(16.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď tady mám faktickou. Je to faktická pana poslance Stanjury, takže mu ještě uděluji slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Když už vedeme předvolební kampaň v této schůzi, tak mi to nedá, abych na svého bývalého koaličního kolegu nezareagoval. Slyšeli jsme tady vzletná slova o tom, jak zápas, jsme připraveni vést atd. Vzpomeňme si, jak to bylo s tím hlasováním, když jsme hlasovali o důvěře Rusnokově vládě. Ta důvěru nezískala. Já nechci zpochybňovat, že dva naši bývalí členové nedodrželi to, na čem jsme byli dohodnuti. V žádném případě. Je mi to líto víc než ostatním z jiných politických stran, protože pak jsme snadný terč, když říkáme: vy jste neměli pořádek a vaši dva to zapříčinili. Nicméně my jsme ten zápas vzdali bez boje. Vzdali jsme ho, protože je první pokus, je tady vláda, která nezískala důvěru, Ústava na to myslí, nic jsme nevyzkoušeli, máme pocit, že není většina. Nevyzkoušeli jsme to v aktivním hlasování. Sami sebe my, bývalá koalice, jsme vehnali do pasti, že v hlasování, v kterém jsme nepotřebovali 101, jsme říkali, že potřebujeme 101. Přece naším cílem v té době bylo jasně říct "my tuto vládu nepodpoříme", my jsme to taky tak dodrželi, ano, dva naši poslanci se ztratili z hlasování, je to stejné v mém podání, jako kdyby hlasovali pro. Nicméně ten účel byl splněn, pro který jsme přišli.

Takže já bych byl rád, abychom si nevytvářeli a tady nevedli předvolební řeči o tom, kdo víc a který zápas se hraje. Já myslím, že voliči pravice si to nepřejí. Vy jste se dohodli a je to vidět, kdo podepsal ten papír. Dneska bylo poměrně bizarní, když paní předsedkyně říkala: pojďte, ať promluví zástupce navrhovatelů - sociální demokrat, zástupce topky, komunista a véčkař. Vy jste řekl správně: ty volby, o tom, že budou, rozhodl váš klub s odůvodněním, že není většina, a vy jste to nevyzkoušeli. V tom hlasování, o které šlo, Rusnokova vláda důvěru nezískala. Bylo to 93:100, pokud mě paměť neklame.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Kalousek se hlásí s faktickou také. Uděluji mu slovo na faktickou.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Omlouvám se všem kolegům za stručnou odpověď. Omlouvám se i vám, pane kolego. Já vím, že vy osobně za to nemůžete, ale vy přece dobře chápete, že v okamžiku, kdy jsme se společně zavázali, že spolu do tohoto zápasu jdeme, a na první dobrou dva vaši lidé selžou, tak je to prostě totální ztráta důvěry. Že není možné prodlužovat politickou krizi čekáním na to, kteří dva jiní prodají příští zápas a kteří dva další prodají příští zápas. Já pevně věřím, že se možná za ty principy, o kterých hovořila paní poslankyně Wenigerová, opět sejdeme s lidmi, kteří zápasy neprodávají, ale vy je teď mezi sebou máte, a proto ta stojednička neexistuje.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď nevím, jestli je to faktická - pan poslanec Bárta. Je to faktická. Pan poslanec Stanjura ne. Taky? Takže nejdřív pan poslanec Bárta a pak pan poslanec Stanjura. Takhle mám faktické, kterým musím dát prostor. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Bárta: Opravdu faktické poznámky. Za prvé, když tady zaznívá "dva vaši poslanci selžou", připomínám slova pana prezidenta, který říkal, že to nebyla Nečasova koalice, ale Kalouskova koalice.

Za druhé mám potřebu připomenout, že vzpomeňme si na hezké heslo, že kdo čím zachází, tak taky schází. Vzpomeňme si na velmi velkou nabídku Miroslava Kalouska pro Kristýnu Kočí, vzpomeňme si tedy na to, kdo prodával zápasy a kdo s tím v tomto volebním období začal.

A nakonec mi dovolte připomenout ještě třetí zásadní poznámku. V momentu, kdy tady pan Kalousek straší svojí Barbuchou v podobě pana Zemana, tak bych rád připomenul to, že ta reálná podstata v tomto směru není pan prezident Zeman, ale reálně je to jenom odstrašující strategie k tomu, jak zapomenout na to, kdo a jak tady bude vládnout a kdo a jak tady chce zvedat daně.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Stanjura je další faktická. Prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za dvě minuty. Já myslím, že nebudu ani tolik potřebovat. Bavíme se o politické krizi a ptám se kolegů z TOP 09, jaké řešení nabízejí. Vládnout bude vláda bez důvěry, ne s důvěrou, může se Sněmovna rozpustit, to se domluví a je tady nějaká vláda, která má důvěru Sněmovny. Evidentně vláda s levicovým Senátem mají apetyt přijímat zákonná opatření, mnozí ministři chtějí debatovat i s našimi členy, co všechno by nestihli. To znamená, že to přepsání zákonů a legislativní proces může být mnohem rychlejší, než by bylo za normální situace. Teď to půjde do Senátu a pak na první schůzi Poslanecké sněmovny. Žádná tři čtení, žádné pozměňovací návrhy, žádné otravné vylepšení ze strany pravice. Půjde to ráz naráz. A tomu vy říkáte řešení politické krize.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Husák je další přihlášený.

 

Poslanec Jan Husák: Při vší úctě k panu kolegovi předřečníkovi bych chtěl požádat klub ODS, aby nechal těchto vystoupení, protože ať se podívá do vlastních řad, jakým způsobem posílil možnost se ještě vzepřít prezidentské vládě Miloše Zemana v těch posledních týdnech.

Já bych chtěl poprosit, abychom důstojně ukončili tuto poslední schůzi, aby měla charakter opravdu schůze, kde se budeme snažit vyjádřit úctu k tomuto statutu, k tomuto místu, které jsme navštěvovali tři roky. Já si nesmírně vážím toho, že jsem mohl být členem Poslanecké sněmovny. A mrzí mě, že mi to tato vystoupení kazí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď se hlásil pan poslanec Šulc. Taky dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Šulc: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, nedůstojně končíme a nedůstojně to vypadalo delší dobu. Ale abych tady jenom jednu věc vypíchl. Teď se tady demagogicky bavíme o stojedničce, která je nutná pro novou vládu. Proboha, kde jste to sebrali? Stojednička neexistuje, to je pravda, ale pro důvěru vládě stačí stovka. Pokud vím, tak dva poslanci jsou vypárovaní, trvale někde mimo, takže pro důvěru vládě je stovka. Stačí. Ne stojednička, kterou požaduje pan kolega Kalousek. Stovka stačí a my jsme ji ani nezkusili. Tak prosím zakončeme to důstojně a neříkejme si tady nepravdy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Stanjura se hlásí s faktickou. (Výkřiky zleva.)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já myslím, že levicoví poslanci by mohli mít radost, že se přu se svými kolegy na pravici a nemuseli by křičet ježíšmarjá. Od nich to není úplně věrohodné.

Já bych chtěl vzkázat panu poslanci Husákovi, že mi je moc líto, jestli tu moji poznámku vzal tak osobně. Je to člověk, s kterým spolupracuji dlouhodobě v hospodářském výboru, a určitě, když mluvím o tom, že mám jiný pohled než na to, jaký volí TOP 09, není to nic osobního.

Myslím si, že je to chybný postup, který jste zvolili. Myslím si, naši společní voliči, protože existuje tady nemalá řádka pravicových voličů, ta nás za to nepochválí. Vy si dneska myslíte, že ano, nebo jste si to mysleli minulý týden. Já jenom říkám, že jsme ten zápas vzdali dopředu. A když někdo vzdá zápas dopředu, i díky tomu, že dva hráli s cinknutými kartami, ale přesto ten zápas ztracený nebyl. Ve fotbale mnohdy v deseti vyhrajete proti jedenácti. Tak pak nemá cenu říkat, když ten, kdo ten zápas vzdává, říct, my ten zápas jdeme vést jindy, jinam a s někým jiným. Takhle to prostě není. Nezkusili jsme to. Dobře. Je to vaše rozhodnutí. Já si jenom myslím, že to je chybné rozhodnutí pro pravicové voliče a pro pravici jako celek.

Mrzí mě, že zrovna my dva se přeme, protože osobně si spolupráce s vámi za ty roky vážím, ale přesto budu říkat i věty, které možná TOP 09 nezní tak... Sami se zamyslete nad tím, a my dva jsme velmi často tady vystupovali směrem tam úplně k té extrémní levici a s velmi podobnými názory - a jste na stejném papíru s těmi komunisty. My ne.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. A teď snad je možné se vrátit k těm řádně přihlášeným a je to paní poslankyně Jana Suchá, která je další řádně přihlášená do rozpravy. Prosím, máte slovo. (V sále je velký hluk a neklid.) Klid prosím! (Předsedající zvoní zvoncem.) Klid!

Prosím, paní poslankyně.***




Přihlásit/registrovat se do ISP