(13.40 hodin)

 

Poslanec Miroslav Bernášek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, výbor pro sociální politiku projednal tento návrh zákona na své 30. schůzi dne 2. dubna 2013.

Výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny přijal toto usnesení: "Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vyslovit souhlas s návrhem poslanců Vlasty Bohdalové, Ivana Ohlídala, Ivany Levé a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 875, s těmito změnami a doplňky. Za část druhou se vkládá nová část třetí, která včetně nadpisu zní: Část třetí článek III. Přechodné ustanovení. Studium v jednotlivých kurzech cizích jazyků s denní výukou podle prováděcího právního předpisu vydaného na základě § 15 zákona číslo 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění účinném do 31. srpna 2012, a na základě § 118 odst. 3 zákona číslo 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění účinném do 31. srpna 2012, a platného k 31. srpnu 2012, zahájené nejpozději ve školním roce 2013 až 2014 se považuje za studium na středních školách pro účely státní sociální podpory a důchodového pojištění. Dosavadní části třetí a čtvrtá se označují jako části čtvrtá a pátá V."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, děkuji a teď požádám, je tady ještě možnost vystoupit pro zpravodaje výboru pro vědu, vzdělání a kulturu pana poslance Adama Rykalu. Zpravodaj není přítomen, takže stanovisko nevyslechneme. Měli bychom teď otevřít obecnou rozpravu, tak otevírám obecnou rozpravu k tomuto bodu. Prosím, je tady přihlášena paní poslankyně Putnová.

 

Poslankyně Anna Putnová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych se vyslovila k návrhu novely, která prošla školským výborem. Je pravdou, že školský výbor přijal návrh usnesení, který doporučuje přijmout tuto novelu, která umožní maturantům roční pomaturitní kurz v rámci celoživotního vzdělání. Musím říct, že s návrhem této novely jsem zásadně nesouhlasila, a to z těchto důvodů.

Tento návrh postrádá systémové ukotvení. Chceme podpořit studenty, maturanty, kteří budou pokračovat ve studiu v rámci celoživotního vzdělání, ale vybíráme si pouze jeden okruh studentů, a to ty, kteří se budou vzdělávat jazykově. Nebereme ohled na ostatní maturanty, kteří se v rámci celoživotního vzdělávání připravují na svoje budoucí povolání v rámci jiných akreditovaných oborů. Nepodporujeme ani studenty, kteří v rámci celoživotního vzdělání nastupují na vysokou školu. Nabízí se tedy dvě možnosti, které by z mého pohledu byly mnohem čistší. Buď můžeme podpořit všechny studenty maturanty, kteří se budou dále vzdělávat v celoživotních kurzech a připravovat na povolání v rámci pomaturitního studia, a to nikoliv výběrově, anebo můžeme podpořit jazykové vzdělání, ale to můžeme udělat jinou formou. Například prostřednictvím zřizovatelů můžeme podpořit veřejné jazykové školy.

Protože se hodně mluví o tom, jaká míra podpory by měla být pro soukromé jazykové školy, a vím, že se připravuje novela, která by měla dotaci soukromým školám znovu přinést na plénum, chtěla bych podotknout, že toto je přesně ukázka toho, jak vzájemně se tyto návrhy vylučují. Tato předloha totiž vede k tomu, že se velmi ztěžuje konkurence veřejných jazykových škol, které jsou zatíženy tím, aby měly nad sebou Českou školní inspekci, a musí veškerá pravidla dodržovat, zatímco soukromé jazykové školy mají svůj režim mnohem volnější.

Chci tedy upozornit za prvé na nesystémovost tohoto řešení. Za druhé na to, že touto novelou ztěžujeme konkurenci veřejným jazykovým školám, a za třetí chci podotknout, že se mi hrubě nelíbí, že školskou problematiku, vzdělávací politiku řešíme prostřednictvím zákona o státní sociální podpoře. Jsem přesvědčena, že takto vstoupit razantně do vzdělávací politiky je vhodné prostřednictvím školského zákona, nikoliv zákona o státní sociální podpoře.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Prosím paní poslankyně Chalánková. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jitka Chalánková: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Kolegyně a kolegové, dovolte, i když jsme tady slyšeli stanovisko a výsledek hlasování na výboru pro sociální politiku, abych také za sebe řekla své stanovisko, které podporuje to, co jste slyšeli z úst paní předsedkyně výboru pro školství paní kolegyně Anny Putnové. Rovněž já tuto novelu považuji za nesystémovou. Určitě status studenta pro studenty pomaturitního studia na jazykových školách byl vhodný v dobách dřívějších. V dnešní době je velmi důležité, aby maturanti pokud možno pokračovali dále, pokud mají zájem o studium na vysoké škole. Máme širokou nabídku vysokých škol. Některé školy mají nedostatek zájemců o svá studia a domnívám se, že v současné chvíli už je tato možnost přiznání statutu studenta, a tím pádem úleva na odvodech na sociální pojištění přežitkem, a budu hlasovat proti stejně jako na výboru pro sociální politiku.

Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Máme pořád obecnou rozpravu. Dívám se, jestli se do ní někdo hlásí. Zdá se mi, že vidím jenom pana poslance Milana Urbana.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Opravdu nejsem odborník na školskou problematiku, nicméně byl jsem požádán o to, abych z důvodu toho, že jsou nevyjasněné ještě některé věci v souvislosti s pozměňovacími návrhy díky tomu, že zákon je projednáván v květnu a počítalo se pravděpodobně, že to bude o trochu dříve, tak to zřejmě souvisí se školním rokem a podobně, tak o to, abychom přerušili toto druhé čtení v obecné rozpravě, aby byla možnost pozměňovací návrhy nějakým způsobem dopřesnit. Pokud by byla vůle Sněmovny, tak samozřejmě budu rád. Pokud ne, musel bych přistoupit k alternativnímu řešení a požádat o přestávku na poradu klubu. Takže teď navrhuji přerušit v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jenom pane poslanče, jedinou věc po vás chci - jestli to přerušíme do úterka, do příští schůze, dokdy, potřebuji ten čas.

 

Poslanec Milan Urban: Do úterý.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Do úterý? (Diskuse poslanců mimo mikrofon.) Může být i věcná, to je pravda, ale nějaká podmínka musí být.

 

Poslanec Milan Urban: Žádáme přerušení v obecné rozpravě, odročení do úterý. Pokud by se - já jsem to říkal, pane předsedo poslaneckého klubu ODS (k Marku Bendovi.), tak jemně jsem naznačoval, že pokud by to nebylo ve vůli Sněmovny přerušit v obecné rozpravě, tak by následovala alternativa, to je požadavek na vyhlášení přestávky na poradu poslaneckého klubu.

Takže já můžu mluvit samozřejmě, jestli chcete, tak zdůvodňovat to ještě věcně. (Oživení v sále.) Tak dobře, děkuji. Dávám tedy návrh na přerušení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP