(10.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Ne nejlepším řešením pro poslance Sněmovny, ne nejlepším řešením pro politické strany, ale nejlepším řešením pro Českou republiku a nejlepším řešením pro občany České republiky.

Já myslím, že je potřeba si uvědomit, že se nacházíme uprostřed hluboké politické krize. A není to jenom otázka debaty o příští vládě. Není to otázka debaty o návrhu prezidenta republiky, respektive o vládě, která byla prezidentem republiky jmenována. Tu současnou politickou krizi, kterou prožíváme, nezpůsobil přímo volený prezident. Nezpůsobila ji opozice. Do této krize nás zavlekl pád pravicové koalice. Pravicové koalice, která nebyla schopná dobře spravovat naši zemi a nakonec se v podobě vlády Petra Nečase rozložila vlastními skandály.

Sociální demokraté upřednostňují nové volby, rozpuštění Sněmovny před alternativou jakýchkoliv dalších pokusů o sestavování vlády na půdě této staré Poslanecké sněmovny. K tomu, že upřednostňujeme rozpuštění Sněmovny a nové volby před dalšími vládními pokusy, nás vedou tři hlavní důvody.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vás těmito našimi třemi hlavními důvody nyní velmi stručně seznámil.

Za prvé. Nové volby jsou ústavně nesporným a zcela čistým řešením. Jsou řešením, ve kterém svobodně rozhodnou přímo sami občané, svobodně rozhodnou voliči. Nové volby umožní vznik nové plnohodnotné vlády se silným demokratickým mandátem, který bude vyjádřený ve složení nové Poslanecké sněmovny. Nebude zde žádná diskuse o politické legitimitě. Bude tady jasné rozhodnutí občanů, které dá mandát nové Sněmovně, a tato nová Sněmovna dá mandát nové české vládě.

Je potřeba si uvědomit, že alternativou k rozpuštění Sněmovny jsou pokusy o sestavení vlády, tak jak je předpokládá Ústava České republiky - dva pokusy v režii prezidenta republiky a jeden pokus v režii předsedkyně Poslanecké sněmovny. Prezident republiky jmenoval vládu, jmenoval vládu, která byla vytvořená mimo půdu Poslanecké sněmovny bez konzultace s politickými stranami zastoupenými v Poslanecké sněmovně, a to logicky vyvolává napětí jak na politické scéně, tak i uvnitř jednotlivých politických stran.

Je potřeba si uvědomit, že minulé roky vlády pravice rozdělily a znepokojily českou společnost. Řada lidí v naší zemi má existenční starosti. Velká část občanů byla poškozena, dá se říct často i šikanována, ponižována reformami minulé vlády. V naší společnosti se v důsledku dlouhé recese, také v důsledku poklesu reálných příjmů zvýšilo sociální napětí. Roste hněv, roste nespokojenost s vládou a roste také nespokojenost s politickou reprezentací jako celkem. V takové situaci roste přirozeně poptávka po vládě silné ruky a oslabuje se podpora parlamentní demokracie jako takové.

Poslední léta, zejména léta vlády Petra Nečase, vytvořila společenskou situaci, v níž je velmi snadné usilovat o posun z parlamentního na prezidentský systém. Ale prosazení přímé volby, které koneckonců schválila tato Poslanecká sněmovna, neusilovalo a nesměřovalo k tomu, abychom v naší zemi vyměnili systém parlamentní demokracie za systém prezidentský. Pokud ale v současné rozjitřené situaci chceme uhájit principy parlamentní demokracie a neposilovat v našem demokratickém ústavním systému autoritativní prvky, je naprosto klíčové teď najít konsensus. Je naprosto klíčové teď v této Poslanecké sněmovně překonat různorodé a krátkodobé politické zájmy. Je naprosto klíčové teď na půdě Poslanecké sněmovny jednat.

Za druhé. Sociální demokracie je přesvědčena o tom, že jedině nové volby dávají největší šanci na vyvedení země ze současné dlouhodobé a hluboké ekonomické, společenské a politické krize. Jedině nové volby mohou dát příští vládě potřebnou dynamiku. Nová vláda by měla prosadit zásadní strategická koncepční řešení právě pomocí dostatečné většiny Poslanecké sněmovny. Nová vláda by měla reagovat na výzvy v oblasti hospodářského růstu, zaměstnanosti, spravedlivějších daní včetně omezení daňových úniků, na výzvy ve věci čerpání fondů z Evropské unie, stabilizace zdravotnictví a důchodového systému. Ale k tomu všemu potřebuje nová vláda také dostatečnou podporu Parlamentu. Nouzová řešení v podobě pokusu o sestavování vlády na půdě této staré Poslanecké sněmovny takovou dynamiku, takovou silnou podporu nové vládě rozhodně zajistit nemůže.

A za třetí. Vážené kolegyně, vážení kolegové, není možný návrat ke stojedničce. Není možná cesta časem. To říkám proto, že pravicové strany, které nejprve argumentovaly v tom smyslu, že si dokážou představit podporu rozpuštění Poslanecké sněmovny, v těch minulých dnech změnily názor. Ale podle mého názoru není možné se vrátit k tomu řešení, které tady fungovalo před pádem vlády Petra Nečase. Myslím si, že to je ve skutečnosti jen utkvělá představa poslanců ODS a TOP 09, a možná ani ne všech.

V naší zemi si návrat vlády Petra Nečase bez Petra Nečase, návrat minulého způsobu vládnutí téměř nikdo nepřeje. Pravicová koalice, která tady vládla, a vládla tady tři roky, promarnila příležitost, kterou dostala po volbách v roce 2010. Pravicová vláda skončila skandálem s úkolováním tajných služeb, skončila ztrátou důvěry veřejnosti, skončila naprosto katastrofálními výsledky v reálné ekonomice.

Sociální demokracie je přesvědčena o tom, že politice musíme vrátit věrohodnost. To je ta cesta k zachování parlamentní demokracie. A principy zachování parlamentní demokracie stojí nad zápasem mezi levicí a pravicí.

Chtěl bych vás, vážené kolegyně a kolegové, ještě jednou vyzvat: Zapomeňme v tuto chvíli na stranické zájmy, zapomeňme na výzkumy veřejného mínění a mysleme na reputaci demokracie a této Poslanecké sněmovny v očích občanů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP