(9.30 hodin)
(pokračuje Chládek)

My máme připravenou alternativu, a protože jsme zodpovědní, paní poslankyně, my máme připravenou alternativu, kdy jednáme s pedagogickými fakultami, jak by probíhala příprava právě učitelek v mateřských školách tak, abychom tam nemuseli dávat specializované pedagogy na jazykovou výuku. Je to ale krok v budoucnu z jednoho prostého důvodu, protože my nejprve z té třetí třídy se musíme dostat jazykovou výukovou do první třídy povinností, aby měli na co navázat v předškolním věku.

Já znám váš názor na jazykové vzdělávání, který jste prezentovala v médiích, byť mi přijde lehkovážný, tak ho respektuji, protože vy prohlašujete, že nejprve se musí člověk naučit pořádně česky, a pak teprve ten cizí jazyk. Já se obávám, že někteří by tedy výuku cizího jazyka nikdy nezahájili. A druhou vaši poznámku, že nejlepší je začít v pubertě. To jsem si taky přečetl a to si myslím, že je příliš pozdě. Jestli si, paní poslankyně, opravdu stále myslíte, že nejlepší je začít s výukou cizího jazyka v pubertě, myslím si, že je to velmi lehkovážné.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Paní poslankyně Fischerová se hlásí s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Jana Fischerová: Příjemné dopoledne vám všem. Pane předsedající, dámy a pánové, podívala jsem se shodou okolností během této písemné interpelace na stránky Poslanecké sněmovny a jsem velmi ráda, že zde můžeme uvítat Herr Robert Forker. Herzlich willkommen bei uns. Čili jsem přivítala studenta právě z Německa. Vím, že je nyní u pana předsedy Poslanecké sněmovny na stáži, a myslím, že to je vzácný příklad. Ještě více, ještě houšť, řeknu, tyto výměny, protože to jsou studenti z Německa, kteří se přihlásili na studium češtiny. A právě toto vidím jako konkrétní příklad a myslím, že to je hlavně pro mládež důležité, aby mohla po celém světě cestovat, studovat jazyky, a je to myslím i důležité pro vztahy mezi politiky. Takže já jsem chtěla s něčím pozitivním vystoupit und schönen Aufenthalt bei uns! Danke schön.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Děkuji. Jinak já jsem o tomto studijním programu včera informoval média na tiskové konferenci, takže doufám, že se ta informace dostala i mezi veřejnost.

Paní poslankyně Putnová faktická poznámka.

 

Poslankyně Anna Putnová: Ještě jednou dobré dopoledne. Ano, já se k těmto svým názorům hlásím a nejsou to názory, které bych měla nepodložené. Vycházejí z odborných pokynů a od lidí, kteří vyučují metodiku výuky jazyků. A trvám si na tom, že pokud je výuka kvalitní, tak v období dospívání je nevhodnější doba pro výuku jazyků. Koneckonců, dokládají to zkušenosti našich rodičů, prarodičů, kteří strávili tzv. na vekslu část prázdnin opakovaně a zvládli jazyk velmi efektivně.

Pokud jde o výchovu v mateřských školách, musím říct, že pokud se budete radit s lektory, kteří budou samozřejmě jazykovou výuku v mateřských školách zajišťovat, tak pochopitelně se dozvíte, že to je ten ideální věk. Ale potom se může stát to, že aprobovaný angličtinář vezme dítě z mateřské školy, protože doma nebude trvale přeučovat výslovnost. Takže bychom si měli tyto věci vyříkat. A jsem přesvědčená, že toto je ryze odborná věc. Patří to na odbornou debatu a já jsem připravena se jí samozřejmě zúčastnit.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. To byla zatím poslední faktická poznámka a nemám ani další řádnou přihlášku. Teď opravdu končím rozpravu. Zeptám se pana poslance Fiedlera, jak máme naložit s touto interpelací. Zda navrhujete nějaké usnesení. (Poslanec Fiedler nenavrhuje.) Dobrá, takže bez usnesení. V tom případě končím projednávání této interpelace a končím i projednávání bodu 124.

Hlásí se pan poslanec Sklenák.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Dobré ráno kolegyně a kolegové. Já si dovoluji vystoupit k pořadu schůze a navrhnout po včerejší dohodě předsedů poslaneckých klubů jednu změnu, a to abychom dnes na 10. hodinu pevně zařadili bod 67, sněmovní tisk 310, což je asociační dohoda s Ukrajinou.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Děkuji. Zeptám se, zda chce ještě někdo vystoupit s nějakým návrhem k pořadu schůze. Pokud tomu tak není, tak já přivolám ještě kolegy z předsálí a budeme hlasovat.

 

Kolega Sklenák navrhuje, aby bod číslo 67, sněmovní tisk 310, byl pevně zařazen na dnešní den na 10. hodinu.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má číslo 82, přihlášeno je 125, pro 79, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Tím jsme tedy upravili program. Nicméně vzhledem k tomu, že je 9.36, tak můžeme pokračovat podle schváleného pořadu. Máme zde pevně zařazené body 73, 115, 79 atd. Takže otevírám bod 73, což je

 

73.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Nagojský protokol o přístupu ke genetickým zdrojům
a spravedlivém a rovnocenném sdílení přínosů plynoucích z jejich využívání,
podepsaný v New Yorku dne 23. června 2011
/sněmovní tisk 345/ - prvé čtení

Prosím pana ministra životního prostředí, aby se ujal slova.

 

Ministr životního prostředí ČR Richard Brabec Dobré ráno, nebo dobré dopoledne, vážené dámy a pánové, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Jsem rád, že se po delší době zase mohu věnovat nějakému svému bodu. Dovolte mi tedy stručně představit vládní návrh na vyslovení souhlasu s ratifikací tzv. Nagojského protokolu o přístupu ke genetickým zdrojům a spravedlivém a rovnocenném sdílení přínosů plynoucích z jejich využívání.

Nagojský protokol byl přijat 29. října 2010 na 10. zasedání konference smluvních stran Úmluvy o biologické rozmanitosti. Česká republika je členem této úmluvy již od roku 1994. Protokol upravuje podmínky pro přístup ke genetickým zdrojům a souvisejícím tradičním znalostem, spravedlivé a rovnocenné sdílení přínosů plynoucích z využívání těchto zdrojů, také zásady pro dodržování těchto podmínek ze strany uživatelů genetických zdrojů a s nimi souvisejících znalostí a v neposlední řadě i zásady pro opatření, jako jsou monitoring, sběr a předávání informací mezinárodnímu informačnímu systému.

Předkládaná mezinárodní smlouva se rovněž zabývá šířením obecného povědomí o významu biodiverzity genetických zdrojů a souvisejících tradičních znalostí budováním kapacit a přenosem technologií v dané oblasti. Účinná implementace protokolu vytvoří předpoklady pro zvýšení právní jistoty a důvěry dotčených subjektů na mezinárodní i vnitrostátní úrovni. Ratifikace této mezinárodní smlouvy je i v zájmu podnikatelských subjektů, jakož i subjektů z oblasti vědy a výzkumu, neboť budou mít pro svoji činnost konkrétní právní rámec pro získávání genetických zdrojů a souvisejících tradičních znalostí v této věci.

Jenom mi dovolte připomenout, že vláda vyslovila souhlas s Nagojským protokolem již 15. září loňského roku a Senát návrh projednal 14. ledna a dal souhlas s jeho ratifikací. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, pane ministře. Prosím zpravodaje pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Václav Zemek.

 

Poslanec Václav Zemek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já budu poměrně stručný. Pan ministr velice důkladně a velice podrobně odůvodnil, takže já na něj navážu a nemohu reagovat nijak jinak než doporučit, aby i Poslanecká sněmovna tento protokol ratifikovala. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP