(11.00 hodin)
(pokračuje Klán)

Já nyní určitě přejdu ještě ke komentáři k podaným pozměňovacím návrhům.

Já bych tady chtěl upozornit na jeden pozměňovací návrh, který zde podal pan poslanec Zavadil. Ten podal pozměňovací návrh, podle kterého by měly vzniknout nové správní úřady. To by znamenalo, pokud by ten odstavec - myslím, že to je paragraf, abych vám to řekl naprosto přesně, je to § 3, kdy se tam říká, že správním úřadem pro účely tohoto zákona je ministerstvo a jiný správní úřad, jestliže je zřízen zákonem a je zákonem výslovně označen jako správní úřad nebo orgán státní správy. Odstavec 2: Další institucí pro účely tohoto zákona je instituce, o které to stanoví jiný zákon, vykonává-li činnost podle § 5. Paragraf 5 jsou tzv. obory služby. Takže služba pro stát. Mezi tyto obory služby patří i audit nebo nezávislá kontrola. A pokud by tento odstavec prošel a byl tady schválen, bude to znamenat, že tento zákon se bude vztahovat i na úřady typu Nejvyšší kontrolní úřad, Grantová agentura ČR nebo Tisková agentura ČR, ale i mnoho dalších. Na to chci upozornit, že pokud toto bude schváleno, pak se nesmíte divit tomu, že dojde k dalším zmatkům. A proto já jsem podal pozměňovací návrh, kde jasně z působnosti tohoto zákona vyjímáme Nejvyšší kontrolní úřad, protože ten má být ze zákona, a samozřejmě i z Ústavy, hlavy páté, nezávislý. Pokud bychom samozřejmě tento odstavec, pozměňovací návrh pana poslance Zavadila, schválili, znamenalo by to, že služební zákon se na tento úřad vztahovat bude. Já jsem v pátek mluvil s panem prezidentem NKÚ Kalou, ten mi samozřejmě poděkoval za to, že mám určitou snahu a péči o jejich úřad se starat, vyměnili jsme si stanoviska a upozornil jsem ho, aby upozornil své legislativce, že je tam podán tento pozměňovací návrh, který by znamenal, že se tento služební zákon na ně vztahovat bude. On sám byl překvapen. On o tom ani nevěděl, zde je to chyba nějakým způsobem v komunikaci. Samozřejmě Ministerstvo vnitra požádalo Nejvyšší kontrolní úřad o stanovisko, ale k mým pozměňovacím návrhům, ale už zapomněli na pozměňovací návrh pana poslance Zavadila, takže si myslím, že tady asi nastala někde chyba v komunikaci, a proto já na to tady upozorňuji, abyste o tom všichni věděli, o čem budete hlasovat.

Pokud jde o určité věci pozměňovacích návrhů z Občanské demokratické strany, já už jsem tady říkal ve své technické a faktické poznámce, že jejich pozměňovací návrhy prostě nepodpoříme. Podle nás, když dáme možnost, aby soukromé vysoké školy - všechny, to znamená jak státní, tak soukromé -, mohly provozovat tu úřednickou zkoušku, tak dojde k tomu velkému byznysu u těch soukromých škol. Soukromé školy si to nechají zaplatit. Ať to dělají státní školy, máme tady dost státních škol, máme jich poměrně hodně, skoro v každém krajském městě je univerzita nebo nějaká její pobočka, a máme tam opravdu odborníky. Tak nevidím důvod, proč by se z toho měl dělat další byznys, z tohoto zákona.

Pokud jde o tu rotaci, co se tady už mnohokrát zmiňovala, to už jsem zmiňoval.

Pokud jde o určité další výjimky, to znamená, na koho se ten zákon vztahovat má a na koho se vztahovat nemá. Samozřejmě podpoříme pozměňovací návrh paní poslankyně Kovářové, která vyjímá z působnosti tohoto návrhu zákona předsedkyni, nebo předsedu správně, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. To podpoříme, protože podle nás, a já jsem s paní Drábovou rovněž mluvil - požaduje, aby ona byla vyjmuta z tohoto zákona. Protože pokud jsou v § 2 odst. 1 umožněny výjimky, včetně předsedy ČSÚ a dalších, protože jsou nějakým způsobem jmenováni, ať vládou, nebo prezidentem, tak jsem i já podal pozměňovací návrh, který říká, že zákon se nebude vztahovat na další volené funkcionáře nebo nějakým způsobem jmenované funkcionáře. Ať se jedná o Český úřad zemědělský a katastrální, Státní úřad pro jadernou bezpečnost nebo Státní báňský úřad, a jak to je přesně podle kompetenčního zákona uvedeno.

Na tom jsme se na těch politických jednáních, která probíhala v minulých měsících, domluvili. Nicméně koalice strachu ustoupila pravicové opozici a na naše pozměňovací návrhy nereflektovala. A jak jsem se dneska dozvěděl, tak u všech mých pozměňovacích návrhů je uvedeno negativní stanovisko.

Pokud jde ještě o nějaké způsoby, jak tento zákon vylepšit, my si myslíme, že už není čím ho vylepšit, jedině zhoršit. On už je sám o sobě špatný. Už jenom je špatný tím, jakým způsobem byl tady projednáván. Byl to poslanecký návrh pod tlakem podmínky prezidenta Miloše Zemana, aby byl ministrem financí jmenován Andrej Babiš. Poté se půl roku připravuje komplexní pozměňovací návrh, který potom přijde na pořad jednání. Máme tady červen, pak je tady červenec, my to schvalujeme ve třetím čtení a probíhají obstrukce. Obstrukce budou zrušeny za předpokladu, že se vypustí Generální ředitelství státní služby. K tomu nakonec došlo.

Samozřejmě my jsme v dobré víře předložili pozměňovací návrhy, nejenom my, ale by to i hnutí Úsvit, a jejich pozměňovací návrhy nebyly reflektovány. Což si myslím, že je veliká škoda, protože my jsme byli ochotni kvalitně pracovat na tomto zákonu, protože pokud nemá dojít k jeho novelizaci při příštích volbách do Poslanecké sněmovny, jak jinak bychom to udělali než vlastně shodou tady v Poslanecké sněmovně. A když jsem se pak ještě dozvěděl, že to není předjednáno v Senátu, a pan prezident říkal, že dá eventuálně veto na tento zákon, tak je vidět, že ten zákon není sám o sobě kvalitní. Já chápu, že služební zákon potřebujeme. Jsme jedinou zemí v Evropě, která tuto úpravu nemá v účinnosti. Má ji schválenou, ale nemá ji účinnou. Takže my jsme opravdu zase Kocourkov. Opravdu jsme lidově řečeno Kocourkov. A jestliže se toto nezlepší, tak pak se nedivme, že obraz politiky v České republice bude jenom horší. Protože pokud nenajdeme tu komunikaci, a ta komunikace, musím říct, že je o něco lepší, než byla v minulé Poslanecké sněmovně, protože já jsem tady už seděl v minulé Poslanecké sněmovně, kdy vládla právě neoliberální pravice, a ta komunikace byla opravdu hrozná, ti si opravdu hráli na svém písečku. A byli to právě oni, které dohnal stín služebního zákona z roku 2002, kdy nebyla nabyta účinnost, protože dosazovali ty své kamarády na ústřední orgány státní správy, různé trafiky a další věci. Takže to právě zapříčinilo pád minulé vlády. Opravdu to tak bylo.

Takhle bych ve stručnosti okomentoval naše stanovisko. Ale než to úplně celé ukončím, tak bych zde rád načetl jednu legislativně technickou úpravu. Já se zeptám pana předsedy, jestli ji můžu načíst teď. (Předseda pan Hamáček: Ano.) Jedná se o pozměňovací návrh pana poslance Snopka, který měl svůj pozměňovací návrh napsán ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu z června. Tady opět vidíte, že když někomu pošlete nějaký pozměňovací návrh - komplexní, a pak se ještě celé tři měsíce předělává, a chcete znát nějaké stanovisko nějakého úřadu, tak oni se vám vyjadřují k tomu, co mají. A to jste mohli vidět i u pana prezidenta, protože on si tady pletl paragrafy. Já si myslím, že si je nepletl, ale že měl stále starou verzi.

Jedná se o to, že pan poslanec Snopek načetl pozměňovací návrh, kde uvádí, že dosavadní § 200 se přečíslovává na § 201. Přičemž § 200 byl zrušovacím paragrafem, tedy předposledním paragrafem před posledním paragrafem o účinnosti. Ale to spadlo všechno pod stůl, takže my to napravujeme, nebo pan poslanec Snopek to napravuje následujícím způsobem, a to legislativně technickou úpravou, že - předmětné ustanovení se vkládá za § 169 jako nový § 170 a následující paragrafy se přečíslovávají. Jedná se o jednoduchou legislativně technickou úpravu, abychom tento pozměňovací návrh mohli podrobit hlasování.

A nyní úplný závěr. Jak už jsem zde ve svém vystoupení řekl, klub KSČM nepodpoří tento služební zákon. Ne snad proto, že i když projdou naše pozměňovací návrhy - tak my to stejně asi nepodpoříme už jenom proto, jakým způsobem se to projednávalo, kdo všechno byl zván na ta jednání a jakým způsobem byly reflektovány naše připomínky. Já vám děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Předtím, než dám slovo panu poslanci Fiedlerovi, ještě pár oznámení. Za prvé paní poslankyně Maxová - náhradní karta č. 9, potom paní poslankyně Dobešová se omlouvá z dnešního jednání do 12 hodin z pracovních důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP