(16.00 hodin)
(pokračuje Jankovský)

Původní snaha řešit tuto situaci v rámci přechodných ustanovení byla nakonec odmítnuta jako ne zcela vhodná, a proto bylo přijato toto řešení samostatným zákonem, tak aby byla zachována právní jistota a podmínky pro převody družstevních bytů i po období účinnosti nového občanského zákoníku.

Navrhovaný zákon řeší záležitosti převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům vzniklé do 1. ledna 1992 do vlastnictví oprávněných členů v případě, kdy členovi bytového družstva vznikne právo na převod až po nabytí účinnosti nového občanského zákoníku.Současně se tady rovněž řeší vypořádání dosud nesplacených zvýhodněných jednoprocentních úvěrů, které byly poskytovány družstvům typu SBD, a rovněž se to týká družstevních bytů pořízených do roku 1985 družstvy typu SBD.

Návrh byl projednán ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Byla tam navržena celá řada legislativně technických úprav, které vítáme. Rovněž v diskusi byl návrh, aby spoluvlastnický podíl na společných částech domu, pokud klesne na méně než polovinu, tak družstvo se stane správcem, i pokud klesne na méně než jednu polovinu.

To je ode mě všechno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, pane ministře. My jsme tento návrh v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení výboru nám bylo doručeno jako tisk 990/1. Prosím paní zpravodajku výboru, kterou je paní poslankyně Milada Halíková, aby se ujala slova. Prosím.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj se projednávaným tiskem zabýval na své 41. schůzi 11. června letošního roku a po odůvodnění, rozpravě a zpravodajské zprávě doporučuje Poslanecké sněmovně projednat a schválit předložený návrh ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Také děkuji. Otevřu obecnou rozpravu. Zeptám se, zda jsou zde přihlášky do obecné rozpravy. Žádnou neregistruji, takže obecnou rozpravu končím. Zahájím rozpravu podrobnou. Zde také nemám žádné přihlášky, takže ji končím. Zeptám se pana ministra, zda chce závěrečné slovo. Paní zpravodajka? Nechce. Tím končím i druhé čtení tohoto návrhu a děkuji panu ministrovi a paní zpravodajce.

 

Dalším bodem bude

 

193.
Vládní návrh zákona o dani z nabytí nemovitých věcí
/sněmovní tisk 1003/ - druhé čtení

Prosím pana ministra financí, aby tento návrh uvedl.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovolte, abych poděkoval rozpočtovému výboru za projednání tohoto návrhu, který překlápí původní daň z převodu nemovitostí do podle našeho názoru modernější, jednodušší a pro daňového poplatníka komfortnější formy.

Asi by se slušelo, abych kromě diskuse na rozpočtovém výboru vzpomněl i diskusi na vládě. Pan ministr Kuba, můj kolega, uplatnil k tomuto návrhu zákona dvě zásadní připomínky. Při konečném projednávání jsme uzavřeli dohodu, že za to, že já jednu připomínku budu akceptovat, on podpoří zákon jako celek. Touto dohodou jsme se podle nejmodernějších výkladů trestního zákoníku dopustili korupčního jednání a já pokládám za poctivé vám to říct. Říkám to jednak proto, že jsem pravdomluvný poslanec, a jednak z přirozené politické rivality, protože zatímco já mám imunitu, Kubu by mohli sebrat po tomto oznámení ještě dneska večer.

Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, pane ministře, i za vaši nebývalou otevřenost vůči Poslanecké sněmovně.

Konstatuji, že jsme tento návrh v prvém čtení přikázali k projednání výboru rozpočtovému, usnesení onoho výboru vám bylo doručeno jako tisk 1003/1 a zpravodajem byl určen pan poslanec Jirout. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Jirout: Kolegové, kolegyně, tuto materii projednal rozpočtový výbor na své 51. schůzi dne 6. června 2013. Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona o dani z nabytí nemovitých věcí schválila ve znění tohoto pozměňovacího návrhu: V části první § 2 odst. 1 písm. a) se slova "inženýrských sítí" nahrazují slovy "části inženýrské sítě".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, ale nemám do ní žádné přihlášky, tak ji končím. Zahajuji rozpravu podrobnou, do které také nemám žádné přihlášky.

Pane ministře, chcete nám ještě něco sdělit ohledně vašeho ujednání s panem ministrem Kubou, nebo to bylo vše, v rámci závěrečného slova?

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Ne, teprve poté, až nám bude sděleno, tak sdělím.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Dobře, případné podrobnosti sdělíte asi někomu jinému. Děkuji. Zeptám se pana zpravodaje, zda se hlásí do rozpravy se závěrečným slovem. Není tomu tak. Děkuji. Tím pádem končím projednávání tohoto bodu ve druhém čtení.

 

Budeme pokračovat bodem

 

194.
Vládní návrh zákona o změně daňových zákonů
v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 1004/ - druhé čtení

Prosím znovu pana ministra financí.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek I zde děkuji za projednání. Dámy a pánové, jedná se převážně o nezbytnou rekodifikaci daňové legislativy, která reflektuje schválený občanský zákoník, který má nabýt účinnosti k 1. 1. 2014.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. My jsme tento návrh přikázali rozpočtovému výboru v prvém čtení. Usnesení tohoto výboru nám bylo doručeno jako tisk 1004/1. Prosím pana zpravodaje výboru pana poslance Drobila, aby se ujal slova.

 

Poslanec Pavel Drobil: Dobré odpoledne. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, rozpočtový výboru tuto materii projednal na svém zasedání dne 6. června 2013. K vládnímu návrhu zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů přijal usnesení, sněmovní tisk 1004/1, a to že doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů schválila ve znění pozměňovacích návrhů, jak je naleznete ve sněmovním tisku 1004/1. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: To byl pan zpravodaj. Otevírám obecnou rozpravu, do které mám zatím dvě přihlášky. Prvním přihlášeným je pan poslanec Vilímec. Připraví se pan poslanec Alfréd Michalík. Pan poslanec Vilímec? Já ovšem pana poslance Vilímce nevidím, tak potom je to na vás, pane poslanče Michalíku. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já chci avizovat v obecné rozpravě fakt, že se v podrobné rozpravě přihlásím k pozměňovacímu návrhu pod č. 7062 k tomuto tisku. Bohužel v programu rozpočtového výboru došlo k určitým zádrhelům, kdy se tento můj návrh neprojednal v rámci rozpočtového výboru, proto si dovoluji tento návrh předložit tímto způsobem.

Jedná se o tři drobné změny. První změna se týká zachování současného stavu, kdy občanská sdružení poskytují plnění klientům, popřípadě svým členům, kteří jsou současně zaměstnanci občanských sdružení, a tato plnění jsou osvobozena od daně z příjmu fyzických osob. Řešení, které je obsaženo ve vládním návrhu, by zrušením osvobození tohoto plnění od daně z příjmu fyzických osob v uvedených případech vedlo k neodůvodněné diskriminaci uvedených osob a nepřijatelným sociálním důsledkům. V bodě dvě se jedná o legislativně technické úpravy s dopady z titulu zákona o účetnictví, které nebylo do této novely dopracováno. A v bodě tři je rovněž legislativně technická úprava, která se týká novely zákona o rozpočtových pravidlech.

Takže v podrobné rozpravě se potom přihlásím k tomuto pozměňovacímu návrhu. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP