Středa 9. prosince 2015, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

3.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických
pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 407/4/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacím návrhem. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 407/5. Vítám mezi námi senátora Zdeňka Berku a žádám, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženému pozměňovacímu návrhu vyjádřila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová. Žádám, aby ji kolegové nevyrušovali od její práce. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně, já vás ještě přeruším a požádám sněmovnu o klid, aby vás vaši kolegové nerušili. Prosím, pokračujte.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Kateřina Valachová: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych ve stručnosti představila vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o pedagogických pracovnících, který byl vrácen Senátem s pozměňovacím návrhem. Jedná se o ten vládní návrh, který měl zamezit negativní praxi, která spočívá v tom, že je ukončován učitelům pracovní poměr již po deseti měsících a následně je s nimi uzavírán nový pracovní poměr od září následujícího školního roku.

Při projednání v Poslanecké sněmovně došlo také k prohlasování a k podpoře pozměňovacích návrhů, které se týkaly problematiky odborné kvalifikace vybraných kategorií pedagogických pracovníků s cílem zakotvit kvalifikaci absolventů vysokoškolských uměleckých oborů pro výuku umělecky zaměřených předmětů. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyslovilo souhlas, a tedy následně byl také Poslaneckou sněmovnou tento pozměňovací návrh podpořen. Bohužel nedošlo k promítnutí této legislativní změny učiněné až v Poslanecké sněmovně také do ustanovení § 22 zákona o pedagogických pracovnících, a tím pádem Senát zareagoval svým pozměňovacím návrhem. Pokud tedy bude podpořena senátní verze, tak dochází k nápravě nedůsledné úpravy, která by jinak mohla způsobit, že teoreticky by takzvaní výkonní umělci mohli vyučovat i jiné předměty než umělecké. Proto Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy navrhuje schválit zákon ve znění schváleném Senátem Parlamentu České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni. Žádám, aby se za zpravodaje garančního výboru vyjádřila paní poslankyně Nina Nováková, pokud má zájem. Nemá zájem. Dobře. V tom případě otevírám rozpravu a ptám se, jestli pan senátor Berka má zájem vystoupit. Ano. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Zdeněk Berka: Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, vážené poslankyně a poslanci, ten pozměňovací návrh byl předložen výborem pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice jako garančním výborem a současně rovněž ústavněprávním výborem. Důvody, proč pozměňovací návrh vznikl, objasnila paní ministryně, nebudu to opakovat. Skutečně se jedná o jakési nedopatření, že úpravy v těch paragrafech nebyly promítnuty do § 22 odst. 6.

Já bych jenom informoval, jak dopadlo hlasování o tom pozměňovacím návrhu. Ten byl schválen 57 senátory z 62 přítomných, tudíž to byla podpora napříč Senátem. Já bych vás žádal, abyste i vy rovněž podpořili tento pozměňovací návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu senátorovi Berkovi. V otevřené rozpravě se ptám, jestli se někdo hlásí do rozpravy z místa, protože žádnou písemnou přihlášku nemám. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení, ale ještě předtím vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami, abychom mohli po přednesení usnesení hlasovat.

 

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 407/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 407/5."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 160 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 160 z přítomných 161 poslance pro 159, proti nikdo. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění, schváleném Senátem, přijali.

 

Děkuji paní ministryni, děkuji panu senátorovi a končím bod číslo 3.

 

Dalším bodem je bod číslo

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP