(17.20 hodin)
(pokračuje Müllerová)

Dovolte mi ještě, abych reagovala na některé připomínky, které tady byly vzneseny ze strany některých pánů poslanců.

Pan Sobotka vytýkal, že se sKarty neustále vydávají. Mohu říci, že poté, co vláda přijala usnesení, ve kterém doporučila vést jednání a také ve kterém doporučila připravit legislativu ke zrušení sKaret, tak jsme okamžitě přestali vydávat sKarty. To je myslím velmi důležité sdělení. A myslím si, že je naprosto reálně uvedené v život prostřednictvím Úřadu práce.

Pan poslanec Hamáček se mě dotazoval, zda zpravodajské služby obdržely zprávy o tom, že se někdo dopouští nějakého jednání, které by bylo za hranou zákona, které by vybočovalo z běžných zvyklostí. Mohu říci, že za mého působení na Ministerstvu práce a sociálních věcí k ničemu podobnému nedošlo. Jestli pan exministr Drábek takovouto informaci dostal, to nevím a nejsem kompetentní k tomu toto zjišťovat.

Pan poslanec Sklenák zde měl několik připomínek. Nejprve ta zásadní a věcná připomínka, která se týkala rozhodnutí, nebo ani ne rozhodnutí, ale nálezu Úřadu pro ochranu osobních údajů, byla tady jejich pozice citována, a jak to budeme dále řešit. Já bych ráda vzkázala prostřednictvím pana předsedajícího panu poslanci Sklenákovi, že jsem dvakrát tuto záležitost řešila prostřednictvím svého návrhu, který jsem předkládala vládě, aby přijala mimo jiné i opatření, která jsou nutná k úpravě a k zákonnosti, které postrádá vlastně dnes Úřad pro ochranu osobních údajů. Velmi správně pan poslanec konstatoval, že k 30. 6. má být tato situace vyřešena. Já předpokládám, že zítra budu podávat na vládě informaci o způsobu jednak postupu prací v té expertní nebo v té pracovní skupině, a musím říci, že si nemohu dovolit žádná zbrklá a unáhlená rozhodnutí. Těch už tady bylo ostatně dost a byla dostatečně ze strany opozice, někdy i koaličních partnerů kritizována. A v žádném případě nechci být osočována z toho, že jsem někoho podvedla. Proto tedy ta intenzivní jednání pracovní skupiny o nákladech, o způsobu řešení Úřadu pro ochranu osobních údajů, resp. o způsobu řešení výtek, protože Úřad pro ochranu osobních údajů zahájil správní řízení s naším úřadem přesně 22. dubna. Do té doby jsme se snažili tuto záležitost legislativně vyřešit. Pokud se nám to nepovedlo, tak jsem připravena ihned s panem předsedou tohoto úřadu v následných dnech jednat.

Takže mi dovolte... Chtěla bych uvést na závěr, pokud se tedy Poslanecká sněmovna rozhodne přijmout senátní návrh zákona o zrušení sKaret, tak Ministerstvo práce a sociálních věcí je připraveno velmi intenzivně spolupracovat na případných komplexních či jiných pozměňovacích návrzích tak, aby nedošlo, a skutečně to myslím velmi vážně, aby nedošlo k žádným problémům zejména pro klienty při výplatě nepojistných dávek.

V tuto chvíli vám velmi děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. Vážení kolegové, jsme stále v rozpravě. Mám tady přihlášku pana poslance Bárty a paní senátorky Sekaninové. Takže to jsou dva. A vidím pana... To je normální přihláška? Ano. Takže nyní pan poslanec Bárta, paní senátorka a pak pan poslanec Paroubek. To jsou přihlášení do rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já jsem velmi rád dal přednost paní ministryni, protože je zapotřebí ocenit to, že k tomuto projektu, který není jejím dílem a který přesto paní ministryně musí obhajovat, v zásadě jediná z vlády vystoupila a něco konkrétního nám řekla. Tu odvahu je zapotřebí ocenit. A já dokonce nemůžu se ubránit tomu, že když sleduji paní ministryni, jakým způsobem se snaží toto neobhajitelné obhajovat, tak musím koukat do řad TOP 09 a koukám se na místo paní poslankyně Parkanové, protože mám pocit, že pan Kalousek tady v tomto směru je schopen stát za tragickými osudy a nehezkými osudy vícero osob, které s ním spojí své dílo.

Skoro bych si dovolil připomenout v tomto duchu to, že když paní ministryně říkala, a opravdu teď znovu říkám, že se mi nesmírně těžko mluví vůči paní ministryni, protože mnohem radši bych tady mluvil vůči panu Drábkovi, vůči panu ministrovi Kalouskovi nebo vůči panu premiérovi, které já osobně vidím v tomto směru za výrazně zodpovědnější persony, než je paní ministryně. A skoro bych řekl, že je nefér, že se tady v této debatě máme vymezovat vůči paní ministryni, která je v té kauze opravdu jen neetickým a nechutným štítem něčeho, za co je zodpovědný někdo jiný, kdo ani nemá odvahu tady v tuto chvíli sedět a bavit se s námi o tomto zásadním projektu.

Mimochodem, znovu opakuji, je mi v tomto směru velmi líto, že sociální demokracie se zdržela hlasování při mém návrhu, aby tento projekt musel obhajovat pan premiér, aby pan premiér zde vystoupil a řekl, jakým způsobem se k tomuto projektu staví. A ono nehrdinské gesto před sebe vystrčit paní ministryni, která je tam pár měsíců a která evidentně se snažila projekt sKaret zrušit, a s jakýmsi tragikomickým i mediálním vystupováním se tady dostávat do situace toho, že vlastně něco chceme zrušit, ale není to jednoduché... Tak velmi obtížně se můžu nyní vymezovat vůči této dámě, když vím, že ona není v tomto směru tou, která je za tyto věci zodpovědná.

Přesto prostřednictvím pana místopředsedy vůči paní ministryni, promiňte mi, ale musím jaksi se ohradit proti větičkám: Nemohu si dovolit zbrklá rozhodnutí. Nemohu provádět reformy, které jsou potřeba, bez hloubkových analýz a možných dílčích zásahů. Musela jsem vytvořit pracovní skupinu, která celou věc bude zodpovědně řešit a systém bude podroben revizi. Já musím říci, že tyto větičky víc než za věty paní ministryně považuji za věty, které jsem už jako ministr slýchával od pana ministra Kalouska. A musím říci, že jsou to větičky, které, mám-li si ukradnout slovíčko některých výrazných politiků této Poslanecké sněmovny, jsou opravdu nebezpečné větičky, které v tomto směru zapomínají na to nejpodstatnější. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP