(17.40 hodin)

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, navrhuji přerušit tento bod do pátku a zařadit ho jako první pevně zařazený bod v pátek, kdy pevně doufám, že pan premiér a ministr financí si udělá čas, aby mohl být u této debaty přítomen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Do tohoto pátku. Prosím, kolega Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedající, návrh pana kolegy Bárty je v této podobě nehlasovatelný, protože Poslanecká sněmovna může upravit svůj pořad výlučně prvních 30 minut po zahájení jednacího dne.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Vít Bárta: V tom případě mi nezbývá - a omlouvám se pane místopředsedo, že musím improvizovat s ohledem na nepřítomnost pana premiéra a ministra financí, aby tento bod byl přerušen s tím, že pevně doufám, že vláda, respektive koalice, v tomto směru může tento bod navrhnout během zítřejšího dne tak, aby se s tou věcí něco stalo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Kolegyně, kolegové, myslím, že už tu jsme nějaký ten pátek a že bychom se v elementární podobě mohli v jednacím řádu orientovat. Pan kolega Bárta zde evidentně přednáší odročovací návrh, ve kterém navrhuje přerušit tento bod a odročit do - a teď tam musí být věcná nebo časová podmínka. Jinak takový návrh neexistuje. Prostě neexistuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Souhlasím s panem kolegou Vidímem. Pane kolego, buď musíte určit čas, nebo podmínku, do kdy.

 

Poslanec Vít Bárta: Pane místopředsedo, omlouvám se, ale já jsem svoji podmínku věcnou, tedy projednání tohoto bodu za přítomnosti premiéra a ministra financí, jasně formuloval. Pouze jsem vyhověl žádosti k tomu, abych ji formuloval i z časového hlediska, a beru na vědomí, zůstávám pouze u věcné poznámky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Prosím, paní kolegyně Kohoutová.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Dámy a pánové, všichni máme zájem na tom, abychom projednávali zákon o zrušení sKaret. Všichni dneska chceme, aby ten zákon prošel do druhého čtení. To, že k němu někteří máme připomínky, ty jsou faktické, jenom aby zákon nikoho nepoškodil a bylo to opravdu o tom, že můžeme jednat v dalších čteních. Tak prosím, pojďme ten zákon v klidu poslat do druhého čtení a dohadujme se v rámci druhého a třetího čtení. Sedíme tady od dvou hodin, je tři čtvrtě na šest a nic jiného jsme neudělali, než že se tady dohadujeme o sKartách. Přerušení je totálně k ničemu!

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Dovolím si ocitovat jednací řád, který v § 63 konstatuje, že odročení, které navrhuje poslanec, musí být vyjádřené určitým časovým údajem nebo podmínkou, která musí být nejprve splněna. Takže v tomto smyslu bych pana kolegu Bártu poprosil, aby formuloval svůj návrh.

 

Poslanec Vít Bárta: Velmi rád přispívám k rozvoji výkladu jednacího řádu Poslanecké sněmovny, pane místopředsedo, ale domnívám se, že věcná poznámka vycházející z potřeby přítomnosti premiéra a ministra financí je tímto v rámci § 63 jednacího řádu zcela jednoznačně naplněna. Myslím si, že jakékoliv doplňování této poznámky by naopak mohlo býti zmatečné nebo by mohlo býti zneužito k nehlasování takového návrhu.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Dobře. Chápu to tak, že váš návrh je přerušení do doby přítomnosti pana premiéra a ministra financí. Obou současně. Dobře. Ještě kolega Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já samozřejmě rozumím, o co jde kolegům, kteří se snaží odročit projednávání tohoto návrhu zákona do doby, než se dostaví ministr financí a předseda vlády, kteří zjevně nechtějí být u projednávání tohoto tisku a nechtějí převzít odpovědnost za to, co tato vláda učinila. Na druhé straně pokud bychom tento zákon projednávali až ve chvíli, kdy oni se k tomuto budou chtít vyjádřit, tak by to znamenalo, že se k tomu nikdy nedostaneme, nikdy sKartu nezrušíme a v té chvíli bude zmařen účel celého zákona. Já tedy rozumím tomu, že bychom si rádi poslechli názor pana premiéra, že bychom si rádi poslechli názor pana předsedy TOP 09, ať už skutečného, nebo formálního. Ale to, co je důležité, je, abychom se dostali dnes k bodu, kdy budeme hlasovat o posunutí tohoto návrhu zákona do druhého čtení.

Není podle mého názoru správné jakkoli odkládat toto jednání, toto hlasování, protože to nepřinese nic nového. My přece víme, že máme předsedu vlády, který svým ministrům doporučuje, a pokud ho tito ministři neposlechnou, tak to vezme na vědomí, místo aby je odvolal. My přece víme, že v této věci se nic nezmění, ať už tady pan předseda vlády bude, nebo nebude. Proto bych požádal o to, abychom vyřešili tuto věc hlasováním, pokud nebude ten návrh stažen, protože si myslím, že to, co mělo být dnes učiněno, je posunout tento zákon dál tak, aby mohla být zrušena sKarta, tak jak se na tom, doufám, většina této Poslanecké sněmovny shodne.

A k paní poslankyni Kohoutové, abych jí nezůstal nic dlužen. Také mě dojala dnes tím, že se také snaží spolu s námi zrušit sKartu. Škoda, že ODS podporovala zákony, které sKartu zaváděly. Kdyby tak nečinila, nemuseli jsme dnes ztrácet drahocenný čas této Sněmovny rušením něčeho, co skutečně není správné a nefunguje. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Faktická poznámka kolega Laudát.

 

Poslanec František Laudát: Vážený pane místopředsedo, ono už to tady zaznívalo, a směrem k veřejnosti: Pan ministr financí je v Bruselu, takže aby tady nepadalo, že snad utíká před zodpovědností. (Hluk, rozruch v sále.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Prosím o klid!

 

Poslanec František Laudát: A já si myslím, že jeho názor na celou záležitost je dost jasný.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Ptám se pana kolegy Chaloupky - faktickou poznámku? Ne. Ještě faktická poznámka pan... Do rozpravy? Prosím.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, promiňte. Já rozumím tomu, že tady zaznívá apel na to, abychom tu normu pustili dál. Ale já bych si dovolil připomenout ještě jednou, proč navrhuji přerušení toho bodu. Připomínám, že paní ministryně tady řekla velmi zásadní poznámku. Paní ministryně tady jednoznačně řekla, že vypovězení smlouvy s Českou spořitelnou, resp. zrušení sKaret, znamená porušení smlouvy s Českou spořitelnou a že to znamená jasné ekonomické dopady. To je naprosto nabíledni a tady jednoznačně nám paní ministryně sděluje, že potřebuje pracovní skupinu, potřebuje analýzy pro to, aby mohla dále konat. Nicméně reálně si řekněme, že to znamená, že v rámci její odpovědnosti se opravdu velmi lehce může stát, že paní ministryně tady bude trestněprávně odpovědná za to, že pokud by vyhověla přání usnesení Poslanecké sněmovny, tak se dostane do trestní odpovědnosti za hmotné škody, které v tomto směru českému státu můžou vzniknout.

A já se domnívám, že akutnost té současné situace vyžaduje, aby premiér a ministr financí této země, potažmo vláda České republiky převzala jasnou odpovědnost a dala paní ministryni jasné záruky k tomu, že její jednání v tomto směru nebude trestné. Aby vytvořila jasný rámec, který nepovede k tomu, že se tady zase pan ministr financí za nějakou dobu bude divit, že na vládě se možná něco odhlasovalo a ministryně svého času obrany je dnes popotahovaná s trestní odpovědností za nějaké rozhodnutí. To není teorie, to je bohužel již dnešní praxe. A je zásadní otázka se domnívat, jestli při znalosti této problematiky ze strany pana ministra financí a ze strany premiéra v tomto směru dokonce nejde o účelové jednání svého vlastního vyvinění a nalezení si obětního beránka, který v tomto směru bude jednat. A proto velmi prosím a pléduji za to, abychom premiéra a ministra financí donutili k tomu, že v tomto směru zde v Poslanecké sněmovně se vyjádří natolik jednoznačně, přestane s námi hrát ty zákulisní vzkazy přes média a z vlády, kdy jednou je pro zrušení sKarty, podruhé se doporučuje zrušení sKarty, potřetí o tom bude nějaké zákulisní jednání s panem ministrem financí, a nakonec tady dnes máme možnost tepat jen ministryni sociálních věcí a práce. Tedy práce a sociálních věcí. I když v tom současném výkladu bych skoro řekl, že je lepší ten výklad obrácený.***




Přihlásit/registrovat se do ISP