(19.20 hodin)
(pokračuje Adamec)

Takže já vidím ten problém trochu jinak nastavený, protože z vlastní zkušenosti v třicetitisícovém městě nemám jednoho patologického hráče, ale rozhodně příjemce sociálních dávek, který si občas chodí zahrát, když dostane ty dávky, těch by se napočítalo asi podstatně více.

A k tomuto návrhu zákona. Já si myslím, že situaci zhoršuje, nevylepšuje ji. Já bych si raději fakt počkal. A nelobbuji za nikoho, protože naopak si myslím, mám i trochu podezření, nechci to říkat, že tady se lobbuje za ten internet. Jinak to nevidím. Takže já osobně si myslím, že je namístě toto odmítnout. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě tam bude faktická poznámka pana poslance Brázdila. Abych uklidnil situaci, abychom se zbavili faktických poznámek, přečtu jednu omluvu. Z jednání dnešního dne se omlouvá od 18.30 z důvodu nemoci do 23.45 Kristýna Zelienková.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, kolik stojí lidský život? Lidský život se skládá: trochu bílkovin, stopové prvky, nějaké kalcium apod. Takhle asi není lidský život ohodnocen. Dvacet tři let na letecké záchrance zachraňuji lidské životy. Mě strašně mrzí, když je mezi nimi člověk, který si bere život, protože ty prachy tam naházel. A nabalí na sebe celou rodinu, pozůstalí atd. Já bych se nechtěl na tento problém dívat z pozice daní, peněz, ale z lidského faktoru. Cokoli povede k tomu, že tu bude méně lidí závislých na hazardu, tak budu strašně rád a zvednu pro to ruku. Ne, nelze vyřešit závislost, ani na alkoholu, ani na automatech. Ale my můžeme udělat všechno tak, aby těch lidí, nešťastných, mrtvých, bylo co nejméně. A mně osobně teď je úplně putna, jestli to přinese státu víc nebo míň. Zvedám ruku pro to, co pomůže těmto lidem, aby mezi námi zůstali a užívali si jiných radostí. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Brázdilovi. Ještě faktická poznámka pana poslance Leo Luzara. Prosím, pane poslanče, máte prostor k faktické poznámce.

 

Poslanec Leo Luzar: Dámy a pánové, co mi na tomto návrhu zákona vadí, je jedna věc. Dle mého názoru jde proti duchu toho, co trápí tuto společnost. Tato společnost postupně hrací automaty vnímala a nějak fungovaly. Co se stalo a i historicky je, že začaly vznikat herny. To už není o hracích automatech. To jsou herny, to jsou unimobuňky, ve kterých někdo naskládá deset hracích automatů, jedou nonstop a rýžují na těch lidech a ty peníze z nich tahají. Tady nejde o to, že v hospodě někdo má dva tři automaty a tím si přivydělává ke svým běžným tržbám. Tento zákon právě naopak říká: My ty hospody nechceme, my tam hrací automaty nechceme, my chceme specializované herny, které budou nějak... To já považuji za základní ideovou chybu tady této novely jako takové, nebo tohoto zákona. Že jde proti myšlence, jak regulovat hrací automaty. Prostě my z těch hracích automatů musíme udělat druhotný byznys, ne ten prvotní, protože potom všude bude plošný zákaz. To máme vyzkoušené i v obci, kdy jsme se snažili regulovat hrací automaty podle ulic, ale stojíme proti obrovskému byznysu, za kterým stojí pět šest velkých konglomerátů, které automaty vlastní a rozprodávají je a fungují jako ta síť. A když jsme chtěli omezit toto plošné rozložení pouze na některé ulice, ozvali se ti, kterých se to dotklo, a řekli: Ne, vy jste zainteresováni na tom, my půjdeme proti vám, my to poženeme k soudu, že jste nás podnikatelsky poškodili, a zkuste dokázat, že nejste nijak zainteresováni na tom, že jen někde povolujete a někde nepovolujete. Problém v rámci zastupitelstva byl tak velký, že nakonec jsme se přiklonili k plošnému zákazu hracích automatů na celém území obce. A jiné řešení tady v tomto není. Tento zákon, který tady přichází, řeší jen jednu malou část tohoto problému, a to, že z hospod to dávat pryč a vrací někde herny.

Tady zaznělo dokonce, že to autobusem někde převeze apod. Já si myslím -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, uplynul vám čas k faktické poznámce.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji. Vrací celou situaci možná o 20 let dozadu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Faktická poznámka pana kolegy Volného, potom kolegy Bartoška a pak možná už přihlášky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, pane místopředsedo. Já nemůžu nereagovat na pana kolegu. Já si jeho názoru jistě vážím, nicméně musím podtrhnout, a konzultoval jsem to právě už před lety s panem Nešporem, právě největší škodlivost je to v těch hospodách. Když si někdo chce jít zahrát hazard, tak půjde do sklepa, když se to přežene s různými sankcemi, a dostaneme to do šedé zóny, nebo si prostě dojede kamkoli. Nejhorší je, když si jde někdo na pivo, tam mu to celý den bliká, nebo mladí na diskotéku, a oni tam potom bezděčně začnou házet peníze. Prostě kdo si chce zahrát hazard a musí si sednout do autobusu, který jsem tu možná ne úplně vhodně uvedl, a popojet pět stanic, aby si šel zahrát ten hazard, tak on na to stejně půjde. Nejhorší je to tam, kde jdou na pivu, kde se jdou pobavit, kde jdou načepovat benzin, a tam prohrávají peníze. To je závěr pana Nešpora. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Volnému. Nyní faktická poznámka místopředsedy Bartoška a potom faktická poznámka pana poslance Farského. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ten návrh, abych se k tomu ještě vrátil, neustále diskutujeme. Herní průmysl, tak jak ho známe. Klasické bedny na benzinkách atd. Ale to přerozdělení peněz směrem k obcím je také špatně, protože herní průmysl se vyvíjí tím způsobem, že v současné době je 20 % na on-linech a v horizontu pěti let se to přesuna zhruba v 50 % na on-line sázky. To znamená počítat s tím, že budeme mít peníze do městských rozpočtů na základě povolení výherních hracích přístrojů, je špatně, protože do budoucna se to bude hrát on-line na tabletech, na telefonech a tam dojde k výpadku peněz obcím. To je taky potřeba si asi říci. Díky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Tak ještě jedna faktická poznámka pana poslance Farského. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji za slovo. Já bych jen navázal na slova pana předkladatele, která tu uvedl. On skvěle odůvodnil, proč je potřeba přijmout vládní návrh zákona o loteriích. Ale to jeho odůvodnění vůbec nepasovalo k návrhu zákona, který tu dnes máme schvalovat, a to je ten důvod, proč navrhuji jeho zamítnutí. Protože se tu vypouští mlha, že tato vláda, Poslanecká sněmovna vyřeší loterie. A já se obávám, že to skončí tímto návrhem zákona, protože daně budou vybrány, a jaký bude další zájem na tom, aby byl potlačen hazard a bylo pomoženo hazardním hráčům, kteří už to mají jako závislost? Z toho důvodu navrhuji zamítnutí, protože očekávám, že vláda přistoupí k tomu, co slíbila, a předloží skutečný návrh zákona, který bude reagovat i na to, co zde přednesl jak pan předkladatel, tak pan místopředseda. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě jedna faktická poznámka, tentokrát poslance Matěje Fichtnera. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Matěj Fichtner: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl všechny bojovníky proti hazardu upozornit, že zde máme dvě novely zákona o loteriích. Jedna je od pana poslance Volného, která řeší zdanění, tomu já samozřejmě fandím, pak je tady druhá novela, resp. v pořadí první, která řeší technické záležitosti, která řeší omezení videoloterijních terminálů. Pojďme schválit obě, a máme to za sebou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zejména za dodržení času k faktické poznámce. Můžeme se dostat k přihláškám v normální rozpravě. S přednostním právem pan předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Pokud nikdo další, tak to bude pan poslanec Ivan Gabal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych velmi doporučoval, aby nezapadly ty otázky a argumenty, které položil v diskusi pan místopředseda Bartošek. Já jsem vždycky nervózní, když poslanecká iniciativa mění jakékoli daně. Opozici nic jiného nezbývá. Když to dělají vládní poslanci, tak za tím vždycky vidím snahu obejít RIA, obejít odpovědnost za vyčíslení skutečných dopadů na veřejné rozpočty a celou řadu dalších věcí, které vládní návrh zákona musí mít, včetně řádného připomínkového řízení.

Tady prostě ta zásadní otázka, proč tato velmi jednoduchá novela, čistě parametrická, je předkládána poslaneckou iniciativou vládního poslance, proč není předkládána vládou, je celkem zřejmá. Prostě proto, že Ministerstvo financí zřejmě se chce vyhýbat příslušné kvantifikaci a odpovědnosti za kvantifikaci dopadů této novely. Tady je zcela namístě se zeptat, co vlastně tedy Ministerstvo financí dělá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP