(14.20 hodin)
(pokračuje Klasnová)

Ne kvůli volebním preferencím Věcí veřejných a kvůli předvolební agitaci, ale kvůli osudu této země pevně doufám, že o jejím dalším směřování nebudou rozhodovat bývalí příslušníci StB či politici zodpovědní za tunelování státu v podobě Mostecké uhelné, OKD, CASA, pandurů, IZIPu, solárního boomu, řepky olejky, sKaret, apod.

Přeji voličům šťastnou ruku a dobrou paměť při rozhodování, koho budou v předčasných volbách volit.

Děkuji za pozornost. (Bouřlivý potlesk poslanců VV.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní prosím o slovo pana poslance Víta Bártu, dále je přihlášen pan poslanec Jeroným Tejc. Ještě oznámím, pardon, že pan poslanec Josef Kochan dnes se neomlouvá, je přítomen. Slovo má pan poslanec Vít Bárta.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, máme dnes možná nejšťastnější den této Poslanecké sněmovny, šťastný den ukončení trápení, které tady několik let zažíváme. Sněmovna má mezi voliči velmi špatné renomé a já jsem přesvědčen, že pokud dnes Poslaneckou sněmovnu rozpustíme, je to to nejlepší, co můžeme učinit pro to, aby si občané České republiky začali vážit nejenom funkce poslance, ale aby si začali více vážit vlastní Poslanecké sněmovny. Nebojím se říci, že ten, kdo bude hlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny, ten, který vyvrátí známé pořekadlo, že kapři si svůj rybník nevypouštějí, ten tímto hlasováním napraví mnohá svá pochybení při hlasováních, ke kterým tady došlo.

Dovolte mi připomenout, že k tomu špatnému jménu Poslanecké sněmovny mimo jiné přispěla hlasování, která podpořila hazard, hlasování, která byť se tvářila, že jsou hlasováním poslanecké iniciativy, reálně byla hlasováním zákulisních lobby, která tady prohlasovala proti vůli Ústavního soudu, proti vůli ombudsmana a po vůli pana exministra Kalouska to, že hazard v České republice dál bují.

Nicméně dovolte mi nyní ukázat, alespoň na chvilku pohlédnout na to, co nás v následujících chvílích čeká. A dovolte mi z tohoto místa oslovit více veřejnost než zde přítomné osoby v sále. Dovolte mi upozornit na to, že jestliže začala volební kampaň na ose ochrana ústavního pořádku, na ose - na sporu pana prezidenta Zemana s TOP 09, tak že tento sport je jen oblíbeným bílým psem, který má zaujmout pozornost vás voličů nad tím, co je elementární problém této země. Dovolte mi upozornit na to, že jestli v roce 2010 občané České republiky volali po tom, aby se začala vyšetřovat korupce, tak dnes především díky Věcem veřejným, především díky tomu, že se podařilo odšpuntovat policii, státní zastupitelství, tento problém je vyřešen.

Co není vyřešeno, co je dnes nejaktuálnější problém, o kterém se do značné míry mlčí, je to, že podnikatelé z České republiky odcházejí do států jiných a že ať je to pan prezident Zeman, ať je to sociální demokracie, ať je to TOP 09, tak všechny tyto síly, které upoutávají nejvíc pozornosti občanů, v zásadě shodně počítají s tím, že v této zemi má dojít k prudkému zvýšení daní. Pan prezident Zeman mluví o jednotné evropské dani ve výši 25 %, sociální demokracie mluví o druhé sazbě daně z příjmu fyzických osob ve výši 38 %. A to, jakým způsobem TOP 09 zvyšovala daně, o tom snad není příliš zapotřebí mluvit. Koneckonců i poslední skandál v ODS souvisel právě podle mě se spravedlivou myšlenkou a kritikou Miroslava Kalouska - nepřipustit další zvedání daní.

Dámy a pánové, přeju této Poslanecké sněmovně a nám všem, aby dnes došlo k rozpuštění Poslanecké sněmovny, a přeju občanům České republiky, aby si zvolili Poslaneckou sněmovnu, kde se nebudou nakupovat poslanci a která nepřipustí zvýšení daní pro další léta.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců VV.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní zde mám přihlášku s přednostním právem. Pan poslanec Jeroným Tejc má slovo. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená předsedkyně, vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já jsem rád, že se nepotvrdily a nepotvrdí všechny spekulace, které jsme mohli v posledních dnech slyšet ať už z řad některých politiků, nebo komentátorů, že se snad Poslanecká sněmovna nebude dnes schopna rozpustit a že tak se nestane právě proto, že by sociální demokracie neměla zajištěnu plnou účast a všichni její poslanci by nehlasovali pro toto usnesení. Jsem rád, že vám mohu oznámit za klub sociální demokracie, že dnes v tomto sále na hlasování jsou a budou přítomni všichni, všechny poslankyně a poslanci za sociální demokracii, a zároveň všichni tito budou hlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. Chtěl bych jim za to poděkovat a chtěl bych koneckonců poděkovat i všem ostatním poslankyním a poslancům, kteří se rozhodnou podpořit rozpuštění Poslanecké sněmovny a vzdají se tak své moci ovlivňovat dění v tomto státě ve prospěch občanů České republiky, kteří po třech letech budou mít opět možnost rozhodnout o směřování naší země a rozhodnout o tom, kdo má a kdo naopak nemá být členem Poslanecké sněmovny, potažmo vlády.

My jsme tady slyšeli teď před chvílí srdceryvné projevy ze strany představitelů Věcí veřejných o tom, jak si přejí - a v zásadě si to vždy přáli - rozpustit Poslaneckou sněmovnu. Ale já bych rád, abychom aspoň dnes tady nehráli falešné hry. Proto bych chtěl vyzvat jak Víta Bártu, tak Kateřinu Klasnovou, kteří vedou Věci veřejné, aby tady na místě prohlásili, že poslanec Věcí veřejných pan Skokan stáhne a vezme zpět onu ústavní stížnost, kterou podle médií podal a která má zhatit podle toho jeho návrhu, pokud by byl úspěšný, konání předčasných voleb a případné rozpuštění Sněmovny, pokud k němu dnes přistoupíme. Buď hlasujete pro jako Věci veřejné a chcete Poslaneckou sněmovnu rozpustit, nebo hlasujete proti. Ale pokud platí, a já bych rád, abychom tady skutečně věděli, zda takový návrh byl podán Ústavnímu soudu, a pokud byl, jaký může mít důsledek. A podle všeho ten důsledek může být odložení, zákaz všech kroků prezidenta republiky směrem k rozpuštění Poslanecké sněmovny, a v tomto smyslu podle mého názoru je třeba říct jasné ano, nebo ne. A pokud takový návrh Ústavnímu soudu podán byl, a v médiích jsme o tom byli informováni, tak prosím, aby byl vzat zpět. Pokud tak učiněno nebylo, prosím, aby to pan poslanec Skokan či Věci veřejné nakonec po konání dnešní schůze neučinili.

Jediné, co si můžeme přát, je, aby volby proběhly co nejrychleji, aby se zde sešla Poslanecká sněmovna, a já pevně doufám, že příští měsíce ukážou, že ta příští Poslanecká sněmovna bez ohledu na většinu levice-pravice bude schopna se na těch klíčových věcech pro Českou republiku dohodnout a že zde přestane systém válcování, ať už vyhraje ty volby kdokoliv.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan poslanec Jeroným Tejc. Faktická poznámka pan poslanec Vít Bárta. Prosím.

 

Poslanec Vít Bárta: Doufal jsem, že dojde k rychlému rozpuštění Poslanecké sněmovny, a moc mě mrzí, že tento důstojný a hezký čas skončí zase u osobních invektiv. Nicméně musím říct, že když Miroslav Kalousek svého času nám v koalici říkal, že koaliční partneři na sebe trestní oznámení nepodávají, musím říct, že vyjádření pana Tejce o tom, že jestli někdo bude, nebo nebude dávat ústavní stížnost, je podobně demokratické a velmi z mého pohledu arogantní vyjádření, které se domnívám, že k politické kultuře v české zemi nepatří.***




Přihlásit/registrovat se do ISP