(16.30 hodin)

 

Poslanec Roman Sklenák: Pane kolego Laudáte prostřednictvím předsedajícího, vy jste zde hovořil o ČSSD, o OKsystemu, o živnostnících, o firmě Kapsch, o Británii, o všem možném, zkritizoval jste kdekoho, ale proč ten projekt hájíte a co s ním dál, to jste nám neřekl! Věty typu: měla by se dát šance to opravit, měli bychom do toho vtáhnout více bank. To je hezké, ale jak to chcete udělat? Ten projekt je prostě neopravitelný, a vyjdete-li z toho, že z hlediska ústavnosti není možné zřizovat povinně všem příjemcům dávek účty, a na druhé straně Česká spořitelna jednoznačně říká, že pokud nebude mít od všech klientů povinně účet u sebe, tak ten projekt je pro ně nepřijatelný a jde od toho, tak to není řešitelné v oboru reálných čísel! A proto se zde bavíme o tom, že jediná možnost je ten projekt zrušit. (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A další přihlášený do rozpravy je pan poslanec Antonín Seďa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené členky vlády, vážená paní senátorko, vážené kolegyně a kolegové, nechci tady připomínat všechny argumenty, které snesla opozice a řada nevládních organizací proti zavedení karet sociálních systémů. Vládní koalice přes odpor veřejnosti zavedla tento systém, který je ukázkovým příkladem nepřímé diskriminace a porušování zákonů ČR. Celá konstrukce smlouvy mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou spořitelnou ukázala spíše na netransparentnost a komercionalizaci funkcí sKarty. Přes upozornění Národní rady osob se zdravotním postižením muselo ministerstvo zaplatit pokutu za spáchání správního deliktu, kterou mu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů, a který dal za úkol vyřešit ochranu osobních údajů v rámci zavedených sKaret do 30. 6. tohoto roku.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, předložený návrh na zrušení karet sociálních systémů je důsledkem neřešených a nakumulovaných problémů tohoto systému. Zajímavé je sledovat změnu názorů řady koaličních poslanců a poslankyň, kteří byli nejprve pravověrnými podporovateli zavedení tohoto systému, pak zřejmě prozřeli a nyní žádají zrušení tohoto sytému. Sama vláda uložila paní ministryni předložit návrhy na řešení, které však 11. dubna tohoto roku odmítla, aniž by navrhla nějaké řešení. Takže pokud není řešení na stole, pak je logické a jedině možné sKarty zrušit.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, nekompetentnost a neochota vlády řešit problémy karet sociálních systémů ukazuje na stanovisko vlády k návrhu projednávaného zákona, kdy s ním vyslovila nesouhlas. Důvodem má být předložení revize tohoto systému. Toto stanovisko, připomínám, bylo přijato 13. března, ale již 28. března se premiér Nečas vyjádřil, že by sKarty měly být co nejdříve zrušeny.

Takže, pane premiére, co vlastně chcete a co vlastně chce vaše vládní koalice?

Proto jsem přesvědčen, že je třeba ukončit tento nepovedený nekoncepční a drahý systém co nejdříve. Děkuji za pozornost. (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji a teď bych požádal o slovo pana poslance Miroslava Svobodu. Pardon, ještě se omlouvám, pan poslanec Laudát ještě vystoupí s faktickou.

 

Poslanec František Laudát: Prosím vás, tak tady začněte místo univerzálních politických floskulí říkat zcela konkrétní námitky, protože víte, ono jde o to - protože kdyby někdo skutečně šel do podstaty věci, tak by se tady nemohl stát solární průser. Kdyby šel do podstaty věci, tak možná se za čas dozvíme, že někdo nepromyšlenými kroky pošle České dráhy do krachu. Prosím vás, vždycky je potřeba - a já bych chtěl, aby tady padaly naprosto racionální argumenty. Já se je tady spíš dopátrávám, než abych je slyšel. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Ještě, pane kolego, vás poprosím o strpení. Pan místopředseda Zaorálek s přednostním právem. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já se pokusím panu poslanci Laudátovi odpovědět velmi přesně, jak jsem schopen. Já si prostě nepřeji, aby tuto činnost, kterou má stát, a je to činnost vyplácení veřejných peněz v sociálním systému, já si nepřeji, aby tuto činnost dělala nějaká privátní banka a soukromá společnost. Já to pokládám za nevhodné, aby stát takto rozdával tyto své veřejné služby. A navíc se to stalo za zády parlamentu, dokonce jsme slyšeli i za zády vlády, protože smlouva, ve které se rozhodovalo o tom, že bude učiněna, a že dokonce se bude týkat i celé řady dalších sociálních dávek, možná dokonce všech, když si vezmeme tu formulaci ze smlouvy podepsané na jedné straně mezi pojišťovnou (správně spořitelnou), na druhé straně náměstkem Šiškou, tak vlastně tady došlo k tomu, že se rozhodovalo o privatizaci veřejné služby bez parlamentu, a dokonce jak říká premiér, bez vlády a bez vědomí vlády a jejího premiéra. To je podle mě něco, co v civilizované společnosti nelze připustit, a proto dnes chceme, aby ty kroky byly zrušeny.

To, že se tomu paní ministryně Müllerová vzpírá, je v podstatě dáno tím, že se dostala do složité situace, protože stát na sebe vzal závazky, na které podle mě neměl ze zákona právo si je takto na sebe vzít, a nyní ona se snaží vyhnout tomu, aby těch závazků se veřejně zřekla. Takže to je problém, do kterého se vláda dostala díky naprosté nedisciplinovanosti svých ministrů a úředníků, za které je odpovědná. Je to prostě problém vlády. Stalo se něco, co se podle mě nesmí stát, a vy nyní nevíte, jak to máte řešit! To je celé. (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. A teď již řádná přihláška pana kolegy Svobody. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená vládo, vážené dámy a pánové, kolegyně a kolegové, dovolte, abych i já přispěl svými několika myšlenkami k tomuto tématu.

Takzvaná karta sociálních systémů neboli sKarta neznamená nic jiného než zkomplikování přístupu lidí k jejich sociálním dávkám. Změna se samozřejmě dotýká i příspěvků pro zdravotně postižené. Majitelé tzv. sKaret už totiž nemohou dostávat sociální dávky tak, jak byli dosud zvyklí, a to přesto, že Ministerstvo práce a sociálních věcí od začátku příprav slibovalo, že oba hlavní způsoby - složenky nebo převod na bankovní účet příjemce - zachová. Jenže kdo by chtěl i nadále dostávat dávky prostřednictvím poštovní složenky, a to jsou zpravidla ti nejchudší a nejpotřebnější, bude si muset připlatit.

Komplikace ale sKarty přinášejí i těm příjemcům dávek, kteří dostávali doposud dávky na svůj běžný účet v bance, kterou si svobodně vybrali na základě osobních kritérií, zkušeností a referencí. Přitom z ministerských statistik vyplývá, že přímo na bankovní účty příjemců je doposud vypláceno zhruba 63 % dávek státní sociální podpory. Proč chce tedy ministerstvo dvěma třetinám příjemců dávek zbytečně komplikovat život a nutit je stát se klienty České spořitelny? Stát jim totiž nově začne posílat dávky na virtuální účet sociální karty povinně vedený u České spořitelny, jak už zcela jistě víte. Právě ta totiž vyhrála soutěž na vydávání a správu těchto karet, zaregistrovala si pro ně název sKarta. Přitom však vás nikdo nesmí nutit, abyste si proti své vůli zřizovali účet u jedné konkrétní banky. Je absolutně nelogické, aby ten, kdo platební kartu používá, potřeboval další kartu navíc, a to ještě s různými omezeními. Nerozumím tomu, jak by bylo pro občana výhodné si zakládat účet u České spořitelny s omezenými funkcemi, když ostatní finanční prostředky má u jiné banky. Za vedení účtu u České spořitelny sice nebudou příjemci platit žádný paušální poplatek, k penězům se však dostanou obtížněji než doposud. Buď si je budou muset převádět na dosavadní účet ve své bance, nebo si je vybírat hotově z bankomatu, ale zdarma je pouze jediný výběr v měsíci. Případně je mohou postupně čerpat při placení sociální kartou v obchodě. Navíc kdo sociální kartu ztratí nebo komu ji ukradnou, zaplatí 240 korun za novou. Nehledě na to, že pro řadu hendikepovaných lidí a lidí na malých vesnicích bývá i přístup k bankomatu velmi obtížný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP