(12.10 hodin)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Na rozdíl od mého předřečníka reaguji na vystoupení kolegů v rozpravě. Pěkně pohovořil pan předseda hospodářského výboru. Já bych to skoro podepsal. Říkal: oni se dobrovolně rozhodnou. No kdyby to bylo dobrovolně, tak se asi nedohadujeme. Ale vy jim žádný výběr, zda dobrovolně, nebo nedobrovolně, nedáváte. Tak je nemaťte. Pokud se pletu, pane předsedo prostřednictvím pana místopředsedy Poslanecké sněmovny, tak mi řekněte, jak to tedy udělá ten lékař, že se dobrovolně rozhodne nepoužívat EET, když říkáte, že on to dobrovolně udělá, protože je to výhodnější.

A pak bych poprosil kolegy - můžeme všichni říct, co jsme dělali v pondělí ve svých poslaneckých kancelářích. To jsou tedy výborné sociologické průzkumy. Já jsem se ptal, jestli dostanu po hřbetě, nedostal jsem. Ale to je spíš úsměvné. Ale ta nehorázná věta, opravdu nehorázná věta, že ten, kdo je proti EET, nepoctivě podniká, je zloděj a okrádá stát, tu jste si vymyslel. Protože nemusíte zkrachovat nebo zavřít svoji činnost jenom proto, že vás stát chytne a nemůžete dál podvádět, například proto, že těch byrokratických povinností je už příliš mnoho, nemáte velké odbory právní, nemáte velké odbory ekonomické. Zajděte do malé firmy v těchto dnech a zeptejte se, kolik platí za školení svých účetních ke kontrolnímu hlášení. Pak se podívejte do důvodové zprávy k tomuto návrhu zákona a zjistíte, jak podstřelené byly náklady privátní sféry například na kontrolní hlášení. A úplně stejně je to s elektronickou evidencí tržeb. A je to taková ta pohádka, jak přijde kouzelný dědeček, rozdá pokladničky a bude na všechno. Budeme mít levné pivo, možná budeme platit tomu, kdo to pivo vypije, budeme mít na všechno, protože hodný dědeček rozdal pokladničky. Tak pohádky jsou ne na ČT24, pokud nás dneska nebo někdy v noci budou vysílat, ale na dětském kanálu České televize. (Předsedající: Váš čas, pane předsedo.) Tam ty pohádky patří. Sem ne.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Putnová s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Fiedler s faktickou poznámkou. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Anna Putnová: Ještě jednou dobré dopoledne. Já jsem si vybrala ten příklad s praktickými lékaři proto, že mi šlo v tu chvíli o to upozornit na to, jak se promění kvalita života, speciálně v malých obcích a v obcích, které jsou vzdálené od velkých měst. To je zkušenost, kterou já jsme nasbírala během léta, když jsem mluvila se svými vrstevníky a se svými známými. Pokud v malé obci zavře ordinaci dětský lékař, bude zavřená hospoda a skončí třeba zahradník nebo automechanik, tak musíme říct, že kvalita života se v té obci přece změní. My se bavíme jenom o živnostnících a bavíme se jenom o lidech, kteří jsou povinni vykazovat EET. Ale bavme se také o tom, jaké to bude mít dopady do prostředí a jak to postihne kvalitu života, speciálně v menších obcích.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy pan poslanec Fiedler a připraví se pan předseda Stanjura s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Karel Fiedler: Děkuji. Já také budu krátký jako kolegyně paní poslankyně Putnová. Já bych zareagoval na to, co tady říkal pan předseda hospodářského výboru kolega Pilný. Naprosto absolutně s tím souhlasím. Tam není, co bych rozporoval, že je to rychlejší, že je to prostě pro ty z nás, kteří děláme s výpočetní technikou, s elektronickými systémy, je to logičtější, jednodušší, pohodlnější, rychlejší. Naprosto souhlasím, bez výhrad. K tomu zkušenost moje. Mám tchána, který běhá se složenkami na poštu, aby zaplatil účet, který mu přijde. Čtyřicetkrát jsem mu říkal táto, je to jednodušší, když ti tady dám - má doma počítač - bankovnictví do počítače, uděláš to elektronicky. Bude to jednodušší, rychlejší, pohodlnější a díky tomu, že to nebude u té klasické banky, která ho sdírá na měsíčních poplatcích, ale bude to elektronicky tam, kde to mají zdarma, ušetříš ročně skoro tisícovku. Neudělal to. Nic víc k tomu nedodám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy pan předseda Stanjura s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Když se dívám na tabuli, tak využiji faktické poznámky, abych omluvil svou kolegyni Janu Fischerovou, kdy ta přihláška propadne, ale určitě se přihlásí příště, protože plní povinnosti v Radě Evropy v delegaci Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Tak aby to zcela jasně zaznělo, že není to tak, že tady není přítomna. Nemůže být přítomna, protože je ve Štrasburku, kam jsme ji my společně vyslali. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, o její omluvence vím, byla načtena. Nyní tedy požádám dalšího řádně přihlášeného do rozpravy a tím je pan poslanec Horáček a připraví se pan poslanec Kučera. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Horáček: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já rozumím dnes tomu, co se pan ministr financí snaží. Stále nám tvrdí, že elektronická evidence tržeb přinese do státní pokladny více peněz. (Řečník se obrací směrem k předsedajícímu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Byl jsem upozorněn, že není zpravodaj. Jdu zjistit, kde je, a bude požádán, aby se navrátil do sálu.

 

Poslanec Václav Horáček: A já budu raději mluvit, abyste mi to neodečetl.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, prosím, máte prostor.

 

Poslanec Václav Horáček: Několik miliard od drobných živnostníků, na kterých jsme v památné první republice stavěli úspěch naší ekonomiky, on prostě podojí o další peníze, zatíží je další administrativou a povinnostmi. Více miliard do státní kasy znamená více peněz na dotace a třeba i na další Čapí hnízdo. Říkám si, když chce pan ministr víc peněz do státní kasy, aby bylo více peněz na dotace, proč nejde tam, kde jsou velké peníze a jejichž příjem do rozpočtu by byl opravdu patrný. Ale ono je to zřejmé. Ryby si rybník nevypustí. Dost těžko pan ministr Babiš bude dnes naplňovat to, co sliboval, když tím by poškodil nejvíce své vlastní zájmy. Ostatně zatím se mu podařilo jejich prosperitu a efektivitu zvyšovat. Když jsme se kdysi podivovali nad obchodními úspěchy tehdejšího ministra dopravy Aleše Řebíčka, vůbec jsme netušili, že kdesi v pozadí je někdo, kdo se učí, jak se politika propojuje s byznysem, a že nám jednou, vlastně to bylo docela brzy, ukáže, jak se to dělá ve velkém.

Dlouho jsem při přípravě tohoto vystoupení přemýšlel o tom, jak do zkratky shrnout to, co elektronická evidence tržeb dnes představuje. Jak ji vlastně charakterizovat. Ukazuje se, že nejvýstižnější definicí je, že je to nepřipravený, diskriminující, nefunkční systém tvořený jen pro odvrácení pozornost od toho, že skutečné peníze leží české státní pokladně někde jinde, na což se ale nechce upozorňovat, protože jedno z těch míst je soukromá pokladnička pana ministra. Říká se tomu "vrtěti psem" a vypadá to, že pan ministr Babiš tady vrtí nejen psem, ale celým stádem psů a doufá, že si proto lidé přestanou všímat toho všeho dalšího.

Jako opozice nesmyslné nápady současné koalice asi nemáme šanci zvrátit. A pokud to vše nevadí koaličním partnerům, je nutné přiznat, že tu dnes diskutujeme nad něčím, co hlasovací mašina tak nějak schválí prostě jen proto, že si to koaliční partner vymínil a koalice jako taková není připravena na jakoukoliv vnitřní diskusi, natož na nějaký spor. Občan prostě bude muset přijmout za své, že pro udržení koalice je potřeba podstupovat i oběti, byť jimi budou občané samotní. Přesto, nebo možná právě proto se domnívám, že naše úloha zde je zcela zásadní a potřebná. Co se chystá, pravděpodobně neovlivníme, máme ale jednoznačnou povinnost na to upozorňovat a varovat před tím. Možná to mnozí lidé nepochopí dnes, možná pro mnohé lidi není elektronická evidence tržeb zásadní otázkou či vůbec tématem, nad kterým by přemýšleli. Tady ale nejde o jednu konkrétní právní normu, jakkoliv je hloupá a zbytečně obtěžující. Tady jde o celý systém, proti kterému zde brojíme a vystupujeme a proti kterému by měl vystupovat a brojit každý rozumně smýšlející občan této republiky, jedno, zda je to ministr, poslanec nebo živnostník. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP