(9.50 hodin)
(pokračuje Bendl)

Ovšem tenhle ten případ je trošku jiný. Je jiný v tom, že ředitel je zase odpovědný za chod té své instituce. A toto, jak nás ujistil i pan ministr zemědělství, nebyl ředitel, který by měl nějaké zásadní, významné ekonomické či jiné problémy. On prostě asi jednou nekomunikoval nebo hůře komunikoval s náměstkem ministra, což vzhledem k významu té instituce nevím, jestli je dobře pokaždé měnit generálního ředitele takovéto významné státní společnosti, ale zřejmě je to trend, že takto se KDU-ČSL chce chovat. Protože já bych nabídl jiný důvod, proč se tak stalo. Zkrátka a jednoduše se uvolnilo místo pod generálním ředitelem někde na úrovni středního managementu a ministr si řekl: No, to je dobré místo pro lidovce, třeba by se někdo nenašel, tak budeme chtít to výběrové řízení udělat tak, aby se generální ředitel nemohl vzpouzet a abychom byli schopni pod něj dostat člověka, kterého si přejeme my na ministerstvu.

Myslím si, že pan ministr není tak neschopný a tak neznalý situace v KDU-ČSL, aby se teprve dva dny před podpisem jmenovací listiny nebo smlouvy dozvěděl, že zrovna shodou okolností to vyhrál lidovec. (S úsměvem.) Fakt tomu nevěřím. Tak neschopný, pane ministře, nejste. Já myslím, že jste dobře věděl, že to tak je. A že je veřejně známo, že budou probíhat nějaké volby v KDU-ČSL, a je třeba posilovat personální pozice uvnitř KDU-ČSL tak, abychom měli do budoucna silného nového předsedu KDU-ČSL. Ale že k tomu podle mého hlubokého přesvědčení zneužíváte personální řešení situace ve státním podniku, to považuji za lumpárnu, za něco, co se dít nemá. Za to, že slibujete pozice svým členům v jednotlivých státních firmách - to je koneckonců to, co jste před volbami silně kritizovali - to považuji za věc, která je nečestná a nesportovní.

Že samozřejmě pan vicepremiér Bělobrádek teď nemůže dělat nic jiného než hájit toho člověka z lidovců, protože zkrátka jsme před volbami lidovců, a že tady určitě bude plédovat za to, že pan ministr zemědělství vybral toho nejlepšího člověka, protože shodou okolností...

Děkuji, pane vicepremiére. Pan vicepremiér mi tady (z vládní lavice) rovnou odpovídá, že to neví, tak já si taky nemyslím, že pan vicepremiér je tak neschopný člověk, že by nevěděl, že se lidovci někde dosazují do jednotlivých pozic. Opravdu jsem přesvědčený, že je to daleko schopnější člověk a že dobře ví, kde lidovci se hlásí do kterých výběrových řízení, jak vstupují na Ministerstvo zemědělství apod.

Já se téhle otázce budu věnovat více, už se jí věnuji delší dobu, a jsem připraven interpelovat pana ministra zemědělství s touto otázkou, neboť se množí zejména mladí členové KDU-ČSL na Ministerstvu zemědělství velmi rychle, to za prvé. A za druhé, já jsem pana ministra zemědělství interpeloval ve věci výběrových řízení probíhajících v Lesích České republiky. Shodou okolností byla velmi transparentně bez výběrového řízení za 1,9 mil. korun vybrána společnost, která organizuje výběrové řízení. Velmi transparentně byla vybrána ta, co bude transparentně vybírat. Udělejte si obrázek sami. Já sem ten materiál přinesu potom, protože mám pocit, že by se k němu měl i pan ministr zemědělství veřejně přihlásit.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Než dám slovo panu ministrovi, ještě vás seznámím s pár omluvami. Pan poslanec Berkovec od 11 hodin do 13 hodin z důvodu účasti na pohřbu, pan poslanec Sedláček se omlouvá do 11. hodiny, pan poslanec Zavadil ruší svoji omluvu, protože je zde celou dobu přítomen. A pak tady mám omluvu, která pravděpodobně je platná od 11 hodin, protože je to omluva pana ministra dopravy, nového pana ministra dopravy, který mi píše, že bude v 11 hodin jmenován a od té doby se omlouvá. (Smích v sále, volání zprava.) Ano, má vzorný sekretariát. Takže vás informuji, že pan ministr za předpokladu, že bude jmenován (smích), se od 11 hodin omlouvá. To jsou tedy omluvy.

A nyní má slovo pan ministr zemědělství.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Děkuji. Já bych chtěl prostřednictvím pana předsedajícího vám, pane poslanče Stanjuro, poděkovat, protože poprvé jsem od vás slyšel, že jste řekněme svá slova zmírnil a za něco se omluvil. Takže beru to ve vztahu k těm věcem, které tam zazněly, a vážím si toho. S panem náměstkem Kendíkem si tu situaci proberu, proč ta odpověď nešla, a pokusím se zjednat v té věci nápravu, aby to byl standardní postup.

Musím se přiznat, že je pro mě dost zarážející, pánové oba dva poslanci prostřednictvím pana předsedajícího, způsob uvažování a vaší logiky v tom slova smyslu, že já tady naplňuji nějakou personální politiku KDU-ČSL. Já musím tedy říct, jestli vy takto argumentujete, tak si říkám, jak hluboko pod kůži se tato praxe musela dostat za vašeho ministrování, protože když si proberu všechny klíčové personální změny, které jsem dělal, tak si myslím, že toto je možná první případ, kdy nastoupil na pozici ředitele nějaké mé podřízené organizace v rámci resortu člověk, který je člen KDU. Mně by bylo úplně jedno před tím podpisem, jestli pan Pagáč je člen ODS, TOP 09, ČSSD, ANO nebo KSČM. Opravdu mně to bylo jedno. V té komisi seděli lidé z akademické sféry, odborníci vodohospodářství a ti dali ministru nějaké doporučení. Takže tady opravdu si vyprošuji tuto argumentaci.

A já jsem to nechtěl použít. Ale teď to použiju, aby všichni ostatní poslanci si možná rozšířili obzory, proč tu debatu tady vedeme. Je problém také třeba v tom, že bývalý generální ředitel pan Krajíček je člen ODS a bývalý poslanec? Byl vybrán v roce 2011 na základě výběrového řízení? Takže já bych stejně mohl ty argumenty tady otočit, kdybych tady byl ve Sněmovně jako poslanec v roce 2011, a ptát se úplně stejnou rétorikou, jako se ptáte vy teď mě. A já jsem to nechtěl udělat, ale musel jsem to udělat proto, aby ostatní poslanci, kteří třeba nemají tuto historickou souvislost, pochopili možná, proč tu debatu tady dneska vedeme.

Takže tolik reakce k těmto věcem. Myslím, že to, co jste vy zmínili, jsem teď shrnul v tom podstatném.

Ještě řeknu jednu věc. Kdybych chtěl postupovat v té logice, jako vy uvádíte, ve vztahu k nějaké personální politice, tak s ohledem na šíři toho resortu to můžu dělat úplně jiným způsobem a v jiné rovině. Já jsem první ministr, který teď přišel po dlouhé době a který upravil vnitřní řád na ministerstvu. A požaduji, aby na každou pozici na resortu bylo vypsáno výběrové řízení, jedině v situaci, pokud nepřijde ředitel odboru a nepožádá mne o výjimku. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Nyní faktické poznámky, ještě než vystoupí pan vicepremiér. První faktická je pan poslanec Stanjura, po něm pan poslanec Laudát a pan poslanec Kučera. Všechno faktické poznámky.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak ještě 27 dnů a už to nebudete muset řešit. Podle nového služebního zákona to bude řešit u vás tajemník a nebudete si tady říkat - já jsem zařídil, aby takové či onaké bylo výběrové řízení. Máme na to služební zákon.

Vy jste to celé otočil. Já jsem se ptal, proč jste férově neřekl, proč jste vyměnil ředitele. A jen tak mimochodem, a opravdu jsem na tom nebazíroval, jsem se nenavážel do toho, kdo je nový. Mě zajímá, proč jste nenapsal pravdu do té odpovědi. Dvakrát jsem se dneska zeptal, ať mi uvedete příklad té špatné komunikace se samosprávou nebo s podřízenými, ani jednou jste mi neodpověděl a vytahujete staré věci.

Já si myslím, že o tom, jestli bylo dobré rozhodnutí Ing. Krajíčka jmenovat do té funkce, jsou jeho výsledky. Tak jak jsem řekl, že pana Pagáče budu hodnotit až po nějaké době. Jestli bude mít dobré výsledky, tak klidně řeknu, že je dobrý ředitel. A ani jednou jsem neřekl, že bude špatný nebo že jste špatně vybrali. To jste si zase otočil k tomu, abyste mohl tady vést nějaké politické hrátky.

Kdybyste sem chodil, pane ministře, častěji, tak byste věděl, že to není poprvé, co jsem se omluvil. Člověk se někdy splete, někdy se nechá unést. Takže nejste ani první a obávám se, že ani poslední, že se zase nechám někdy unést nebo někdy nebudu mít přesné informace. Pokud je nemám, tak nemám žádný problém se omluvit. Přijde mi to úplně normální. Nedělám z toho žádnou vědu. A říkám, není to za tím řečništěm ani poprvé a bohužel ani naposled, jak se znám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP