(12.00 hodin)
(pokračuje Svoboda)

V tuto chvíli máme po celé republice díry v praktických lékařích. Ministr zdravotnictví, čest a chvála mu za to, se to pokouší změnit tím, že připravuje nějaké náborové příplatky za to, když někdo půjde o oblasti, která je nezajímavá. Ale to nebude fungovat. V okamžiku, kdy odejde 20 % praktických lékařů do důchodu, a ta číslovka je reálná, 20 % jich už přesluhuje, tak se celý systém té primární péče zhroutí. Nedá se nahradit ze dne na den, bude to trvat řadu let, než se to posune, a my bychom takovéto situaci měli předcházet a neměli bychom ji dopustit. Stejná situace potom je u ambulantních specialistů, u zubařů, u malých lékáren. Jestliže tyto malé provozovny zmizí, ta péče bude zásadním způsobem omezena, ohrožena a úroveň naší medicíny a úroveň zdraví našeho obyvatelstva se velmi podstatným způsobem změní.

Ten svět je různý. Všude a ve všech skupinách lidí jsou lidé, kteří nejsou úplně poctiví. Říká se, že u nás jich je jedno procento. Prosím. Já jsem měl nějakou možnost ve svém životě žít a pracovat v Itálii. A tam ten svět byl velmi jednoduchý. Když jste ošetřil pacienta v privátní praxi a on z té praxe vyšel, mohlo se stát, že ho zastavil člověk, který se prokázal průkazem a řekl: Dal vám pan doktor účet? A když nedal, tak nastal takový malér, že ten lékař dokonce mohl o tu praxi přijít. A jenom možnost této hrozby, která tam existovala, v Itálii, která je velmi vynalézavá v oblasti uhnutí nějakým finančním povinnostem, si ty lékařské praxe nedovedly představit, že by mohly pacientovi účet nevystavit. To je nezdržovalo, psala to přijímací sestra, bylo to jednoduché, nevyžadovalo to žádnou investici a nevyžadovalo to žádnou principiální nedůvěru k lidem, že všichni podvádějí.

To je samozřejmě věc, která je zdánlivě jednoduchá a měla by fungovat. Měla by fungovat daleko lépe než tato varianta, kterou teď chystáme, prostě proto, že kdyby toto fungovalo, tak by nehrozilo to, že primární péče, ale i péče v oblasti stomatologie a malých lékáren bude ohrožena tím, že ta zařízení skončí. A já bych se velmi nerad dožíval toho, abychom po zavedení elektronické evidence tržeb, kontrolních hlášení a toho všeho se dozvěděli za tři měsíce, že nám ministr financí zase znovu sdělí: Byla to chyba. V této oblasti jsme to neměli dělat.

Znovu tedy připomínám, že lidská činnost má řadu a řadu aspektů, že je potřeba je zvažovat a že někdy nápad, který vypadá geniálně, geniálním vůbec nemusí být. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Eviduji jednu faktickou poznámku pana poslance Pilného. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Pilný: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, já musím říci, že nevím, jestli je rychlejší vyplnit něco pro pojišťovnu nebo lékařskou zprávu nebo recept ručně, a ne na počítači. To je první věc.

Druhá věc. Výzkum, který nevím, jak je starý a který říká, že 20 % lékařů nemá nějakou takovou techniku, je opravdu starý. Dříve nebo později tito lidé, kteří to nemají, to na tom počítači prostě budou vyplňovat, protože to je rychlejší. Já když přijdu k praktickému lékaři a chce mi dát recept, takhle klikne a je venku. Dopisuje lékařskou zprávu do počítače, klikne a je venku. Stejně tak to dělá s údaji pro pojišťovnu, protože to je prostě rychlejší a zbývá mu více času pro pacienty. A elektronická evidence tržeb tohleto neovlivní. Ti lidé to budou dělat dobrovolně, protože to je prostě rychlejší, a budou mít čas na to, aby se věnovali svým pacientům.

To, co tady bylo řečeno předtím, je prostě něco, když se opravdu díváme do zpětného zrcátka, a ta medicína prostě takhle vypadat nebude, a to říkám s plným vědomím, že nejsem lékař. Ať lékaři léči a administrativu si tímhle způsobem zjednoduší, ale oni to opravdu už teď dělají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Svoboda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji. Dovolte mi, abych vaším prostřednictvím odpověděl úplně obecně na to, co tu teď zaznělo. Já samozřejmě vím, co je rychlejší, jestli napsat recept ručně, nebo na počítači. Je to žertovné - je to rychlejší ručně, přesto to dělám na počítači, z mnoha jiných důvodů. Ale daleko rychlejší je napsat ten acylpyrin rukou a podepsat se. Ten rozdíl je docela až řádový, když máte těch pacientů hodně.

Ale o tom to vůbec není. Je to o tom, že tu máme skupinu lékařů, kteří to nebudou schopni a nebudou ochotni to udělat a že odejdou. Abychom je nahradili, na to budeme potřebovat minimálně pět let, spíše deset, prostě proto, že tak dlouho to trvá, než ten lékař získá kvalifikaci, než tam přijde. A my nejsme v této zemi zvyklí na to, aby se lidé přesouvali. Všichni někde nastoupí a pak tam umřou. My dospějeme k tomu, že budeme mít území, která budou tabula rasa, nepokrytá, lékaři tam nebudou. A to není žádná sranda, to už není to, že tam chybí hospoda, to už není to, že tam chybí malý krámek, který prodává rohlíky nebo vodňanské kuře. To je o tom, že tam prostě pacient nemá dostupnou primární péči. A to je to, proti čemu hovořím.

Já vím, že žádný vlak nepojede dozadu. Také doufám, že v Praze nebudeme mít koňku, i když současná primátorka se o to velmi snaží, aby dopravu dostala do této podoby. Vím, že čas půjde dopředu a že elektronika nastoupí. Ale v této věci ona nastoupí špatně prostě proto, že na to podmínky v této samostatné zvláštní sféře lidské činnosti prostě nemá. Ta skupina lidí prostě přestárla, je mimo a my ji nedokážeme z hodiny na hodinu nahradit. To je to, před čím varuji. (Předsedající upozorňuje na čas.)

Ano, rozumím času. Také doufám, že v tom čase se nedočkám toho, že je pravda to, co říkám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy několik faktických poznámek. První má pan poslanec Soukup, po něm pan předseda Stanjura, poté paní poslankyně Putnová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Soukup: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já jsem byl v pondělí na Radě hospodářské a sociální pomoci Sokolovska. To je taková parta, takový orgán, kde zasedají a prosazují své názory především drobní podnikatelé. Já jsem tam mluvil o mnoha věcech a nechal jsem si elektronickou evidenci tržeb úplně naposled. Začal jsem to slovy: "Pánové, teď asi dostanu po hřbetě." Nikoliv, nestalo se. Já vám řeknu, že elektronická evidence tržeb má podporu. Byli tam lidé, kteří se ptali na různé věci, nicméně nezaznamenal jsem tak, jak to tady tvrdí pravicová opozice, že by v podstatě tento zákon podporu neměl.

A teď takový malý test z logiky. My tady často slyšíme, že elektronická evidence tržeb zlikviduje řadu živností, že bude muset řada podnikatelů skončit. Zcela logicky to tedy znamená, vykřičník a otázka, to znamená, že u nás v Česku není možné poctivě, slušně a solidně bez podvádění podnikat?

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy pan předseda Stanjura, připraví se paní poslankyně Putnová se svou faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP