(11.30 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Když jsou vám poskytovány sociální služby v domově důchodců, kraj to dotuje. To jsou peníze, které jdou k lidem. To není tak, že teď krajům se vrací peníze, ony si nějaké použijí na svůj vlastní provoz, k lidem se to nedostane. Když jedete po dvojce nebo trojce, tak kraj se stará o její údržbu nebo rekonstrukci. Kde vedou ty dvojky a trojky? Vedou mezi obcemi. Kde jsou ty domovy důchodců? Jsou v obcích. Kde jezdí ty vlaky a autobusy? No vozí lidi z těch obcí. Nestavme obce a kraje proti sobě. Kraje financují služby pro lidi! Tohle jsou peníze, které půjdou k lidem, kteří je potřebují. (Výrazný potlesk z řad sociální demokracie a ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: (Vstupuje do řeči.) Pane premiére, přihlásil jste se k faktické poznámce, musím respektovat i pro vás čas. Mám tuto sérii faktických poznámek: pan Herbert Pavera, Petr Bendl, Zbyněk Stanjura, Michal Kučera, Jiří Dolejš. To jsou teď fakticky přihlášení a potom pan kolega Kalousek také ještě elektronicky... S přednostním právem... V tom případě po panu vicepremiérovi, který se přihlásil s přednostním právem, ale žel faktické ho předběhly. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Herbert Pavera: Děkuji za slovo. Nedá mi to, ale musím vystoupit na pana premiéra. Protože on mluví úplně o něčem jiném. Vždyť tady nikdo neříkal, že my nechceme přidat krajům. Já nevím, jestli tady seděl pan premiér a poslouchal, nebo neposlouchal. Ale asi jste neposlouchal. Protože my jsme všichni říkali, že jsme pro to, abychom krajům přidali! Že víme, co kraje potřebují. Že víme, že ty cesty, zdravotnictví, školství atd... Já osobně jsem to tady říkal.

A jenom řeknu na závěr to, co jsem ještě nechtěl říct. Pane premiére, kdybyste neseděl od roku 1990 tady v Poslanecké sněmovně a byl byste normálně mezi lidmi obyčejnými a pracoval jste na obci, tak byste věděl, co ty obce potřebují. Takže raději už nic jiného neříkejte, protože mluvíte úplně mimo, z cesty! (Rozčileně. Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Herbertu Paverovi. Nyní pan poslanec Petr Bendl taky s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Petr Bendl: Dobře. Tak tedy ještě jednou, protože stokrát opakovaná pravda (lež) se stane pravdou. Nikdo z nás tady nezpochybnil to, že chceme přispět krajům, jenom říkáme, že pokud to nemá být sociálně demokratický dáreček sociálně demokratického premiéra krajům, pak když tedy říkáte, pane premiére - a prosím neodcházejte... (Premiér Sobotka měl namířeno směrem ke dveřím a k lavicím sociální demokracie, kde zůstal stát. Odpovídá mimo mikrofon, že neodchází.) Že jsou to peníze, které byly sebrány... Byly sebrány, protože minulá vláda s nimi počítala na důchody... Protože minulá vláda s nimi počítala na důchody... Protože minulá vláda s nimi počítala na důchody, pane premiére, jo? (Předsedající: Prosím...) A vy říkáte, že na důchody je dost, a říkáte, že je třeba vrátit. A my říkáme ano, a vraťte to i těm obcím. Na co jiného to používají ty obce? Také na domovy důchodců, pane premiére. Také na chodníky. Také na školy. Také na mateřské školy. Tak nebuďte pokrytec a zvedněte ruku za ty obce taky. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak. Nyní pan poslanec Zbyněk Stanjura k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak mohl bych křičet jako pan premiér, ale dělat to nebudu, protože on mě pobavil. On říkal: velmi přesně jsem poslouchal tu debatu. Ale neslyšel ji! Poslouchat a neslyšet nemá žádný smysl.

Pane premiére - a můžu vás nazvat přímo, ale dobře, tak pane poslanče Sobotko prostřednictvím pana místopředsedy, aby to bylo stejné, aby to bylo korektní - zkuste říct, kdo dneska v té debatě řekl, že krajům nemáme přidat. (Premiér Sobotka mimo mikrofon: Ne přidat, ale vrátit.) Vrátit, dobře. Kdo to řekl? Nikdo. Naše návrhy říkají, že nepřidáme obcím a že jim to vrátíme ve třech letech. Je to tak? Je to tak. A jak říkal můj kolega, dlouholetý starosta, kterého jsem tak rozčileného ještě neviděl, a to ho znám mnoho let, Herbert Pavera, tak představte si, že domovy důchodců jsou i městské! Jestli jste dneska jel tramvají nebo metrem, tak to dotuje město Praha. Jestli v Brně jezdíte nějakou tramvají nebo autobusem nebo trolejbusem, tak to dotuje město Brno. Tak vy říkáte, že všechny služby dělají kraje a obce ne. My jsme přece opakovaně mluvili o tom - a je to bod 151... My jsme říkali, proč jsme to udělali. A teď říkáme - když vy rušíte ten důvod, tak to vraťte nejenom krajům, ale vraťte to i obcím. Dokonce jsme tak vstřícní, že to nevracíme krajům v jednom kroku jako vy, ale ve třech letech. A jestli jim to vrátit nechcete, tak sem přijďte a řekněte obce mě nezajímají! Máte na to plné právo. My jim taky nepřidáváme. My jim to vracíme. A ve třech krocích, ve třech letech. A vy neumíte najít 2 mld., přitom máte 1 125 mld výdajů! Umíte zvednout o 9 mld. dotace soukromým firmám, umíte zvednout o 9 mld. platy, ale 2 mld. pro 6 245 obcí najít neumíte! No tak trochu lépe hledejte! To je všechno. (Výrazný potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k této faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Michala Kučery, potom Jiří Dolejš také k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Já děkuji za slovo. Pan premiér vystoupil s tím, že posluchačům do toho vnese jasno, přitom do toho vnesl chaos. Samozřejmě plno už tady zaznělo od mých předřečníků. Domov pro seniory Louny je městská organizace, denní stacionář, městská organizace, dům s pečovatelskou službou, městská organizace. Takže města na sebe přijímají plno těchto služeb, které by třeba měl zajišťovat kraj či někdo úplně jiný. Nicméně to, že ty peníze jdou tam, kam jdou, já bych nevyčítal až tak panu premiéru Sobotkovi, ale ministrovi financí Babišovi. Protože on je ten, který vládne státním rozpočtem, on je ten, který sestavuje státní rozpočet, a on je ten, který brání, aby peníze šly obcím, starostům a českému venkovu. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Kučerovi. Nyní faktická poznámka pana poslance Jiřího Dolejše, k faktické poznámce se připraví i Jan Farský, dále Adolf Beznoska, Herbert Pavera. A prosím, možná že se také vrátíme k řádné rozpravě, kde mám tři přednostní práva. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo. Milé kolegyně, vážení kolegové, trochu mě ta debata zaráží. Máme jednoduchý předklad na stole, a to v rámci rozpočtového určení daní dát krajům navíc 4 mld. V tom je shoda široká od této zdi k této zdi (ukazuje zprava doleva). A opozice si dovolila říci, že by bylo dobré dát obcím ještě dvě miliardičky. Dvě miliardičky z rozpočtu, který má jeden a čtvrt bilionu! Jestli myslíte, že tak křehká stavba návrhu státního rozpočtu to neunese, ano, hlasujte, hlasujte v rámci koaliční svornosti se svým ministrem. Ale snad už jsme všichni vzkázali domů svým starostům, že na ně myslíme. Opozice za těmi dvěma miliardami stojí. Jestli se toho koalice bojí, no tak holt nehlasujte. Ale už mi to připadá poněkud zmatené a zbytečně extendované. Je to jednoduché. Jsou v rozpočtu dvě miliardy, nebo nejsou! Hlasujme! (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Dolejšovi, ale hlasovat nemůžeme, protože musíme pokračovat v rozpravě. Nyní pan poslanec Jan Farský s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji. Já bych jenom v návaznosti na vyjádření pana premiéra chtěl říct, že v obcích platíme mateřské školky, přispíváme na provoz základní školy, opravujeme místní komunikaci, stavíme chodníky, staráme se o veřejnou zeleň, přispíváme sportovním spolkům, kulturním spolkům, sociální oblasti - a tam ty peníze chceme. To nejsou peníze pro starosty nebo pro obce jako nějakou imaginární skupinu. To jsou peníze pro konkrétní potřeby občanů, které aktuálně nejsme schopni v plné fázi a v plné míře uspokojovat. A my chceme, aby lidé mohli žít v kvalitně, dobře a efektivně spravovaných obcích. A tyto finance pomůžou k tomu, aby se v těch obcích každému z těch deseti milionů občanů žilo lépe.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Beznoska také k faktické poznámce. Prosím, máte slovo. (Hluk v sále.)

 

Poslanec Adolf Beznoska: Děkuji za slovo. Také už velmi krátce. Kromě těch činností, které vyjmenoval pan kolega Farský, přidám dopravní podnik atd. Ale to podstatné. Statutární město, trojková obec Mladá Boleslav, přispívá na výkon státní správy 11 % ze svého rozpočtu. A já se ptám proč. Proč se tedy, dámy a pánové, nezaměříme na to, aby to pro ty obce bylo opravdu spravedlivé? Jedná se maximálně až do roku 2018 o 10 mld. korun. A to jsme schopni určitě zvládnout.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. A nyní přednostní práva pan místopředseda vlády, ministr financí Andrej Babiš, poté pan Miroslav Kalousek, pak předseda vlády a potom zpravodaj. Prosím, pane vicepremiére, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP