(Jednání pokračovalo v 11.46 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, uplynul čas a dovolte mi, abych zahájil jednání tam, kde jsme ho přerušili. Já jsem přerušil sněmovnu potom, co byla ukončena rozprava. Takže v této chvíli by mohla následovat pouze závěrečná slova navrhovatele nebo zpravodajů, pokud by měli zájem ještě vystoupit. Pan ministr má zájem. Prosím tedy, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji za slovo. Já už se nebudu vyjadřovat k jednotlivostem, pouze k jedné části, která se týká pozměňovacího návrhu pana poslance Doktora. Já jsem připraven - a poslanecký klub ODS - tento návrh podpořit. Kdyby se náhodou v praxi ukázaly potřeby některých změn, tak s tím v průběhu ještě letošního roku přijdeme, ale ten návrh podpořím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď bych požádal zřejmě zpravodaje, aby nám sdělil něco k postupu. Prosím, pane poslanče, můžete nám to objasnit.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážení kolegové, nyní si vám dovolím navrhnout postup procedury hlasování v tomto tisku. Předkladatel požádal o oddělené hlasování o dvou pozměňovacích návrzích zahrnutých v usnesení ústavněprávního výboru. První z nich je návrh Stanislava Polčáka pod písmeny B3 a B8. Druhý je návrh kolegy Michala Doktora pod písmeny B5, B9, B10 a B12.

A nyní k návrhu postupu. Hlasovat by se mohlo v pěti postupných krocích. Prvním je hlasování o pozměňovacích návrzích z usnesení zemědělského výboru A1 až A14. Tyto návrhy s ostatními pozměňovacími návrhy nekolidují.

V druhém postupném kroku bychom mohli hlasovat o pozměňovacím návrhu mém - Josefa Šenfelda - pod písmenem D. Tento návrh s ostatními pozměňovacími návrhy nekoliduje.

Třetí postupný krok je trochu složitější. Pozměňovací návrhy pana kolegy Ohlídala C1, C2 a C5 a pana kolegy Michala Doktora B5, B9, B10 a B12 jsou v přímém konfliktu a stejnou problematiku, to znamená informování o skutečnosti, že právní vztah k nemovitosti je dotčen změnou, o tzv. plombě, řeší i pozměňovací návrh z usnesení ústavněprávního výboru B14. Nejširší návrh C1, C2 a C5 je pana kolegy Ohlídala, který informační povinnost vztahuje na všechny účastníky vkladových řízení, stanoví lhůtu 15 dnů, po kterou nelze vklad povolit, a připouští proti povolení vkladu opravné prostředky, včetně žaloby dle části V. občanského soudního řádu. Návrh pana kolegy Doktora B5, B9, B10 a B12 vztahuje informační povinnost pouze na vlastníky, kteří o informování požádají a mohou požadovat, aby v případě jejich nemovitosti nebyl vklad povolen dříve než za 20 dní. Návrh B14 zajišťuje informování na žádost vlastníka nebo jiného oprávněného - zástavní věřitel a jiní - pouze elektronickou cestou, SMS zprávou, e-mailovou zprávou, neboť vyrozumění účastníků řízení poštou či datovou schránkou vyplývá již ze správního řádu.

A nyní v tomto postupném kroku k návrhu hlasování. Navrhuji, abychom nejdříve hlasovali o návrzích pana kolegy Ohlídala C3 a C4, které nejsou v konfliktu s ostatními pozměňovacími návrhy. Dále navrhuji hlasování o pozměňovacích návrzích kolegy Ohlídala C1, C2 a C5. Bude-li přijat, je B5, B9, B10 a B12 nehlasovatelný. Nebude-li přijat, budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích B5, B9, B10 a B12. Bude-li přijat, bude B14 nehlasovatelný. Nebude-li přijat, bude možné hlasovat o B14 spolu s ostatními pozměňovacími návrhy z usnesení ústavněprávního výboru.

Čtvrtým postupným krokem - před hlasováním o pozměňovacích návrzích z usnesení ústavněprávního výboru je třeba ještě odděleně hlasovat o návrzích B3 a B8, tj. advokátní sepis soukromých listin o nemovitostech.

A pátý, snad předpolední postupný krok - na závěr bude možné hlasovat o ostatních pozměňovacích návrzích z usnesení ústavněprávního výboru, tj. B1, B2, B4, B6, B7, B11, B13, B15 a také B14 v případě, že nebude schváleno B5, B9, B10 a B12.

A potom hlasování o zákonu jako o celku. Takže tolik návrh procedury. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP