(14.10 hodin)
(pokračuje Bárta)

Nebo já vím, že možná reálně by pan premiér asi chtěl, ale že bojí pana Kalouska, a o co víc se bojí pana Kalouska, tak o to víc musí v zákulisí bruslit s tím, aby nebylo vidět, kdo je reálným premiérem této vlády, jestli Miroslav Kalousek, anebo jojo pana premiéra, jojo pana Kalouska, jojo reálného premiéra pan premiér Nečas. Ale pokud má býti respektován význam Poslanecké sněmovny, pokud má býti důsledně dodržován v tomto směru zákon, tak jednoznačně by prioritně pan premiér měl vysvětlit, proč nerespektuje usnesení Poslanecké sněmovny z 22. března roku 2013.

Proto mi dovolte ještě jednou požádat o předřazení bodu "Informace předsedy vlády k plnění usnesení Poslanecké sněmovny o zastavení projektu sKaret" tak, jak jsem navrhoval. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, jenom se chci ujistit, ten návrh zněl: zařadit - jak přesně?

 

Poslanec Vít Bárta: Já jsem na začátku říkal, paní předsedkyně, že navrhuji...

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová No, máte mi to dát písemně, pane poslanče, já tady nejsem zapisovatel všech nápadů, které zazní z Poslanecké sněmovny, od toho máme příslušnou proceduru. Sepište to, dejte mi to sem a já se vás nebudu muset ptát. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Poslanec Vít Bárta: Paní předsedkyně, promiňte, ale já v rámci svého vyjádření mám právo, a toho plně teď využívám, předložit návrh na předřazení tohoto bodu s názvem "Informace předsedy vlády k plnění usnesení Poslanecké sněmovny o zastavení projektu sKaret jako první bod po pevně zařazených bodech na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny.

Děkuji vám za pozornost. (Ojedinělý potlesk poslanců VV.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Po pevně zařazených bodech dnes. (Bárta: Ano, potvrzuji, paní předsedkyně.) To právo vám nikdo nebere, pane poslanče, to jsme si doufám rozuměli.

Dále je přihlášen místopředseda Sněmovny Jan Hamáček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Dobrý den, vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové. Já mám velmi jednoduchý návrh. Požádal bych o pevné zařazení bodu číslo 145, což je návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, a to na pátek na jednu hodinu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tento pátek, 13.00.

Paní poslankyně Jana Drastichová, prosím, poté pan poslanec Marek Benda.

 

Poslankyně Jana Drastichová: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Já si dovoluji navrhnout pevné zařazení bodu číslo 70, sněmovní tisk 893, na zítřek jako první pevně zařazený bod dopoledne. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je to bod 70, sněmovní tisk 893. (Poslankyně Drastichová souhlasně kývá.) První bod ve středu dopoledne.

Pan poslanec Marek Benda prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já budu mít taky několik návrhů změn tak, abychom se pokusili zracionalizovat náš program.

Dnes jsou pevně zařazené body 3, 9 a 7 a já navrhuji, abychom za tyto pevně zařazené body před body 42 a 43 pana ministra Hegera zařadili zbývající druhá čtení. To znamená body 27, 28, což jsou vládní návrhy katastrálního zákona, a bod 12, regulace reklamy. Jsou to body, které bychom měli být schopni zvládnout, řekl bych, ne v úplně dlouhém čase a přitom abychom je stihli v pátek prohlasovat, bylo by dobré, aby byly projednány dnes. Čili 27, 28 a 12.

Poté po pevně zařazených bodech dnes, to znamená po bodech 42 a 43, navrhuji, abychom zařadili bod 8, senátní návrh vráceného zákoníku práce, a body 87 a 88, což jsou body ministra vnitra, zjednodušeně politické strany a matriky.

To jsou návrhy na dnešní den.

Zítra bych poprosil, abychom po pevně zařazených bodech po obědě dali jako další bod - tam jsou zařazené ty dva body, které navrhuje paní předsedkyně - dali bod 160, to jest bod, kterým se upraví harmonogram projednávání státního závěrečného účtu, bod 48 pana ministra Kalouska, což je změna daňových zákonů, a bod 90, také pana ministra Kalouska, daň z nabytí nemovitých věcí, a poté body 85 a 47. Bod 85 je převod vlastnického práva k jednotkám a rodinným domům a bod 47 je právo autorské. To bych navrhoval na zítřejší odpoledne.

A s dovolením ještě návrh: na čtvrteční projednávání po písemných interpelacích navrhuji zařadit bod 154, návrh změny rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2013, a poté smlouvy v tomto řazení, protože to budou smlouvy, které bude předkládat pan ministr Fiala za pana ministra Blažka, body 114, 113, 104 a 110, aby to měl v jednom bloku, a pak bychom pokračovali dalšími smlouvami.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Teď nevím, kdo z vás pánů byl dřív? (Připravují se poslanec Urban a poslanec Gazdík.) Pan poslanec Urban, prosím.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem původně myslel, že navrhnu bod na středeční odpoledne, ale to, zdá se, už vyplnil svým návrhem pan předseda poslaneckého klubu ODS, tak já se budu snažit ten bod navrhnout jako pevně zařazený jako první, pokud to jde, na páteční jednání Poslanecké sněmovny. Jedná se o bod 62, sněmovní tisk 796, první čtení. To je návrh novely zákona, který byl doručen a poslancům rozdán v Poslanecké sněmovně v srpnu roku 2012, od té doby nebyl projednán ani v prvním čtení. Myslím si, že nelze tuto situaci akceptovat a že je potřeba, aby na této schůzi proběhlo alespoň první čtení.

Navrhuji tedy, aby tento bod byl zařazen, pokud to jde, pokud tam není jiný bod, jako první bod pátečního jednání pléna Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, my jsme - na pátek máme zařazený pevně bod 149, což je zpráva o inflaci, jestli se dobře dívám, přijde pan guvernér České národní banky. Může to být tedy po bodech pana guvernéra? (Poslanec Urban souhlasně kývá.) Dobře.

Pan poslanec Gazdík, prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Hezké dobré odpoledne, vážená paní předsedající, milé kolegyně, milí kolegové. Já si dovoluji požádat s ohledem na účast guvernéra České národní banky při projednávání třetího čtení tisku číslo 827, je to bod číslo 122, vládní návrh zákona o České národní bance, a tisku číslo 822, je to bod číslo 137, vládní návrh zákona o poskytnutí záruky České republiky na zajištění půjčky České národní banky, o pevné zařazení projednávání těchto bodů na zítřek na 11.30. Původně na grémiu Sněmovny jsme se bavili o páteční, ale to z důvodu neúčasti pana ministra Kalouska nejde, takže prosím o pevné zařazení. Je to s panem guvernérem domluveno na zítra na 11.30. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová A byly by to - ještě jednou si zopakuji: body 122 a 137, tyto dva body.

Ano. Pan kolega Babák. Ale ještě je zde přihláška pana poslance Sobotky. Pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych se v zásadě přihlásil k návrhu, který jsem předložil už v průběhu minulé schůze Poslanecké sněmovny. Jak si možná vzpomenete, navrhl jsem, aby byla zřízena vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k činnosti vlády, příslušných ministrů a Energetického regulačního úřadu související s podporou obnovitelných zdrojů energie, zejména výroby energie ze slunečního záření. Tento můj návrh byl doprovázen tedy příslušným písemným návrhem na zřízení vyšetřovací komise, byly připojeny potřebné podpisy členů a členek Poslanecké sněmovny, ten bod teď máme v programu schůze pod číslem 159.

Já nyní chci navrhnout, abychom tento bod, což je sněmovní dokument 6286, zařadili jako pevný bod na čtvrteční jednání tento týden pevně na jedenáctou hodinu. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP