(17.00 hodin)
(pokračuje Babák)

Toto usnesení navrhla předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová a jasně definuje to doporučení, podotýkám doporučení, že sKarty se mají zrušit. Samozřejmě předpokládám, že na základě tohoto usnesení již reagoval i premiér v předchozích několika týdnech, kdy opakovaně dával za úkol ministryni práce a sociálních věcí, aby navrhla řešení pro ukončení těchto sKaret. Nicméně bohužel TOP 09 jako koaliční partner ODS na to absolutně nereaguje, a tím v podstatě nereflektuje usnesení pléna Poslanecké sněmovny, což si myslím, že je velmi závažný problém.

Dále bych se dotkl už poslední věci, a to že jsme velmi pobouřeni, když exministr Drábek veřejně sděluje, že pokud se zruší sKarta, tak se v podstatě převádí odpovědnost toho projektu na celou Sněmovnu. Ale já si nejsem jistý, jestli celá Sněmovna podepisovala tuto nehoráznou smlouvu, která v podstatě způsobila to, co tady již několikrát zaznělo. Já si myslím, že to právě podepisoval exnáměstek pan Šiška a že za to zodpovědnost nenese jenom exnáměstek pan Šiška, ale především exministr pan Drábek.

Několikrát jsme avizovali, že pokud - což už bylo i ve veřejných médiích sděleno, že Česká spořitelna se může domáhat jakéhosi odškodnění za zmařenou investici - by se Česká spořitelna domáhala byť jen koruny, tak já si nemyslím, že by toto břímě měl nést daňový poplatník. Já si myslím, že by to měl nést ten, kdo to způsobil. A to není Poslanecká sněmovna, to není 200 poslanců, kteří si dnes, jak doufám, odhlasují senátní návrh na zrušení sKaret, ale to jsou lidé, kteří podepsali tuto smlouvu a kteří jsou u počátků celé té zmařené investice České spořitelny. Ti musí nést odpovědnost. Proto jsme připraveni tyto lidi vyzvat prostřednictvím trestního oznámení k tomu, aby odpovědnost na sebe vzali a nedávali odpovědnost na nás, když kartu teď prostřednictvím senátního návrhu zrušíme.

Proto Věci veřejné, jak už jsem říkal, jsou připraveny jednotně podpořit senátní návrh a tuto novelu zákona, kterou se zrušuje karta sociálních systémů, sněmovní tisk 913. Doufejme, že se najdou též členové koalice, kteří budou tak odvážní a tuto dobrou věc též odhlasují a podpoří tento senátní návrh.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem ještě viděl pana poslance Bártu, který se hlásil - ale s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Laudát. Když dovolíte, dal bych slovo ještě panu poslanci Laudátovi, tedy dvouminutové slovo. Prosím.

 

Poslanec František Laudát: Pane místopředsedo, já hořím zvědavostí a doufám, že mi ať už veřejně, či nikoliv, protože mě to zajímá, začíná ten problém zajímat, kolega Babák sdělí, jak ten sofistikovaný systém na vytunelování rozpočtu se má realizovat pomocí téhle té technologie. Když někdo zřídí databázi, a to... Na rozdíl od jiných předřečníků já jsem si nedovolil v žádném případě tady říkat, proč všichni mlčeli a někomu platili půl miliardy předtím. Také mohu věšet otazníky, co za tím bylo nebo co za tím je, ale nedělám to, protože já si prostě tohle to nedovolím.

Byl tady nějaký systém, my jsme se pokusili tohle zmodernizovat, zracionalizovat, a ty povídačky - já jsem tady na číslech dokládal, tak přijďte s jinými konkrétními čísly, že prostě by to vedlo k úsporám. Byť tam připouštím, mohla být nějaká pochybení, ale pořád říkám - a pan Sklenák říkal jak, já říkám, od toho je paní ministryně práce a sociálních věcí, aby se ten systém dal upravit. Vždyť je to zcela normální. A můžeme se klidně vrátit k tomu mýtnému, my hodně dnes tratíme, když jsme nepřistoupili k satelitnímu systému. A tohle je svým způsobem podobný problém, ale tady asi už narážíme na nějakou úroveň, co kdo ví a neví, co se děje ve světě.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Babák bude reagovat dvěma minutami.

 

Poslanec Michal Babák: Děkuji za slovo. Já jen navážu a rád bych zodpověděl otázku panu Laudátovi prostřednictvím předsedajícího. Je samozřejmé, že profit jako takový vychází z toho, že komerční banka, v tomto případě Česká spořitelna, měla spravovat určitý velký balík peněz, z čehož měla profitovat. Další souvislosti a návaznosti bohužel v tuto chvíli nemohu ani tady prostřednictvím tohoto mikrofonu sdělit, protože budou pravděpodobně v šetření policie. Věřte mi, že to byl velmi sofistikovaný tah, který tady já osobně jsem ještě nezaznamenal.

A co se týče toho šetření, já jsem tady řekl na začátku jednu větu, a to, že jsem od prvopočátku byl pro zavedení tohoto systému, a myslím si, že ten systém je správný a hospodárný, že ten systém má potenciál ušetřit, ale bohužel, ten systém byl dán do špatných rukou.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já už jsem pochopil, že paní zpravodajka avizovala, ale ještě nepodala svůj návrh, takže bych jí dal prostor, aby to učinila, neb jsem pochopil, že to chce učinit. Prosím.

 

Poslankyně Gabriela Pecková: Já bych si dovolila podat návrh na zamítnutí tohoto senátního návrhu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, teď to bylo podáno. Teď prosím paní ministryni Müllerovou, která se hlásila o slovo v rozpravě, a pak pan poslanec Bárta. Stále ještě probíhá rozprava.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Ludmila Müllerová: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, zazněla mnohá slova, mnohé konspirační teorie. Proto mi dovolte, abych reagovala jednak jako členka vlády na předkládaný senátní návrh zákona, kterým se zrušuje karta sociálních systémů, a také na jednotlivá vystoupení některých paní poslankyň a pánů poslanců.

Dovolte mi citovat ze stanoviska vlády k návrhu zákona, kterým se zrušuje karta sociálních systémů: Vláda na svém jednání, které proběhlo 13. března, projednala a posoudila tento návrh a vyjádřila s ním nesouhlas. Cituji ze stanoviska vlády. Vláda i nadále považuje reformu nepojistných sociálních systémů za potřebnou a prospěšnou. Bez detailní odborné analýzy celého systému však nepovažuje za vhodné a možné zasáhnout do jedné dílčí části takto zásadním způsobem a zejména v tak krátkém časovém okamžiku, bez ohledu na okamžité rozpočty, dopady takového zásahu a také dopady do smluvních závazků státu a konečně i dopady na osoby, které sKartu využívají a které dávky pobírají prostřednictvím sKarty.

Ještě doplňuji následující: Systém výplaty nepojistných dávek, to je totéž ze stanoviska vlády, že systém výplaty nepojistných dávek a také podpor v nezaměstnanosti prostřednictvím karet sociálních systémů je v současné době podrobován zásadní revizi ze strany MPSV a vláda předpokládá, že po provedené revizi a zhodnocení zjištěných nedostatků bude zpracován a Poslanecké sněmovně předložen k projednání komplexní návrh novelizace dotčených právních předpisů, a to ještě v prvním pololetí roku 2013.

Já se omlouvám, ale toto usnesení nebo toto stanovisko vlády bylo pro mě velmi zásadní a velmi doporučující. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP