(12.20 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Oblíbená věta našich prokurátorů je: něco je takové, protože je to takové. Jako příklad jsem vyslechl minulý týden rozhovor nějakého novináře s Ivo Ištvanem. Dotaz zněl: Proč nemohl být Petr Nečas vyslechnut dříve? Odpověď zněla: Petr Nečas nemohl být vyslechnut dříve, protože byl vyslechnut teď. Opravdu železná logika, s kterou se nedá nic dělat. Kde je odpovědnost těchto lidí? Nikde!

Chci ukázat na tři, minimálně tři zásadní pochybení. Vedlejší produkt z vedlejšího produktu jsem si napsal. Z médií víme, v tu noc a v to ráno bylo zadrženo osm lidí a z toho sedm bylo obviněno. Jednoduchým odečtem zjistíme, že jeden obviněn nebyl - Lubomír Poul, vedoucí Úřadu vlády, kariérní úředník. Zničená kariéra, podlomené zdraví, do dneška je na nemocenské. Omluvil se mu někdo z těch lidí, kteří to způsobili? Nikdo! Prostě vedlejší produkt vedlejšího produktu.

Včera Nejvyšší soud mimo jiné konstatoval, a teď cituji podle zdrojů z internetu: "V posuzované věci tak došlo k nepřijatelné ingerenci exekutivní moci do moci zákonodárné." My jsme, dámy a pánové, zákonodárná moc. A jestli si to necháme líbit, a je jedno z které politické strany, tak tady nemáme co dělat! (Potlesk z pravé části sálu.)

Poslední poznámka k té věci. Jestlipak víte, že 14. června se pohybovali na půdě Poslanecké sněmovny, na půdě zákonodárného sboru, ozbrojení policisté, aniž k tomu měli povolení? A že původní odpověď Policie České republiky byla, že se tak nestalo, až pak pod tíhou důkazů z kamer v systému Poslanecké sněmovny řekli: jo, pardon, je to pravda, oni byli příliš horliví.

Přemýšlel jsem, proč má Poslanecká sněmovna jako celek tak malou důvěru veřejnosti. A myslím si, že jedním z důvodů je, že my politici velmi často používáme příliš silná slova a příliš nevhodná přirovnávání. Začalo to spálenou zemí, stranickými knížkami balenými do kůže členů ODS, pokračuje to dnes, kdy opakovaně slyšíme slova o zbídačené zemi, tu nástupu komunistů, tu nástupu fašistů, tu o ohrožení demokracie, tu o konci demokracie apod. Jsem si jist, že těmito výroky to přeháníme. Myslím si, že více racionality a věcnosti, méně emotivních a stupidních výkřiků je něco, co by veřejnost mohla ocenit. Říkám my a myslím tím všechny politické strany zastoupené ve Sněmovně. I z těch výroků, které jsem citoval, je jasné, že nepadají pouze z jednoho politického spektra, ale i z druhého.

Zaznamenal jsem výrok levicových politiků, že každá vláda je lepší než vláda pravice. Tak musím říct, že na hitparádě siláckých a nebezpečných výroků řadím tento výrok velmi, velmi vysoko. Každý demokrat by měl ctít to, že vládne ten, kdo získal většinu ve sněmovních volbách. Každý. Úplně slyším ten křik sociálních demokratů, co by se stalo, kdyby Václav Klaus nepověřil Stanislava Grosse po pádu Špidly a nepověřil Jiřího Paroubka po pádu Grosse. To by bylo křiku, to by bylo hluku!

V těchto dnech pozorujeme snahu, aby Parlament, či lépe Poslanecká sněmovna nebyla ten, kdo rozhoduje o tom, kdo naší zemi vládne. K této snaze a k našemu působení chci říci, že vždycky musí být dva, aby se něco stalo - jeden, kdo chce víc moci, a druhý, kdo připustí a té moci se vzdá. Já chci za sebe, za své kolegyně a kolegy z ODS říci, že my se toho nevzdáme a my to nepřipustíme.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, mám tady sérii faktických, ale přísahám bůh, že jsem se sám sobě přihlásil jako první.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka - Lubomír Zaorálek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jen kvůli debatě, která se tady rozproudila, bych chtěl požádat: Přátelé, nemůžeme říkat všechno, co nám slina na jazyk přinese. (Potlesk a smích v pravé části sálu.) To se týká všech skutečně.

Tady pan Stanjura před chvilkou řekl takovouto větu. On řekl: Každé udělení funkce je korupce. To tady z nás nikdy nikdo samozřejmě neřekl, protože je to kolosální nesmysl. A to je to, co myslím tím, že když debatujete s někým, nemůžete říkat, co vás napadne. Pokud chcete tvrdit, že někdo z nás něco takového řekl, tak já o tom samozřejmě nevím, protože je to kravina. Takže já vám říkám, když tvrdíte, že někdo takový nesmysl řekl, tak musíte říci kdy a kde. A abych to řekl přesně. Jestliže takovýmto způsobem to znehodnotíte, tu debatu, když řeknete nesmysl, a pak tady tvrdíte, že tohle někdo tvrdí, a vy to rozvíjíte, tak ta debata je k ničemu. To si můžeme ušetřit.

Protože přece každý, kdo se tím zabývá, tak ví, jak to v tom trestním zákoníku je a jak je definován úplatek. Protože ta pasáž chrání veřejný zájem. Úplatek sám o sobě někomu není sám o sobě trestný. Ale chráněn je veřejný zájem! Pokud se nepletu, tak je tam napsáno, že když někdo vykonává nějakou veřejnou funkci a má za úkol hájit veřejný zájem a jestliže se mu prokáže, že on ten veřejný zájem díky úplatku změnil, zkorigoval, otočil, a jestliže na to jsou důkazy, že to takto udělal, tak právě proto, že je chráněn veřejný zájem, tak se řekne, že je to trestné v sazbě dva až pět let. Tohle je přesně v zákonu a je to podle mě srozumitelné i neprávníkovi. Vy uděláte tady ve Sněmovně z toho ten nesmysl a řeknete, že to, že jste vy do dozorčí rady ČEZu dali sociálního demokrata, je korupce. A já vám říkám, že to je kolosální nesmysl! Udělit funkci, třeba paritně, v nějakém orgánu, žádná korupce není. Korupce je to, co je v trestním zákoníku. Prosím vás, přečtěte si to, než o tom začnete mluvit!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka - pan poslanec Filip, poté pan poslanec Bárta, pan poslanec Laudát, pan poslanec Stanjura.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Paní předsedající, dámy a pánové, k projevu předřečníka, pana Stanjury, mohu říci jenom, že ta silná slova jsou skutečně problém. Všechno ostatní je posunuté hrozně daleko. Já to dám na jednom konkrétním příkladě, abych nemusel ty příklady uvádět, abych se vešel do faktické poznámky.

Samozřejmě že v letech 2002 až 2006 nikdo nechtěl, aby padla stojedničková vláda, protože tady bylo 111 poslanců sociální demokracie a KSČM, takže Václav Havel a poté Václav Klaus brzdili všechno možné, jenom aby tady zůstala právě vláda stojedničky s Unií svobody a s KDU-ČSL. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď tady mám pana poslance Bártu, pak tady mám ještě pana poslance Laudáta.

 

Poslanec Vít Bárta: Faktická poznámka. Za prvé, co se týče a především tedy vůči panu poslanci Stanjurovi. Je velká pravda, že tady zaznívají silná slova v Poslanecké sněmovně, ale je fascinující ta selektivní paměť ODS a jejího bývalého předsedy poslaneckého klubu. Podle mě nejsilnější výrok v Poslanecké sněmovně za toto volební období, který zazněl, je z úst expremiéra, že jeho vládě nebudou vládnout policejní plukovníci a podplukovníci. A ona kritika, která tady přichází na státní zastupitelství, je jenom další, opakující se arogance politické moci, o kterou se tady ODS nejenom snaží, ale ona jí věří, že je to tak vlastně správně.

Ale faktická poznámka, dámy a pánové. Tak to prostě není. Státní zastupitelství, když mluví exministr Kalousek o tom, že tady je válka státních institucí, tak to není žádná válka státních institucí. V tomto směru se jedná o aktivity, které jsou z Ústavy zcela izolovány, a politika s nimi nemá nic co společného. Jakákoliv kritika z hlediska omlouvání se, že státní zástupce měl či neměl něco konat, já bych rád připomněl prostřednictvím paní předsedkyně panu exministrovi Stanjurovi jenom tolik, že když mojí státní zástupkyní se stala státní zástupkyně paní doktorka Vrbová, která v tomto směru (upozornění na čas) je manželkou vyhozeného šéfa protikorupční policie, no tak jsem mohl taky křičet! A taky jsem se mohl ptát. Ale platilo padni komu padni. (Zaorálek: Faktická!) Platilo padni komu padni. - Já ten čas jsem neviděl, promiňte.

Platilo padni komu padni a v tomto směru se nikdo neptal. Mějte v sobě stejnou pokoru, jako jsme měli my předtím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP