(12.20 hodin)
(pokračuje Oliva)

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 231 přihlášeno 136, pro 87, proti 36. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Tím končíme projednávání tohoto bodu a je před námi bod s pořadovým číslem 144, kterým je

 

144.
Návrh poslanců Marka Bendy a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem
funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců
a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 894/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele kolega Benda a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Rudolf Chlad. Pozměňovací návrh je uveden ve sněmovním tisku 894/3.

Otevírám k tomuto bodu rozpravu. Do rozpravy nemám žádnou oficiální přihlášku. Ptám sem, jestli se někdo do rozpravy hlásí z místa. Protože nikoho nevidím, rozpravu končím. Poprosím... (Hlásí se poslankyně Klasnová.) Tak nám musí někdo pomoct se znovuotevřením rozpravy. Poprosím třeba pana ministra Bendla. Pane ministře, mohl byste nám pomoct s otevřením rozpravy? Pan ministr Stanjura.

 

Ministr dopravy ČR Zbyněk Stanjura Co bych neudělal pro předsedkyni opozičního poslaneckého klubu, takže určitě, rozprava je tímto otevřena. Prosím, paní předsedkyně.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, takže jsme se vrátili do rozpravy. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Děkuji za slovo a zároveň děkuji panu ministrovi, má to u mě.

Dovolte mi, kolegové a kolegyně, abych se jenom velmi stručně vyjádřila ke svému pozměňovacímu návrhu k této novele, protože se mi zdá, že někteří kolegové včetně Marka Bendy a Jeronýma Tejce nepochopili, v čem můj návrh spočívá. Vycházím z jejich prohlášení dnes ráno v České televizi na ČT24. Budiž jim omluvou, že to bylo brzy ráno. Takže já jen zrekapituluji velmi ve stručnosti, o co v mém návrhu jde.

Zejména Marek Benda, který je ve Sněmovně od prvopočátků, by měl vědět, že v tom pozměňovacím návrhu nepředkládám nic nového, už vůbec nejde o žádný přílepek, jen doplňuji § 38 tohoto zákona, který je vlastně v té legislativě od roku 1995 a který zavádí sankce pro poslance, kteří se nezúčastní zasedání Sněmovny, ale upozorňuji, bez řádné omluvy. Bez řádné omluvy. Není to prostě pro absentující poslance, že by nemohl poslanec nepřijít, ale pokud se neomluví. Jaksi omylem se ale pozapomnělo na ten orgán Poslanecké sněmovny, který by absence posuzoval a řešil a který by se problematikou omluvenek měl zabývat. Já si myslím, že nejenom Marek Benda, ale i mnozí jiní měli za své mnohaleté působení v Poslanecké sněmovně tisíc a jednu šanci tento paragraf, buď se pochlapit, a pokud jejich názor je jiný, vyškrtnout, anebo tedy tento paragraf nějakým způsobem uvést v život, protože v tuto chvíli tam máme § 38, který tam je od roku 1995 a který prostě vůbec ničemu neslouží.

Neshodneme se ani v tom, co je a co není přílepek evidentně s Markem Bendou. Jak jsem říkala, přílepek to není. Pokud je někdo přílepkobijec, pak by se na to mělo myslet ve změně novely jednacího řádu, kterou jsme tady docela nedávno měli, ale ze které právě bohužel Marek Benda vykuchal vše pozitivní, co mohlo přispět ke zklidnění legislativního procesu a co nakonec bylo i v programovém prohlášení vlády a v protikorupční strategii.

Já si myslím a trošičku mě zaráží, že když se tady řeší platy uvězněných poslanců, že na ně nemají nárok, tak si myslím, že - a já s tím souhlasím - by se zároveň měl přijmout nějaký postih i za absence, byť samozřejmě nemusí být dané tak, jak jsou přímo v § 38, ale vycházím z toho, že nikomu to po celá léta nevadilo, tudíž jenom doplňuji ten kontrolní orgán, který by se tím zabýval, a to je tedy ten mnou navrhovaný mandátový a imunitní výbor.

Ještě zareaguji na kolegu Tejce, který prohlásil, že to dělám kvůli svým absentujícím poslancům. Tak tomu rozhodně není. Jak říkám, ten paragraf je tam už od roku 1995, poslanci chyběli, chybějí a chybět budou. Je to opravdu postih pro poslance bez řádné omluvy. Řeším to už potřetí, je to tedy můj třetí návrh a řeším to už od roku 2010.

Takže moc prosím, já si myslím, že náprava by měla být v zájmu celé Poslanecké sněmovny. Nejde jenom o poslance, kteří jsou ve vězení, těch je pořád zaplať pánbůh o něco méně než poslanců, kteří chybějí na jednání Poslanecké sněmovny. Jsou okolní země, které se tím zabývají celkem seriózně, ty postihy jsou v Polsku, v Německu, Itálii, Litvě, takže bychom se k tomu mohli postavit čelem. A říkám, prosím o podporu tohoto svého návrhu. Nenavrhuji vůbec nic nového, nevymýšlím si nově sankce, jenom říkám, že by to měl řešit mandátový a imunitní výbor v případě neomluvených absencí. Tečka.

Děkuji za pozornost a případnou podporu. Díky.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Faktická poznámka kolega Babák.

 

Poslanec Michal Babák: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vzhledem k tomu, že tady nevidím žádného ministra, myslím, že nemůžeme jednat podle usnesení Poslanecké sněmovny. Takže si myslím, že bychom měli přerušit jednání do příchodu alespoň jednoho ministra. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: (Do sálu vchází jeden z ministrů.) Já si myslím, pane kolego, že vaše námitka už je vyřešena. Ještě někdo se hlásil? Paní předsedkyně Němcová. Prosím, paní předsedkyně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, k tomu, co zde řekla paní kolegyně Klasnová, dovolte jednu poznámku. Ono se to tváří, tento její pozměňovací návrh, jako velmi průlomové ustanovení, které zabrání tomu, aby se v Poslanecké sněmovně nedály věci, které nás všechny trápí, to znamená, že při důležitých rozhodováních tady chybějí poslanci a potom se složitě jednak vysvětluje veřejnosti, proč chybějí v orgánu, do něhož byli zvoleni, a samozřejmě se s tím potýkají také konkrétní poslanecké kluby.

Tento pozměňovací návrh ale říká, že se bude týkat těch, kteří bez řádné omluvy..., a těm bude potom dál odňat plat, podle toho, jak je zde napsáno. No já tedy nemám problém s tím, že bez řádné omluvy nejsou poslanci v Poslanecké sněmovně, na výborech nebo jednání dalších orgánů. Já mám problém s tím, kolik řádných omluv - a každé zasedání Sněmovny, každý jednací den už si skoro říkám, že budu číst jména přítomných než jména těch, kteří se omlouvají. A ty omluvy jsou kuriózní. Tam se stále opakuje "z pracovních důvodů". Já nerozumím omluvě pro pracovní důvody. Jestliže jsem zvolena jako poslankyně Poslanecké sněmovny nebo poslancem Poslanecké sněmovny, tak pokud mě Poslanecká sněmovna nevysílá na nějakou akci, tak v tom případě neexistuje žádný jiný pracovní důvod. A to říkám tedy teď i na margo paní poslankyně Klasnové, jejíž omluvy jsou pro jednání na městské části Praha 1, a takových je nás tady určitě více. To si prostě, dámy a pánové, musíme vybrat, kde chceme pracovat, co můžeme dělat a co nemůžeme dělat, protože nejsnadnější je se řádně omluvit a potom tady pro veřejnost vytvářet iluzi o tom, že zabráníme všemožným nešvarům, které souvisejí s docházkou nebo nedocházkou poslanců do Poslanecké sněmovny.

Já bych si velmi přála, aby ti, kteří budou zvoleni po nás, věděli, že být zvolen poslancem nebo poslankyní Sněmovny je to nejvyšší angažmá a tomu musí podřídit všechny ostatní své důvody. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní předsedkyně. Paní kolegyně Klasnová.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Děkuji za slovo. Já jenom krátce zareaguji. Já jen chci říct, že to sem nezavádím nově, a proto jsem to několikrát zdůrazňovala, že ten paragraf je tady od roku 1995, a když jsem byla ještě ve vedení Poslanecké sněmovny, tak mnohokrát jsem právě s kolegy z vedení Poslanecké sněmovny tuto problematiku řešila. A souhlasím, ano, je zde mnoho řádně omluvených poslanců a to je problém. Navrhovala jsem proto, když jsem byla v podvýboru pro změnu jednacího řádu, abychom se touto problematikou vážně zabývali, abychom našli nějaké jiné řešení. Bohužel, a to tady musím říct, nikdy to nenarazilo na pochopení ostatních kolegů a nějaké nové paragrafové znění se nevymyslelo, ať už do toho jednacího řádu, anebo do zákona, který nyní projednáváme. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP