: Vážení kolegové, já jsem skutečně v tom nejlepším domnění se snažil jednat se všemi kluby. Mrzí mě, že tedy se kolegové z koaliční ČSSD nějak mezi sebou nejsou schopni dohodnout, aspoň tak to vnímám já, protože já patřím mezi ty, kteří říkají, že opozice má právo na projednání bodu. Vědí to i kolegové z opozice, že se často toho zastávám. Tak je zcela absurdní, aby mi tady někdo podstrkával, že bych chtěl umenšovat nějaké právo. I proto jsem nestanovil přesně ten čas. Ale dobře, i když je to hodně týdnů před námi ještě, tak s ohledem na to, co jsem říkal - aby se nebouralo, byl jsem upozorněn kolegou Sklenákem, aby se nebouralo jednání prvních dvou týdnů - proto jsme souhlasili s tím variabilním týdnem.

Souhlasím samozřejmě s tím, aby proběhlo opoziční okénko. A protože tento bod všichni, skutečně předpokládám, že všichni podle tady těch proslovů předchozích, považujeme ten bod uprchlická krize jako velmi důležitý, věřím pevně, že nám nebude zatěžko tady být po 19. hodině. Takže prosím, abychom tento bod zařadili po tom opozičním okénku na 19. hodinu v úterý 9. 2. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě přednostní právo pana předsedy klubu ODS a předsedy klubu KSČM. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak. Tak je to důležité pro vládní poslance, že 19. ledna, to je dnes, navrhují zařazení toho extra důležitého bodu na 9. února večer. Tři týdny. A mezitím budeme projednávat body 18, 19, 62, 63, 64, 48, 44, 45, 54, 55 - a to jsem četl jenom na zítra pevně zařazené. A dneska budeme dělat body 1, 2, 3, 4, 5, 6, takže napočteme asi 80 bodů, které mají pro vládu větší prioritu.

Nemůžeme mluvit o nabourávání schůze, aspoň ne pro všechny, protože zcela logicky - nestěžuji si a nefňukám - rytmus schůze, body vybírá většina. A vy tím, kam to zařazujete, jasně deklarujete, že to pro vás priorita není. Pokud by to byla priorita, dneska jste neměli žádný pevně zařazený bod kromě vratky ze Senátu. Neměli. Když jsme navrhovali ve čtvrtek po písemných interpelacích, kde jsou smlouvy, tak jste byli proti. Takže pro vládní většinu je důležitější projednat smlouvy - počkejte, až si to nalistuji, protože je to někde hrozně daleko v tom programu, ale myslím, že to musí zaznít, abychom věděli, jaké jsou priority - takže musíme ve čtvrtek v 11 místo migrační krize debatovat vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o převádění a sdílení příspěvků do Jednotného fondu pro řešení krizí, podepsaná v Bruselu. No to je velmi důležité, aby čeští daňoví poplatníci platili dluhy jiných - aspoň pro vládní většinu. Pro nás je mnohem důležitější bavit se o migrační krizi. A to je velmi důležité pro Brusel a budeme velmi pochváleni, pokud to vládními hlasy schválíte, tuto dohodu. No ale pak taky máme vyšší prioritu zamezení dvojího zdanění mezi Českou republikou a Republikou Kazachstán. Anebo vyslovení souhlasu s ratifikací změny Přílohy 1 a přílohy 2 Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu.

To by určitě nepočkalo do 9. února, protože tohle všechno má přednost před vážnou debatou ve Sněmovně o migrační krizi, o které mluví dnes a denně naprostá většina našich obyvatel, a kromě toho odmítáte plnit usnesení Poslanecké sněmovny staré jedenáct měsíců.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan poslanec Kováčik jako předseda klubu KSČM. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vidíte, vidíte, kolegyně a kolegové, jak nás vždycky doběhne nějaké opatření, kterým si tady účelově něco upravíme, aby nám to šlo líp. A to je jedno, kdo je u vlády, vždycky to nám se jaksi účelově upravovalo, tak aby to vycházelo té příslušné vládní většině.

Já bych chtěl vážně poprosit: přestaňme už ze Sněmovny dělat větší holubník, než je zapotřebí. A to v holubníku bývá pořádek.

Pojďme, když je tady tolik řečí, sem tam hodně přes média to jde, o úpravách jednacího řádu, se bavit třeba o tom, že tou rozhodující úpravou jednacího řádu bude to, že sněmovní tisky se budou projednávat v pořadí, tak jak jsou do Sněmovny dopraveny. Tak jak dostanou to číslo, tak to bude to pořadí. A pokud přijde nějaká doopravdy závažná tematika, o které ne pouze vládní většina, ale například třípětinová většina je přesvědčena, že je třeba ji projednat přednostně, tak právě ta třípětinová většina může rozhodnout o tom, že ten bod se předřadí. Nic víc, nic míň.

Pokud by se nám podařilo najet tento či takový nějaký podobný systém, tak všechny tyhlety přetahovačky, dohadovačky, všechny tyhlety dlouhotrvající minuty a leckdy i dlouhé hodiny trvající diskuse o úpravách programu toho dne nebo toho týdne nebo té schůze by se do značné míry mohly omezit, a pak by docházelo času i třeba na ty superdůležité body. Každý je vnímáme trošku jinak, já rozumím tomu, že vláda má vládnout a k tomu potřebuje podporu parlamentu, ale rozumím také tomu, a věřte, po těch letech v opozici vím, co to je, že opozice není hloupá, že vládní koalici vždycky nebo téměř vždycky poskytuje dobré rady zdarma. A dobrá vláda by se velmi pečlivě měla opozičních myšlenek, námětů a návrhů držet a vytěžit z nich to nejlepší, protože nic špatného, věřte, v tom není.

Takže pojďme se bavit o takové změně jednacího řádu, která nebude omezovat demokratická práva a zavede konečně pořádek do toho, že se tisky budou projednávat v pořadí tak, jak byly do Sněmovny dopraveny. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Dobrý den. Pan předseda Mihola se hlásil. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mihola: Děkuji za slovo. Já si pana předsedy Stanjury vážím z mnoha důvodů, ale teď před chvílí mě velmi zamrzel. Já už tady podle těch výroků a slov opravdu skoro ztrácím naději na nějaké řešení nebo na nějakou rozumnou domluvu, protože když se mění program, který je stanoven, nikdo ho nerozporoval a řekli jsme si: 14 dní probíhá tímto způsobem - a pozor, jsou tam zařazeny opoziční body. To není jenom koaliční program. Koalice vyšla vstříc. Jsou tam ve druhém čtení opoziční body zařazeny a dnes večer kontrolní hlášení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP