(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, byla vznesena námitka. V tom případě o ní nechám hlasovat. (V sále je velký hluk a neklid!)

Mám zde požadavek na odhlášení. Všechny vás tedy odhlásím. Požádám vás o přihlášení do systému. Každopádně po zvážení všech okolností a poté, co jste to, pane poslanče, přednesl takto z jednacího řádu, tak dovolte, kolegyně a kolegové, abych se omluvil, protože jednací řád mluví jasně. Z toho důvodu já tento bod ukončuji, protože jednací řád jasně hovoří, že jestliže je po hlasování, nelze otevřít rozpravu. V tento moment mohou vystupovat pouze lidé s přednostním právem.

S přednostním právem zde mám přihlášené dva poslance, pana předsedu Kalouska a pana ministra Hermana. Máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, odpusťte, ale za klub TOP 09 se musím důsledně ohradit proti tomu, že by se snad jednalo o předvolební klání, jak řekl pan ministr Herman, nebo že by se snad jednalo o hrabání v minulosti, jak řekl pan poslanec Kováčik, tudíž zbytečně ztracený čas. Nejedná se o nic jiného než o zápas o budoucí charakter demokracie, který tady nabývá nebývalých forem. Odkazuji se na svoji první řeč týkající se celé řady případů, kdy za přímé asistence vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL se dostávají do významných pozic temné postavy minulosti. A protože se do nich dostávají teď, jde samozřejmě i o budoucnost.

Není tak úplně velký problém pro stranu lidovou, která sice v pozměňovacím návrhu, protože dobře ví, že za ni zaskočí komunisti, zvedne ruku pro, ale potom, když na jejích hlasech záleží, zda bude, či nebude zrušena lustrační povinnost pro členy vlády, nemilosrdně zvedne ruku proti. Tady si troufnu říct starý lidovecký bonmot, že KDU-ČSL v tomto případě opět řekla své zásadní, nekompromisní, jasné, zásadové možná. Nejde zdaleka jenom o lex Babiš. Nejde zdaleka o lex Babiš Andrej, nabádá mě pan poslanec Hájek. Na tom by se totiž stejně nic nezměnilo. Pan ministr Babiš je členem vlády, vládě nevadilo, že je porušen určený a platný zákon a že vzkázala veřejnosti: my zákony dodržovat nemusíme, když se nám nehodí - ale jde přesně o tu budoucnost. Byla otevřena možnost, aby jakýkoliv, i nejvyšší důstojník Státní bezpečnosti, bývalý člen Ústředního výboru KSČM, aby prostě kdokoliv, kdo neměl tímto zákonem přístup ani do státní správy, měl přístup do ministerského křesla.

Pan poslanec Babiš Andrej byl alespoň zvolen, to znamená, může se přes porušování zákona hypoteticky odvolat na to, že dostal důvěru lidí. Ale v našem ústavním systému ministr nemusí mít poslanecký mandát. To znamená, že ten nejhorší bolševický šmejd může být po odhlasování tohoto zákona kdykoliv jmenován třeba ministrem vnitra. A pokud mi někteří z vás, vážení vládní poslanci, na to řeknou, že se to nemůže stát, tak proč by se to nemohlo stát? Ještě před dvěma lety jsem si nedokázal představit, že bývalý důstojník Státní bezpečnosti může být náměstkem policejního prezidenta. Za vaší vlády to možné je. No tak proč by za rok nemohl být největší bolševický šmejd ministrem vnitra? To jste otevřeli tímto hlasováním.

Až někdo, kdo pronásledoval pátera Líznu, až někdo, kdo byl předseda krajského výboru KSČ, až někdo, kdo týral lidi a ničil jim životy, se stane ministrem, tak pane ministře Hermane prostřednictvím pana předsedajícího, řeknu, že to bylo díky vám, protože jste zaujali, jak vy sám jste řekl, a nepřestali jste hájit křesťanskodemokratické principy. Já bych vás velmi snažně chtěl poprosit, opravdu vás snažně poprosit, na křesťanskodemokratickou politiku monopol nemáte. Na lidovectví ano. Říkejte prosím zásadně lidovecké principy! To všichni budou vědět, o co jde. (Potlesk poslanců TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Další s přednostním právem je pan ministr Herman.

 

Ministr kultury ČR Daniel Herman Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, zazněla tady celá řada výroků, některé i na moji adresu.

Ano, já jsem byl tři roky ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů. Nechtěl jsem to tady rozebírat, ale musím říci pravdivě, že v té těžké bitvě, v tom pobytu na frontě, ve které jsem se pohyboval až do svého sestřelení na jaře loňského roku, jsem bohužel v řadách TOP 09 s jedinou výjimkou pana předsedy Schwarzenberga nenašel oporu. A je mi velmi líto, že tehdejší ministr financí pan poslanec Kalousek si nenašel ani pět minut čas, aby mě tehdy vyslechl na mé opakované žádosti! A bohužel díky právě straně TOP 09 byli do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů zvoleni lidé, kteří nesou přímou odpovědnost za destrukci této instituce a za problémy, ve kterých se topí dodnes! Byly to pouze dvě politické strany, ve kterých jsem tehdy cítil oporu. Byla to moje KDU-ČSL, tedy křesťanská demokracie, a také ODS. Toto je třeba říci. TOP 09 bohužel mezi ně nepatří. Ale musím také spravedlivě říci, že to byli i někteří především senátoři ČSSD, takže tato věc je mnohem složitější, než jak by ji chtěl někdo vidět.

Já tady nechci mluvit jako nějaký namyšlený člověk. Ale mohu s naprostým klidem každému předložit veškeré kapitoly svého života. A právě proto si myslím, že mám jisté právo - protože jsem také trávil jistý čas s příslušníky Státní bezpečnosti, kteří na mě mířili samopalem a pistolí, a vím, že bylo možné čas také prožít příjemněji než takto -, mám, myslím si, právě na základě této zkušenosti právo se k těmto věcem vyjadřovat. A myslím si, že určitý nadhled a dávání určité šance k obrácení, jak jsem tady o tom hovořil, je důležité. Tyto křečovité výkřiky nejsou nic jiného než pouhý předvolební boj! A znovu to opakuji! Protože strany, které nemají co nabídnout, se musejí chytat těchto virtuálních témat. Znovu říkám, naše křesťanskodemokratická filozofie je tady sto dvacet let! My se k ní hlásíme a dokázali jsme, že jsme schopni se z vlastních chyb poučit. A já jsem přesvědčen o tom, že i do budoucna jsme garancí těchto jistot. Nepotřebujeme se křečovitě vymezovat, vykřikovat, nebo někým opovrhovat! Je třeba si dávat šanci.

A ten, k jehož odkazu se hlásíme, Ježíš z Nazaretu, řekl: "Kdo jsi bez viny, hoď první kamenem." Takže prosím ty, kteří nejvíce křičí, aby ty kameny zvedli. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO a ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Další s přednostním právem je pan poslanec Mihola. Po něm pan předseda Kováčik, po něm pan předseda Okamura. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP