(12.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Nyní se budeme zabývat přikázáním výboru školskému.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 104. Ptám se, kdo je pro přikázání výboru pro školství, mládež a tělovýchovu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 104. Z přítomných 178 pro 114, proti 40. I tento návrh byl přijat.

 

A poslední návrh - na přikázání výboru pro zdravotnictví.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 105 a ptám se, kdo je pro zdravotní výbor. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 105. Z přítomných 178 pro 45, proti 105. Tento návrh nebyl přijat.

 

Návrh na prodloužení lhůty k projednání nebyl podán, takže můžu konstatovat, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru sociálnímu, stálé komisi pro rodinu a rovné příležitosti, výboru pro školství, mládež a tělovýchovu. Lhůta k projednání zůstává 60 dní. Děkuji paní ministryni, děkuji paní zpravodajce a končím tento bod. Zároveň předám řízení schůze - ale ještě předtím pan předseda klubu sociální demokracie. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že právě skončený bod nám zabral celé dopoledne oproti předpokladům, tak si dovolím přijít s procedurálními návrhy. Jednak abychom všechny body, které byly pevně zařazeny na dnešní dopoledne, zařadili ve stejném pořadí na dnešní odpoledne po bloku voleb. A současně abychom podle § 95a jednacího řádu vyslovili souhlas s tím, že budeme dnes jednat o návrzích zákonů ve třetím čtení i po 14. hodině.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Hezké dobré poledne, milé kolegyně, milí kolegové. Já to beru jako dva procedurální návrhy pana předsedy poslaneckého klubu ČSSD Sklenáka, o kterých dám bez rozpravy hlasovat.

Takže první návrh je - jednací řád umožňuje, že ve zvláště odůvodněných případech můžeme přesunout blok pevně zařazených bodů dnes po 14. hodině 30. minutě. Ty pevně zařazené body, které byly zařazeny na dnešek dopoledne.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro? Pardon. Prohlašuji toto hlasování za zmatečné. Mám tu technickou poznámku pana poslance Bendy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Omlouvám se, pane předsedající, nechci to komplikovat. Ale nejprve se musí hlasovat o tom, že se jedná o zvlášť odůvodněný případ, a pak můžeme hlasovat o zařazení. Protože se jedná o jiné zařazení než ráno během první půlhodiny.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Beru to jako připomínku, se kterou se pan navrhovatel ztotožňuje. Takže nejprve budeme hlasovat, abychom o třetích čteních návrhů zákonů hlasovali i po 14. hodině podle § 95a jednacího řádu.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, prosím, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 107. Přihlášeno je 177 poslankyň a poslanců, pro 132, proti 2. Tento návrh byl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o druhém procedurálním návrhu, a to je, abychom pevně zařazené body z dnešního dopoledne přesunuli jako pevně zařazené body dnes po 14.30. (Připomínky ze sálu.) Tak zněl návrh pana předsedy Sklenáka. Domluvte se, hoši. Prosím, technická poznámka pan poslanec Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Teď musí prosím proběhnout dvě hlasování. První hlasování je to, že se jedná o zvlášť odůvodněný důvod, kterým je zřejmě to, že jsme čtyři hodiny mluvili o dětské skupině. A druhý teprve, že se tyto body zařazují na odpoledne. Nejprve se musí odhlasovat, že jde o zvlášť závažný důvod.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Dobře. Ptal jsem se pana navrhovatele, jestli jsou hlasování dvě, ona jsou tedy tři. Přikročíme tedy k druhému.

 

Je tady návrh na to, pokud si to pan předkladatel osvojuje, abychom hlasovali o tom, že přesunutí pevně zařazených bodů je ze zvláště závažného důvodu.

O tomto zahajuji hlasování. Kdo je pro, prosím ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 108. Přihlášeno je 178, pro 126, proti 1. Ten návrh byl přijat.

 

Přikročíme ke třetímu procedurálnímu návrhu a to je to, aby pevně zařazené body, které byly zařazeny pevně na dnešní dopoledne, byly přesunuty. Pokud nebudou projednány do 12.30, budeme o nich pokračovat po 14.30. (Poslanec Sklenák připomíná, že po bloku voleb.) Po bloku voleb. Ten je ale v půl jedné. Děkuji.

Takže o tomto zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 109. Přihlášeno 178 poslankyň a poslanců, pro 145, proti 1. Tím jsme se vyrovnali s procedurálními návrhy.

 

Budeme pokračovat bodem číslo

 

35.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou
a Slovenskou republikou o vzájemném uznávání rovnocennosti dokladů
o vzdělání vydávaných v České republice a ve Slovenské republice,
podepsaná v Praze dne 28. istopadu 2013
/sněmovní tisk 134/ - prvé čtení

Předložený návrh uvede ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. Ten ale není přítomen, takže se ho ujme pan ministr životního prostředí. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Richard Brabec Vážený pane předsedající, dámy a pánové, asi vás překvapuje, že mě vidíte u tohoto pultíku v této souvislosti. Ono vás za chvilku bude překvapovat, že mě uvidíte i v jiné souvislosti. Mě požádal pan ministr školství Chládek, abych uvedl tento bod, takže rád tímto činím.

Vláda České republiky svým usnesením č. 784 ze dne 16. října 2013 vyslovila souhlas se sjednáním Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o vzájemném uznávání rovnocennosti dokladů o vzdělání vydávaných v České republice a ve Slovenské republice. Tato smlouva byla podepsána v Praze dne 28. listopadu minulého roku a nyní se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s její ratifikací.

Smlouva upravuje zejména uznávání rovnocennosti dokladů o vysokoškolském vzdělání, dokladů o vědeckých hodnostech a titulech včetně práva užívat tento titul na území státu druhé smluvní strany. Ve smlouvě je upraveno rovněž uznávání rovnocennosti dokladů o ukončení vzdělání na základních, středních a vyšších odborných školách, které jejich držitele opravňují k přístupu k vyššímu stupni vzdělání ve státě druhé smluvní strany. Smlouva zároveň umožňuje držitelům dokladů o vzdělání s titulem používat příslušný titul i ve státě druhé smluvní strany.

Smlouva má nahradit Dohodu mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky o vzájemném uznávání rovnocennosti dokladů o vzdělání vydávaných v České republice a ve Slovenské republice, která byla publikována ve Sbírce mezinárodních smluv pod číslem 33/2001 Sb. a je stále platná. Důvodem pro sjednání smlouvy je zejména neaktuálnost stávající dohody vzhledem k odlišnému vývoji vzdělávacích systémů a změnám v legislativě v zemích smluvních stran. Návrhy na uzavírání ekvivalenčních mezinárodních smluv směřují k ulehčení situace jednotlivých žadatelů i k odstranění významné překážky dalšího rozvoje akademické mobility, která v kontextu Evropské unie představuje významnou vzdělávací prioritu.

Předkládaná mezinárodní smlouva je v souladu s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva. Neporušuje práva a závazky států smluvních stran vyplývající z uzavřených mezinárodních smluv. Předloženou smlouvu je proto třeba na české straně klasifikovat a vnitrostátně projednat jako mezinárodní smlouvu prezidentského charakteru. S ohledem na článek 49 písm. a) Ústavy České republiky je k ratifikaci smlouvy třeba souhlasu obou komor Parlamentu České republiky.

Provádění smlouvy bude na české straně zabezpečovat především Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Dotčena bude i působnost Ministerstva vnitra, Ministerstva obrany a Ministerstva zdravotnictví. Provádění smlouvy nevyvolá další nároky na státní rozpočet ani na ostatní veřejné rozpočty.

Děkuji vám za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP