(16.10 hodin)

 

Poslanec František Laudát: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, možná trochu překvapivě tady vystoupím. Takže k panu stínovému ministrovi Sklenákovi: Kdo si počká, ten se dočká.

Já jsem u tohohle projektu nebyl, není to moje problematika, nicméně když jsem viděl televizní duel v Událostech a komentářích paní ministryně s paní Kohoutovou, kdy tato dáma na opakovanou výzvu moderátora: A co vám na sKartě vadí? Nekonečná jednání. Nikam nevedoucí. Asi sociálního výboru nebo kde. Nevím, jaká další byla. Tak jsem si říkal, že si seženu několik informací k tomu systému, poptám se, jestli obdobný systém, a pokud ano, proč si ho někde někdo zavádí. A o co tam vůbec běží. Možná se nebudu až tak vyjadřovat k vlastní vrstvě MPSV, protože skutečně já jsem u žádných expertních a jiných jednání nebyl, takže spíš se na to podívám z pozice technokrata.

Proč tedy zavádět výplatu dávek pomocí jednotné integrační platformy? Naše společnost ve stále větší míře zavádí další a další sociální i zdravotní dotační tituly včetně množství jejich specifických modifikací. Není třeba zdůrazňovat, že sociální demokraté jsou ti, kteří přicházejí s řadou těchto podnětů, s řadou rozšíření různých dotací. Myslím, že budou dotovat všechny časem, protože až zruinují i ten malý zbytek posledních lidí, kteří vydělávají a produkují ty hodnoty, tak je přerozdělením dostanou právě do toho pásma. Na to budou potřebovat právě tuhle tu funkční, hodně moderní integrační platformu taktéž.

Za další. Praktická realizace výplaty těchto dávek byla například v rámci MPSV naplňována jednoúčelovými softwarovými programy, jejichž vývoj i správu provozovala víceméně monopolně firma OKsystem s. r. o. již od první poloviny 90. let. Nevím, tam kdosi vysoutěžil, pak ta práva, což je v souladu se zákonem, byla cesí postoupena právě společnosti OKsystem.

Jako moderní otevření s možností dalšího rozšíření se nabízí systém poskytování služeb formou tzv. cloud computingu. Tenhle systém vznikl u soukromých firem, protože co se stalo od nástupu IT? Firmy začaly budovat výpočetní centra, pak to stále více zrovna tato služba vzhledem k bouřlivému vývoji byla outsourcována. Najednou se ty firmy, když dělaly jednoúčelové, specificky orientované softwary, dostaly do v podstatě pozice vydírajícího, protože nikdo tomu systému nerozuměl, fungují tam a fungovala autorská práva a svět na bázi právě velkých technologických světových firem s množstvím dat začal hledat cesty, jak toto vyřešit. A právě tohle je věc, která údajně vznikla před několika lety. Česká republika v tomhle oproti vyspělým státům podle posledních dat začíná docela nepříjemně zaostávat.

Metodou cloud computingu lze vytvořit integrační platformu, která je otevřená, to znamená umožňuje zavádění nových služeb společnostmi vybranými v otevřeném řízení a zabraňuje takzvaný lock-in systém situaci, to znamená monopolnímu zamčení zákazníka. To je přesně to, o čem jsem tady mluvil. Integrační platforma umožňuje modernizaci systému bez monopolních tlaků původního dodavatele. Cloud computing je zcela nová forma obchodního vztahu oproti stávajícím modelům, kdy infrastruktura i aplikace jsou majetkem objednatele, přičemž rizika s provozem jsou přenesena na poskytovatele služeb. Tam bohužel ani naše legislativa zatím toto příliš neřeší, protože je tam skutečně vzdálený správce té univerzální platformy, ale i tady může dojít potom k tomu, a myslím si, že asi zřejmě naši následovníci se dočkají, že bude muset nějak na tuto novou technologii, nový systémový přístup zareagovat i legislativa. Při poctivě řízeném systému cloud computing dochází ke snižování nákladů na správu platformy, vyšší efektivitě, snížení nákladů na vlastnictví a snížení rizika provozování konkrétní služby. Riziko je přeneseno, znova opakuji, na poskytovatele.

Tohle je citace, kterou jsem si získal ryze z privátního sektoru, vůbec beze vztahu k systémům veřejné správy, protože kdo jiný má větší tlak a tendenci šetřit než velké nadnárodní firmy, velké technologické firmy a podobně.

Položil jsem si otázku, jaké služby má poskytovat pro MPSV integrační platforma. To, co bylo projektováno, má poskytovat sociální služby, zaměstnanost, hmotnou nouzi, následně ještě bylo dodatkem číslo 6 uzavřeno zdravotní postižení a veřejná služba.

Další věc je otázka, co to stojí, a jestli by nový systém byl, pokud by nebyl takto devastován na základě spíš politicko-mediální kampaně a byl ponechán k tomu, aby se doladily chyby, jestli by byl levnější a efektivnější. Když to funguje u soukromých firem, tak při poctivé správě jsem přesvědčen o tom, že ano.

Samozřejmě padlo trestní oznámení, dokonce došlo k zatýkání. Takže jsem se pokusil shánět si nějaká data o vlastně relevantním srovnáním těch tří skupin služeb, jak byly provozovány klasickým způsobem OKsystem s. r. o., a v té nové platformě. Z těch čísel to, co se dalo srovnat, nemusí to být úplně přesné, mi vychází, že v tom systému cloud computingu se ušetří ročně 94 milionů. Vzhledem k tomu, že jsme v zajetí eurodotací, žádostí, podpor, různých projektů, tak samozřejmě nemá šanci a nevyhovuje podmínkám systém, který ještě byl vlastně nasmlouván s nějakou společností, nebo služby, před platností zákona o zadávání veřejných zakázek a zřejmě časovým prodlužováním se protahoval až do roku 2011. Tak na to by asi Evropská unie nedala peníze. Pokud prošel řádnou soutěží splňující, tak si k tomu ještě můžete připočíst dalších 100 milionů, které byla šance tyto peníze získat.

Postavení společnosti OKsystem v uplynulých letech, protože si říkám, jestli někdo má za služby v posledních letech předtím, než se MPSV rozhodlo překlopit ten systém někam jinam, téměř půlmiliardový byznys, tak jsem si říkal, zda to je normální, že žádného ministra, ani ministra Špidlu ani ministra Škromacha ani ministra Nečase, vlastně jim to nestálo za to, nebo nechtěli, nebo nemohli z nějakých důvodů se podívat a pokusit se šetřit na tomto každoročním, možná čtyřsetmilionovém tehdy, nemám tu časovou řadu, jak se ty platby nebo náklady na provozování toho systému vyvíjely. Nicméně ke konci se to blížilo k půl miliardě.

Takže níže uvedená čísla ukazují na monopolní postavení společnosti OKsystem při poskytování služeb MPSV. Ukazují, že vlastně tato společnosti téměř žila výhradně, nebo z velké části, z velkých procent, bylo to přes 90 %, právě z práce pro MPSV. Samozřejmě v okamžiku, kdy do tohohle hrábnete, tak lze očekávat víceméně logicky konkurenční tlaky.

Tady asi nemá cenu mluvit. Když to nezajímá, běžte do kuloárů (směrem ke stolku zpravodajů).

Pokud se týká výhledu, tak není pravda, co je občas zveřejňováno, že pokud by tam dál fungoval klasický systém, že by byl levnější než...

Gábino, prosím, tě (ke zpravodajce). ***




Přihlásit/registrovat se do ISP