(16.40 hodin)
(pokračuje Klán)

Finsko. Také opět restaurace a bary - kouření je povoleno v oddělených ventilovaných kuřáckých místnostech, kde nesmí být servírováno nebo konzumováno jakékoliv jídlo či pití. V hotelech a ubytovacích zařízeních je kouření povoleno nejvýše v jednom z deseti pokojů určených pro ubytování. Bez ohledu na počet pokojů kouření může být povoleno nejvýše ve třech pokojích určených pro ubytování.

Francie. Restaurace a bary - kouření je dovoleno v oddělených ventilovaných kuřáckých místnostech, kuřácké místnosti nesmí překročit více než 20 procent povrchu pohostinského zařízení a nesmí převýšit 35 m2. Personál a nezletilí nemají dovoleno vstupovat do kuřáckých místností. V hotelech a jiných ubytovacích zařízeních je kouření zakázáno s výjimkou oddělených ventilovaných kuřáckých místností, úplně stejně, jako je to u restaurací a barů.

V Irsku platí v restauracích a barech absolutní zákaz kouření, hotely a ubytovací zařízení - kouření dovoleno ve speciálně navržených hotelových pokojích.

Itálie. Zde na všechny výše uvedené restaurace, bary, hotely a ubytovací zařízení kouření je povoleno pouze v oddělených větraných kuřárnách, které pokrývají méně než polovinu celkového prostoru daného zařízení.

Kypr. Opět zakázáno s výjimkou otevřených vnitřních nebo venkovních prostorů.

Litva. Restaurace a bary - zde je absolutní zákaz, ale platí zde jedna výjimka: kouření je dovoleno ve speciálně pro tento účel založených soukromých doutníkových a dýmkových klubech, kde není povoleno servírování a spotřeba jídla a nápojů. V hotelech a ubytovacích zařízeních - kouření na jednotlivých pokojích je na rozhodnutí vedení hotelu. Ve společných veřejných prostorách hotelu je kouření zakázáno s výjimkou označených kuřáren.

Opět - Lotyšsko, restaurace a bary - opět absolutní zákaz, hotely a ubytovací zařízení - kouření povoleno pouze v označených hotelových místnostech.

Lucembursko. Zde je to rozděleno poměrně obšírněji. Restaurace - zde zákaz kouření v restauracích a čajovnách s výjimkou kuřáren, které pokrývají méně než 1/4 celkového prostoru zařízení a není do nich povolen vstup mladistvým. Bary - zákaz kouření v době, kdy se servíruje jídlo, doba večeře, s výjimkou kuřáren, které pokrývají méně než 1/4 celkového prostoru, takže jako u restaurací. A v hotelech a ubytovacích zařízeních zaměstnavatel je povinen zajistit ochranu svých zaměstnanců před pasivním kouřením, což předpokládá zřízení kuřáren.

Maďarsko Zde platí absolutní zákaz kouření s výjimkou doutníkových salónků v hotelech.

Na Maltě - restaurace a bary - absolutní zákaz kouření, hotely a ubytovací zařízení - zákaz kouření s výjimkou schválených označených kuřáren.

Když se podíváme do Německa, restaurace a bary - existuje zákaz kouření většinou povolující oddělené kuřácké místnosti, výjimku mají malé podniky, které neservírují jídlo. Úplný zákaz kouření však platí na území spolkových zemí Sárska, Bavorska a Severního Porýní-Vestfálska. V hotelech a ubytovacích zařízeních v Německu jsou zaměstnavatelé žádáni, aby své zaměstnance nekuřáky efektivně chránili před tabákovým kouřem a jeho zdravotními riziky. Pokud je to nezbytné, zaměstnavatel musí vydat obecný zákaz kouření nebo umožnit kouření pouze ve vyhrazených místech pracoviště.

Nizozemí. Restaurace a bary - zákaz kouření s výjimkou oddělených kuřáren bez obsluhy, výjimka ze zákazu kouření je udělena samoobslužným barům o prostoru menším než 70 m2. V hotelech - zákaz kouření s výjimkou označených kuřáren.

Nyní se podíváme do většího státu, a to Polska. Restaurace a bary - zákaz kouření s výjimkou kuřáckých místností využívaných pouze ke kouření. U zařízení, kde jsou alespoň dvě místnosti, může být jedna označena jako kuřácká za předpokladu, že je větraná a kouř je odváděn pryč tak, aby nevnikal do jiných místností. Servírování jídla a pití je zde povoleno. Hotely a ubytovací zařízení - je zde opět zákaz kouření s výjimkou v Polsku, a to kuřáckých místností využívaných pouze ke kouření, a majitel zařízení může rozhodnout o povolení kouření na jednotlivých pokojích.

Nyní se podíváme jižněji, a to do Portugalska. Opět restaurace a bary - na prostoru menším než 100 m2 může majitel povolit kouření za předpokladu, že prostor pro kouření je jasně označen, fyzicky oddělen od zbývajících částí zařízení nebo má samostatný ventilační systém a nebo má přímou ventilaci do exteriéru, který je opatřen systémem na extrakci vzduchu. Na prostoru 100 m2 a více může majitel označit 30 % prostoru jako kuřácký. V případě oddělené uzavřené místnosti až 40 % za předpokladu, že jsou splněny výše vypsané podmínky a tento prostor nezasahuje do částí zařízení vyhrazených pouze zaměstnancům nebo do míst, kde se zaměstnanci po celou dobu vyskytují. V hotelech v Portugalsku majitel může povolit kouření za předpokladu, že prostor pro kouření je jasně označen, fyzicky oddělen od zbývajících částí zařízení nebo má samostatný ventilační systém a nebo má přímou ventilaci do exteriéru a nebo je opatřen systémem na extrakci vzduchu. Hotely mohou označit maximálně 40 % celkového prostoru jako kuřácký za předpokladu, že jsou naplněny výše uvedené podmínky.

A nyní do Rakouska, kde jsem si i já bral určitý příklad, protože jsme s Rakouskem historicky nějakým způsobem spjati. Takže Rakousko, v restauracích a barech je zakázáno opět kouření s výjimkami - v prostorech větších než 50 m2 oddělené a úplně uzavřené kuřácké místnosti, které pokrývají maximálně 50 % plochy restaurace určené pro hosty, pokud je v hlavním prostoru zařízení zákaz kouření. Prostory skládající se z jedné místnosti mezi 50 až 80 m2 mohou povolit kouření, pokud majitel může dokázat, že rozdělení restaurace na kuřáckou a nekuřáckou zónu je zakázáno právními zajištěními. Zařízení menší než 50 m2 se můžou rozhodnout, jestli budou plně kuřácká, nebo plně nekuřácká. Těhotné ženy nesmí pracovat v prostorech, kde by mohly přijít do přímého kontaktu s tabákovým kouřem. Práce mladistvých pod 18 let nesmí převažovat v místnostech, kde by mohli být vystaveni tabákovému kouři. V hotelech a ubytovacích zařízeních opět je zákaz s výjimkami - povoleny kuřácké místnosti, které ale musí zaručit, že kouření nebude obtěžovat v protikuřáckých zónách, pokud mají kuřáci vlastní kancelář, která nepřichází do styku s klienty.

V Rumunsku, restaurace, bary a ubytovací zařízení - kuřácké místnosti nesmí zabírat více než polovinu patra a musí být vybaveny funkčním ventilačním zařízením. U zařízení menších než 100 m2 může majitel povolit kouření s jasným označením.

V Řecku: V Řecku platí v restauracích, hotelech a ubytovacích zařízeních úplný zákaz, nicméně v barech - v barech je kouření povoleno v zábavních podnicích větších než 300 m2 s živou hudbou.

Na Slovensku, tam je to opět povoleno s výjimkami, a to: restaurace - kouření povoleno pouze v oddělených kuřárnách, které nesmí pokrývat více než 50 % celkového prostoru zařízení; bary - zařízení, v nichž se nepodává jídlo, se mohou samostatně rozhodnout, zda kouření povolí, či nikoliv. V hotelech - zákaz kouření v místech, kde pracují nekuřáci.

Slovinsko. Restaurace a bary - kouření povoleno pouze v oddělených kuřárnách sloužících výhradně ke kouření. V kuřárnách není povolena konzumace jídla ani nápojů a nesmějí zabírat více než 20 % celkové rozlohy zařízení. Pokud podnik nemá kuřárnu, platí absolutní zákaz kouření uvnitř. Hotely - kouření je povoleno v označených hotelových místnostech.

Španělsko. Restaurace, bary - absolutní zákaz kouření. A je zde jedna výjimka. Kouření je povoleno pouze v soukromých kuřáckých klubech pouze pro členy, které musí být ustanoveny jako legální subjekt, být nevýdělečné a nesmí sloužit k prodeji jakéhokoli zboží. Nezletilým není povolen přístup. V hotelech - kouření může být vyhrazeno maximálně 30 % hotelových pokojů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP